Kadınların ayak sesleri

CHP önseçiminde listelerde yer bulan 48 kadından 25’ine Meclis yolu göründü. Kontenjanlarla bu sayının daha da artması bekleniyor.

Yayınlanma: 30.03.2015 - 20:07
Abone Ol google-news

Denizli’de ilk üçte iki kadın

Denizli’de ilk üç sıradan ikisini kadın adaylar aldı. İnşaat mühendisi Melike Basmacı en yüksek oyu alarak birinci, avukat Gülizar Biçer Karaca üçüncü oldu. Önseçimde oyunu annesi Mehpare ve Salih’le birlikte kullanan Basmacı’yı ilk kutlayan da ailesi oldu.

CHP’nin 41 ile ve 45 seçim bölgesinde yaptığı önseçimlerden çıkan sonuçlar, partide Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’a “yüzünü gence, kadına ve sola çevir” mesajı olarak yorumlandı.

Önseçimlerin ardından milletvekili aday listelerine 48 kadın aday girdi. Bu adaylardan 25’i seçilebilecek sıralarda bulunuyor. Örneğin İstanbul’da 3 seçim bölgesinde toplam 5 kadın aday, Meclis’e çok yakın. İzmir’de seçilebilecek sırada kadın aday bulunmazken, Bursa ve Denizli’de 2, Yozgat’ta 1 aday yer alıyor. Afyon, Antalya ve Tekirdağ’da birer, Adana’da 2 kadının vekilliği kesin gibi. Samsun, Konya ve Niğde’de partinin alacağı oya göre birer kadın vekil çıkabilir.

CHP, 2011 seçimlerinde Meclis’e 19 kadın vekil sokmuştu. Bu aynı zamanda CHP’nin kendi rekoruydu. 2011’den önce CHP’den en fazla kadın milletvekili, 1935’te Meclis’e girmiş, 18 vekil Meclis rozeti takmıştı. AKP ise son seçimlerde 45 kadın vekili TBMM’ye taşımıştı.

İlk sıralar kadınların

CHP’nin, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun kullanacağı kontenjanlarla birlikte kendi rekorunu kıracağı yorumları yapılıyor. Bu tezi destekleyen en önemli nokta ise 3 büyük kentte ilk sıraların kadın adaylara verilecek olması. Bu çerçevede İstanbul’da üç bölgede, Ankara ve İzmir’de de ikişer bölgede olmak üzere 7 kadın adayın Meclis’e gelmesi kesin.

Sol aday beklentisi

Parti kulislerinde yapılan analizlere göre, seçim sonuçları parti tabanındaki genç, kadın ve sol aday talebini de gözler önüne serdi. Veli Ağbaba, Özgür Özel gibi “Yerel siyasetin yanı sıra ülke sorunlarını yakından izleyen” milletvekillerinin oylamalardan zaferle çıkması dikkat çekti. Bunun yanı sıra, sol söylemleriyle dikkat çeken Aykut Erdoğdu ve Musa Çam gibi vekiller de partide karşılık buldu.

Önseçimlerin ardından üç büyük kentin yaş ortalamasına bakıldığında, İzmir 1. bölgedeki ilk 5 adayın yaş ortalaması 53 olarak saptandı. 2. bölgede bu rakam 57’ye çıkıyor. Ankara ve İstanbul’daki seçim bölgelerinde ilk 6 sırayı alan adayların yaş ortalamaları şöyle sıralanıyor:

Ankara 1. bölge 44, Ankara 2. bölge 50, İstanbul 1. bölge 45, İstanbul 2. bölge 48, İstanbul 3. bölge 43.

Ankara 1. bölge 44, Ankara 2. bölge 50, İstanbul 1. bölge 45, İstanbul 2. bölge 48, İstanbul 3. bölge 43.

Kılıçdaroğlu’nun karar haftası

37 kişilik kontenjan listesi için çalışma yürüten Genel Başkan Kılıçdaroğlu, bu hafta boyunca aday belirleme mesaisi yapacak. Eski Çevre Mühendisleri odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız, PM üyesi Gül Çiftçi, eski Beşiktaş Belediye Meclis üyesi Ayça Akpek, stratejist Cenk Sidar, Balyoz davasında tutuklu kalan emekli Teğmen Mehmet Ali Çelebi, PM üyesi Elfin Tataroğlu ve YDK üyesi Sezgin Kaya’nın isimleri kontenjan adayları olarak öne çıkıyor. PM üyesi Ekrem Kerem Oktay, PM üyesi Rana Bozkurt, eski PM üyesi Umut Akdoğan ve PM üyesi Elfin Tataroğlu’nun isimleri de alternatifler arasında.

Tekin: Beklenti karşılandı

Sonuçları Cumhuriyet’e değerlendiren Genel Sekreter Gürsel Tekin, önseçimler sonucunda listelere giren 48 kadın aday adayından 25’inin seçilebilecek sıralarda olduğunu, listelere giren genç sayısının da 32 olduğunu ifade etti. Tekin, önseçimlerin aynı zamanda kamuoyunda iktidara karşı mücadeleci kimlikleriyle tanınan insanları ilk sıralara taşıdığına da işaret ederken, “Bence Sayın Genel Başkan’ın beklentileri karşılanmıştır” dedi.

Sırada merkez yoklaması var

CHP, dünkü önseçimlerin ardından 24 kentte daha merkez yoklaması yöntemiyle aday belirleyecek. Partinin merkez yoklaması yapacağı kentler şöyle: Ardahan, Artvin, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Hakkâri, Hatay, Iğdır, Kastamonu, Kocaeli, Mardin, Muş, Rize, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van ve Eskişehir.

Örgüt partide yeni isimler görmek istiyor

Afyonkara hisar’da 11 adayın yarıştığı ön seçimde CHP’de 35 yaşındaki avukat Burcu Kayıkçı, 4 bin 80 üyenin 2 bin 280’inin oyunu olarak liste başı çıktı. 1989 yılında Afyon’a gelen SHP Genel Başkanı Erdal İnönü’yü dinlerken siyasete atılmaya karar verdiğini belirten Kayıkçı, “Benim için dönüm noktalarından biri Uğur Mumcu’nun öldürülmesinden sonra henüz ortaokul öğrencisiyken Afyon’da katıldığım yürüyüş oldu” dedi. Önseçimin devrim olduğunu ifade eden Kayıkçı, “Önseçimlerde tüm üyelerin oy kullanması ile CHP’de yeni bir anlayış başlıyor. Seçmenin verdiği oylar da bunu gösteriyor. CHP daha fazla kadın aday, daha fazla genç ve daha fazla yeni isimler görmek istiyor. Ben de bundan sonraki süreçte kadınlar ve gençler için çalışacağım” dedi.

Meclis’i inleteceğim

Bursa’da 5. sıradan listeye giren avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Oy verin gideyim, Meclis’i inleteyim sloganıyla oy istedim, Meclis’i inleteceğim” dedi. Örgütün kendilerine ağır yük verdiğini söyleyen Kayışoğlu, “Önseçimin genel seçimlere yansımaları olacak” dedi.

Fikirlere oy verildi

Konya’da 14 kişilik aday listesine 3 kadın aday girdi. Mali müşavir Gülsüm Filorinalı, işletmeci Deniz İndibi Çelik ve avukat Emine Balık rakiplerini geride bıraktı. 2. sıradan giren Gülsüm Filorinalı, “Bu seçimde üyelerimiz, fikirlere göre bir seçim yapmıştır” dedi.

Yozgat’ta kadınlar işbaşında

CHP yıllardır milletvekili çıkaramadığı kentte 3 kadın adayla seçime hazırlanıyor

Yozgat’ta önseçimde 2, 3 ve 4’üncü sıralarda 3 kadının yer alması heyecan yarattı. Önseçime 4 aday adayının katıldığı kentte ilk iki sırayı iki kardeş paylaşıyor. Arslan Nurdoğdu liste başı olurken, kardeşi Zeynep Nurdoğdu Kılıçarslan ikinci sırada. Gülhanım Ceylan ve Hatice Açıkgöz de sonraki sıraları paylaştı. Yozgat’ta 2002 seçimlerinde CHP’den Emin Koç milletvekili çıkmıştı. 2007 seçimlerinde sağ kökenli Lütfullah Kayalar aday gösterildi, ancak sonuç alamadı. Önseçimden liste başında çıkan Arslan Nurdoğdu “1965’te TİP’li Yusuf Ziya Bahadınlı buradan seçildi. Başarılı olacağız” diyor.

Hedef iki vekil

Kardeşi Zeynep Nurdoğdu Kılıçarslan da iş kadını, emekli memur. “Anadolu kadınıyım. 18 yaşından beri çalışıyordum. Mücadele sonucu, emekle geldim. Emek olmadan olmaz. Biz atamaya karşı çıktık, örgütlü bir çalışmayla geldik” diyor.

Ağabeyi’yle hem yarışmış, hem de birbirlerine destek olmuşlar. “Yozgat’tan milletvekili çıkaracağız. İkinciyi de zorlayacağız” diyor. “Yozgat muhafazakar bilinen bir kent, CHP’nin pek şansı olmadığı için mi başvuru az oldu” sorusuna “Muhafazakâr algısı doğru değil. Behice Boran’ın partisinden, TİP’ten milletvekili çıkardı Yozgat. Biz önseçim istiyorduk. Ancak önce atama olacak kararı verildi, atama olacak diye de kimse aday adayı olmadı. Sonradan önseçime karar verildi. Bu nedenle aday adayı sayısı çok olmadı” karşılığını veriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler