Kamudan ihale alan şirketler Next Level'da buluştu

Gazetemize 2 milyon liralık manevi tazminat davası açan Pasifik İnşaat ile birlikte Orpaş ve Pasifik Eurasia Lojistik şirketlerinin yetkililerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, onun yakın çevresi ve kimi bürokatlarla yakın ilişkileri olduğu kamuoyunda biliniyor.

Yayınlanma: 11.01.2020 - 02:00
Kamudan ihale alan şirketler Next Level'da buluştu
Abone Ol google-news

Gazetemize 2 milyon liralık manevi tazminat davası açan Pasifik Şirketi’nin Next Level gökdeleninde devletten ve kamudan iş alan birçok şirketin işyeri edindiği saptandı.

Pasifik İnşaat’ın sahibi, AKP Ankara milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan’ın dava dilekçesinde, CHP milletvekili Mahmut Tanal’ın, devletten ihale vb almak isteyen şirketlerin Next Level alışveriş ve iş merkezinden ofis satın alınmaya zorlandıklarına ilişkin gazetemizde yayımlanan iddiasının herhangi bir dayanağı bulunmadığı ifade edilmişti.

İŞTE O ŞİRKETLER...

Cumhuriyet’in saptamalarına göre, Next Level gökdeleninde ofisleri bulunan, devletle ya da kamu kurumları ile doğrudan ve dolaylı ilişkileri bulunan kimi şirketler ve yaptıkları işler şöyle:

Genel Energy: Kuzey Irak’ta petrol üretiyor, ayrıca Kerkük-Yumurtalık boru hattına bağlanacak boru hattı tasarımının yürütücüsü.

Vakıfyatırım: Bir kamu bankası olan ve geçen günlerde Hazine’ye devredilen Türkiye Vakıflar Bankası’nın iştiraki.

SUMİTOMO: Kocaeli-İzmit Barajı, Birecik Baraj ve Hidrolik Santralı ile Kızıldere II. Jeotermal Enerji Santralı’nın yürütümcüsü.

SBİ Bilişim AŞ: Kamu kurumlarının gereksimleri başta olmak üzere teknoloji üreten bir şirket. Şirketin referansları arasında; Savunma Sanayii Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi, HAVELSAN, TUSAŞ, TÜRKSAT, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, TİKA, PTT, ÇASGEM, Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu bulunuyor.

Reis Grubu: 2015 yılında enerji üretimine başladı. Kamuda daha çok HES tasarımları gerçekleştiriyor. Çayaltı, Dereköy, Yenilik, Çekerek, Karapınar, Şemdinli , Kayacık, Meşetepe, Pülümür, Balaban, Camili hidroelektrik santrallarının yapımcısı.

Ekstrem Organizasyon: Organizasyon şirketi. İş yaptığı kamu kuruluşları arasında Cumhurbaşkanlığı, toplum destekli polis, çeşitli belediyeler, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı müdürlükler ve okullar bulunuyor.

ICC GRUP: Geçmişte de DSİ, TCK, TKİ ve KMH gibi kamu kurumlarıyla çalıştı. Enerji ve madencilik sektörü ile ilgileniyor. Yürüttüğü tasarımlar arasında Söylemez Barajı, Mersin Erdemli Karacaoğlan Göleti, Balıkesir Marmara Topağaç Göleti, İstanbul Çatalca Ayvalı Göleti, Değirmençay Barajı, Salıpazarı Barajı, Gemlik Kumla Barajı, Şeydişehir Taşkın Koruma, Dazkırı Çiflik Göleti, Denizli Bozkurt, Emirçay, İncelek Göleti, Boğalar Seki Barajı, Tokat-Turhal Barajı, Girme Barajı, Küçük Aksu Barajı, Yeşildere Barajı, Sakarya Beşevler Göleti, İnegöl Hocaköy Barajı, Kıbrıs Barajı, Muğla Kavaklıdere Menteşe Göleti inşaatları bulunuyor.

KAZ DAĞLARI’NDA...

Sarıcılar İnşaat AŞ: Daha çok Karayolları’na iş yapan bir şirket.

Ana-Kent Planlama Yapı Yatırım: Şehircilik, mühendislik, mimarlık ve müşavirlik şirketi. İş yaptığı yerler arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Körfez Belediyesi, Hatay Antakya Belediyesi, Kızılcahamam Belediyesi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi yer alıyor. Ayrıca, Beşikdüzü OSB; Espiye ve Bulancak doğalgaz boru hattı yapım işlerini de üstlendi.

Çiftay AŞ: Pasifik İnşaat ile birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hemen yanındaki EGO otobüs garajının bulunduğu arsayı, konut ve alışveriş merkezi yapmak üzere Emlak Konut GYO’dan alan şirket. Devletten alınan ruhsat ile Kaz Dağları’nda, Kirazlı’da yürütülen altın madeni sahasında altyapı inşaat ve toprak işlerini üstlenmiş durumda.

Next Level gökdeleninde ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üç çocuğunun yurtdışındaki eğitim harcamalarını karşılayan Remzi Gür’e ait Ramsey giyim mağazası da yer aldı. 

BÜROKRASİ İLE DİRSEK DİRSEĞE

Gazetemize 2 milyon liralık manevi tazminat davası açan Pasifik İnşaat ile birlikte Orpaş ve Pasifik Eurasia Lojistik şirketlerinin yetkililerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, onun yakın çevresi ve kimi bürokatlarla yakın ilişkileri olduğu kamuoyunda biliniyor.

Dava dilekçesinde, Cumhuriyet’in “şirketin siyasi ortakları ve destekçileri olduğu iması yaptığı” ileri sürülerek bunun bir karalama çalışması olduğu iddia edilmişti.

ÜÇÜZ DOĞUM...

Pasifik İnşaat Şirketi’nin sahibi Fatih Erdoğan’ın eşi, AKP Ankara milletvekili Asuman Erdoğan’ın AKP MKYK üyesiyken Ocak 2012’de üçüz doğum yapması üzerine, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısını yarıda keserek çifti kutlamaya gitmişti. Konuya ilişkin fotoğraf ve haber, o günlerde AKP’nin resmi internet sitesinde yayımlanmıştı.

Üzerinde yükseldiği AVM kısmı devlet bankası Ziraat Bankası’na devredilmiş bulunan Next Level gökdeleninin Ekim 2013’teki açılışını da bizzat Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi yapmıştı.

Shakhbandarov ile Fatih Erdoğan, Pasifik Eurasia Lojistik şirketi olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile birlikte...

BİLAL ERDOĞAN İLE BİRLİKTE

Devletin resmi ajansı AA’nın 12 Temmuz 2019 tarihli “Rusya ile ticarette ‘demir yolu’ atağı” başlıklı haberinde kendisini “Pasifik Avrasya Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi” olarak tanımlayan İslam Shakhbandarov, Türkiye, Rusya ve Azerbaycan demir yolu kuruluşları arasında Bakû - Tiflis - Kars demiryolu güzergâhında işbirliği yapılmasına ilişkin mutabakatın 6 Mayıs 2019’da imzalandığını belirterek “Hedefimiz Rusya’dan gelen demiryolu yüklerinin hiçbir kesinti olmadan Mersin’e kadar varması” açıklamasını yapmıştı.

İslam Shakhbandarov’un, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı oğlu Bilal Erdoğan ile geçen Ekim ayında İstanbul Atatürk Havalimanı’da yapılan 4. Etnospor Kültür Festivali’nde birlikte çekilmiş fotoğrafları medyada yer almıştı.

Ayrıca, Shakhbandarov ile Fatih Erdoğan’ın, Pasifik Eurasia Lojistik şirketi olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı ziyaretlerine ilişkin fotoğraf da twitter’de paylaşılmıştı.

Etnospor Kültür Festivali; sağ başta Bilal Erdoğan, sol başta kendisini Pasifik Avrasya Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi olarak tanıtan İslam Shakhbandarov, yanında (yemek yiyen) TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun.

DAVA DİLEKÇESİNDEKİ İFADE

Fatih Erdoğan’ın Cumhuriyet’e açtığı davanın dilekçesinde, Cumhuriyet’in haberlerinde “Başka ortak var mı?” sorusu ile Fatih Erdoğan’ın eşinin milletvekili olduğu belirtilerek, şirketin siyasi ortakları ve destekçileri olduğu iması yapılmaya çalışıldığı ileri sürülmüş, “İlgili haberin amacı, müvekkilin siyasi kişilerin desteği ile haksız kazanç elde edildiğini ileri sürerek müvekkil hakkında karalama çalışması yapmaktır” iddiasında bulunulmuştu. 

Ocak 2012. Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu’nu yarıda bırakıp Asuman-Fatih Erdoğan’ın yeni doğan çocuklarını ziyaret ediyor.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler