Kalın: İkinci toplantı olabilir

Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Libya'da önceliğimiz çatışmaların bir an önce durması, bir ateşkes olması" ifadesini kullandı. Kalın ayrıca, "Büyükşehir belediye başkanlarıyla Cumhurbaşkanımızın bir ikinci toplantısı olabilir" ifadelerini de kullandı.

Yayınlanma: 07.01.2020 - 19:51
Kalın: İkinci toplantı olabilir
Abone Ol google-news

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"İDLİB MESELESİ YARIN KONUŞULACAK"

Özellikle İdlib'deki kritik durum masaya yatırıldı. Rusya destekli rejim saldırıları yoğun bir şekilde devam ediyor. geçen sene vardığımız Astana ve İstanbul mutabakatına aykırı bir uygulama ve ihlali anlamına geliyor. Orada Rusya Federasyonu'nun hava desteği olmadan rejimin karada bir ilerleme sağlamasının mümkün olmadığı açık bir gerçek. Ülkemize dönük olarak harekete geçmiş olan onbinlerce İdlib meselesi yarın konuşulacak.

"LİBYA'DA ÖNCELİĞİMİZ ATEŞKESİN İLAN EDİLMESİ"

Libya'da yaşanan hadiseler, dün sabah askeri okula yapılan saldırı çağrılarımızın ne kadar haklı olduğunu göstermiştir. Nisan ayında imzalanan anlaşmayı ihlal eden Hafter tarafı saldırılarını pervasız bir şeklide devam ediyor. Burada özellikle Türkiye'nin Libya hükümetiyle yaptığı anlaşmaya itiraz edenler öncelikle burada saldırgan tarafın kim olduğu, anlaşmaları kimin öldürdüğünü açık bir şekilde ortaya koymaları ve kınamaları gerekir. Peki çözüm nedir dediğimizde, BM şemsiyesi altında yürütülen faaliyetler sahada nasıl gerçekleştirecek sorumuza cevabının olmadığını anlıyoruz. Türkiye'nin barışçıl girişimleri, diplomasinin ve siyasetin önünü açacak atılacak adımlar eleştiri konusu olabiliyor. Süreci yakından takip etmeye devam edeceğiz. Libya'da önceliğimiz ateşkes ilan edilmesidir. Hafter'in Nisan ayındaki pozisyonuna geri dönmesi gerekir.

"17-25 ARALIK'I KİMLER YAPMIŞSA 15 TEMMUZ'U ONLAR YAPTI"

17-25 Aralık darbe girişiminin ne amaçla kimler tarafından yapıldığı herkesin malumu. Bu hain terör örgütüyle mücadelemiz devam ediyor. Bunların niyetleri bellidir, kurdukları kumpaslar ortada. Bizim açımızdan 17-25'i yapan irade her ne ise 15 Temmuz'da yapılanlarla aralarında hiçbir fark nedir. Başka türlü manalara gelecek değerlendirmeleri biraz da bu açıdan akılda tutmak gerekir. 17-25 başarısızlığa ulaştığı için 15 Temmuz yapıldı. Bu millet bu darbeyli püskürttü, bu gerçeği hiçbir zaman akıldan çıkartmayalım.

PUTİN'İN ESAD'LA GÖRÜŞMESİ 

Sayın Putin'in sayın Cumhurbaşkanımızla görüşmesi yarın Türk Akımı programından önce olacak. Sayın Putin'in Suriye ziyareti kendi tasarrufudur, biz ona bir şey diyemeyiz. Kendisinin gözlemleri varsa yarın Cumhurbaşkanımızla paylaşacaktır. Sadece insani anlamda mültecilere yardımcı olmuyoruz, aynı zamanda sınır güvenliğimizi de sağlıyoruz. Daha önce DEAŞ, PKK terör örgütleri cirit atmakta idi, bunlar önlenmiş durumda. Burada biz farklı paydaşlarla Rusya, ABD, Avrupa ve Arap ülkeleriyle her zaman işbirliği ve diyalogtan yana olduk. Esed rejimi konusunda bizim pozisyonumuz açık. Biz Esed'in kendisinin Suriye'yi demokratik, çoğulcu, barışçıl bir yere taşıyacak bir lider olma vasfının kaybettiğini görüyoruz. Bu konuda Rusya ile anlaşamadığımız bir sır değil. Suriye'deki siyasi süreci devam ettirmek adına İdlib mutabakatını ve Astana sürecini hayata geçirmek adına Rusya Federasyonu ile görüşmelerimiz devam ediyoruz. Yarın sayın Putin'le yapılacak görüşmede İdlib meselesi, Astana süreci önemli olacak.

"İNTİHAR EDEN KIZIMIZIN YEMEK FİYATLARI İLE İLGİSİ YOKTU"

Orada istemediğimiz, üzüldüğümüz hadiseler yaşandı. Yemek fiyatları ekonomik düzenlemeyle ilgiliydi. O arada zaman kaybı olduğu anlaşılıyor. Şu anda sorun çözüldü. Eski uygulama nasıl idiyse, yanlış hatırlamıyorsam 3,5 lira ödeyerek yemek yeme imkanları olacak. Üniversite bu konuda gerekli sübvansiyonu sağlayacak. Bir üniversiteli arkadaşımız da intihar etti, kendisine tekrar Allah'tan rahmet diliyor, ailesine başsağlığı diliyorum. Çok hazin bir olay, bu konuyla ilişkilendirdi. Daha sonra ailesi de açıklama yaptı, kızlarının başka sorunlar yaşadığını, kendilerinin ekonomik sıkıntılar yaşadığını, İstanbul Valiliği'nden ciddi destek aldıklarını açıkladılar. Onlar da üzülmüşler, hayatını kaybeden kızlarının böyle bir siyasi polemik konusu haline gelmesinden üzüntü duyduklarını kaydettiler. İnsan onuru, hayatı sözkonusu olduğunda burada hiçbir siyasi mülahazanın meşrulaştırmayacağını aklımızdan çıkartmayalım.

"YEREL YÖNETİMLER TOPLANTISININ İKİNCİSİ YAPILABİLİR"

Şu anda o toplatıyı tekmil ediyorlar. Çalışma tamamlandıktan sonra büyükşehir belediye başkanlarıyla Cumhurbaşkanımızın bir ikinci toplantısı olabilir. Biliyorsunuz önceki toplantı da verimliydi. 2020 içerisinde buna benzer ikinci toplantı yapılabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler