Kadınlar bugün sokaktaydı: 'Çocuklarla evlenmek suçtur'

Kadın örgütleri “12-16 yaş aralığındaki kız çocuklarının tecavüzcüler ile evlendirildiklerinde, tecavüzcülerine af yolu açan yasal düzenlemeye” karşı yurt genelinde düzenledikleri eylemlerle tepki gösterdi.

Yayınlanma: 06.01.2020 - 20:56
Kadınlar bugün sokaktaydı: 'Çocuklarla evlenmek suçtur'
Abone Ol google-news

Ankara’da aralarında Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Yargıçlar Sendikası’nın da bulunduğu 88 kurum ve kuruluş düzenlemeye karşı Ulus’ta basın açıklaması yaptı. 

Kurumlar adına açıklama yapan Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Bahar Gökler, “Bu düzenlemeyle  tecavüzcülere af yolu açılmakta, bir başka deyişle ‘cezasızlık’ getirilmektedir” dedi. Devletin görevinin, çocuk hakları doğrultusunda çocukların zararına işleyen geleneksel uygulamaları ortadan kaldırmak ve çocuklara ilişkin yasaları oluştururken çocukların yüksek yararını gözetmek ve öncelemek olduğunu belirten Gökler, evliliğin çocukların korunması için çözüm olamayacağını ifade etti. 

Gökler, “Çözüm, çocuk koruma sisteminin güçlendirilmesinden geçmektedir. Cinsel istismara uğramış, erken yaşta gebe kalmış kız çocuklarını ve bebeklerini koruyan, destekleyen ve bu tür durumların yaşanmasını önleyecek sosyal politikaların ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir” diye konuştu. Gökler, “Çocuklarla evlenmek suçtur; suçu işleyen ve suça katılan tüm yetişkinler ceza almalıdır. Devletin görevi, çocukların yararını gözetmek ve öncelemektir” çağrısında bulundu.

‘VİCDAN DIŞI’

İstanbul’da ise şiddetli sağanağa karşın Nafaka Hakkı Kadın Platformu ve TCK 103 Kadın Platformu’nun çağrısı üzerine Taksim’de bulunan Limonlu Bahçe’de bir araya gelen kadın örgütü temsilcileri ortak bir açıklama yaptı. 

Basın açıklamasını okuyan Yeşim Erkan, “Çocukları korumakla yükümlü devletin veri dahi paylaşmadan böyle bir gerekçeyle çocukların cinsel istismarını meşrulaştırmaya çalışmasını akıl ve vicdan dışı buluyoruz” dedi. Erkan, iktidara “İstismarcıları affetmek yerine çocukları koruyacak önlemleri hayata geçirin!” diye seslendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler