Kadrolar mı, parti mi değişecek?

Kılıçdaroğlu’nun sürekli kadroları değiştirdiği ancak partinin makus talihi haline gelen “yüzde 25 oy” bandının aşılamadığından yakınan bir eski milletvekili, “Önemli olan kadroların değişmesi değil, gerçekten partide topyekûn değişimi gerçekleştirecek bir kadro işbaşına gelebilecek mi” kuşkusunu dile getirdi.

Yayınlanma: 16.01.2016 - 21:57
Abone Ol google-news

CHP’nin “Demokrasi, değişim, kardeşlik” ana temasıyla gerçekleştirilen kurultayında, çoğunluğun merak ettiği, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “değişim” konusunda vereceği mesajlardı. Ancak CHP lideri konuşmasını, Türkiye’nin içinde bulunduğu son derece sıkıntılı durumu da dikkate alarak, “demokratikleşme, terör” ve kısmen de “çözüm sürecinde iktidar partisinin yaptığı yanlışlar ” ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik suçlamalarına, partiye eleştirilere yanıt vermeye ayırdı. Değişim mesajı bekleyenler ise hayal kırıklığına uğradı.

CHP kurultayından izlenimler ve yeni haritasına dönük kulislerde konuşulanlar ana hatlarıyla şöyle:

- CHP lideri Kılıçdaroğlu konuşmasında “örgütsel/yapısal/siyasal” değişim konusunda çok fazla ipucu vermese de, aslında bunun ilk adımı dün yapılan tüzük değişikliği ile atılmış olacak. Şimdiye kadar kendisine yöneltilen “takım kuramıyor” eleştirilerini bertaraf etmek ve “parti içi, partiyi tartıştırmak” yerine, parti politikalarını ön plana çıkarmak istediğini her fırsatta dile getiren Kılıçdaroğlu, “A takımı”nı da dar kapsamlı tutacak. Amaç, MYK’yi yeniden “parti politikaları üretilen, tartışılan” organ haline getirmek.

- Kulislere yansıyan bilgilere göre CHP lideri, geçmişte “muhalifi” olan veya halen muhalif, şu anda çoğu milletvekili olmayan isimleri de kadrosuna alabilir. Eski Genel Başkan Deniz Baykal’a, eski Genel Sekreter Önder Sav’a yakın isimlerin bu nedenle PM’ye gireceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu’nun kurultaydan hemen öncesinde kendisine rakip olarak çıkmaktan son anda vazgeçen Yalova Milletvekili Muharrem İnce’ye PM adaylığı teklifinin altında da bunun yattığı da iddia ediliyor. Böylece parti içinde “muhalif hareketi” kesme hesabı yapıldığı yorumları yapılsa da, Kılıçdaroğlu’nun İnce’nin çalışkanlığından yararlanmak istediği de biliniyor.

- Geçmişte kurultaylarda “merkez sağdan” transfer isimler konuşulurken, bu kez “parti kültürüyle yetişmiş, soldan” isimler yeni yönetim için öne çıkıyor. Milletvekillerinin enerjilerini, parlamentoda, sahada kullanmaları için de PM’deki vekil üye sayısının sınırlı tutulması bekleniyor. Kimi eski milletvekillerine de yönetimde yer açılacağı belirtiliyor.

 

Topyekûn değişim

- Kurultayda CHP liderinin “değişim” söylemine mesafeli yaklaşanlar da vardı. Kılıçdaroğlu’nun sürekli kadroları değiştirdiği ancak partinin makus talihi haline gelen “yüzde 25 oy” bandının aşılamadığından yakınan bir eski milletvekili, “Önemli olan kadroların değişmesi değil, gerçekten partide topyekûn değişimi gerçekleştirecek bir kadro işbaşına gelebilecek mi” kuşkusunu dile getirdi.

 

Muharrem İnce vazgeçmedi

- Muhaliflerin hedefinde ise Kılıçdaroğlu vardı. Adaylık için yeterli imzayı bulamayan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, önüne “CHP barajı” çıktığı eleştirisi yöneltirken, Muharrem İnce, “Ben genel başkanın değişmesini istiyorum” diyerek genel başkanlık hedefinden vazgeçmediğinin işaretini verdi. Kurultayda değişim konusundaki en çarpıcı mesajı ise Divan Başkanlığı’nı üstlenen Murat Karayalçın’dan geldi. CHP’nin “kimlik sorunu olmadığını” vurgularken, “Kitle partisiyiz ama herkes gelsin partisi değiliz” mesajı dikkat çekiciydi. Karayalçın, “Örgütlerin yeniden yapılanmaya ihtiyacı var. Devlet tipi örgütlenmeden, halk tipi örgütlenmeye geçmesi iktidara gelmek için zorunluluktur” mesajıyla öne çıktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler