Katar, İhvan liderlerini sınırdışı etti

Katar, Mısır’daki darbenin ardından ülkesinin kapılarını açtığı Müslüman Kardeşler (İhvan) yöneticisi 7 kişiyi sınır dışı etti. Bu isimlerin Türkiye’ye geleceği belirtiliyor. Erdoğan, ilk yurtdışı gezisini bugün Katar’a yapıyor.

Yayınlanma: 13.09.2014 - 23:38
Abone Ol google-news

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) içinde Müslüman Kardeşler’i (İhvan) destekleyerek şimşekleri çeken Katar yönetimi, örgütün lider kadrosunu Doha’dan gönderiyor. Katar, Mısır’da Temmuz 2013’te Abdülfettah el Sisi’nin Muhammed Mursi liderliğindeki Müslüman Kardeşler’i devirmesinin ardından kucak açtığı lider kadrosundan yedi ismin ülkeyi terk etmesini istedi. İhvan liderleri, Katar’ı “mahçup etmemek” için talebi kabul etti.

İhvan liderlerinin epeydir Doha ile İstanbul arasında mekik dokudukları ve Türkiye’de üslendikleri belirtiliyor. Nitekim Suudi Arabistan’ın El Arabiya televizyonu gidecekleri yerin Türkiye olduğunu öne sürdü. Katar’ın, bir hafta içinde ülkeyi terk etmelerini istediği isimler şöyle sıralandı: İhvan Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin, İhvan’ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Yönetim Kurulu Üyesi Amr Derrac ve Hamza Zoba, HAP Yüksek Konsey Üyesi Eşref Bedreddin, İhvan liderlerinden ve eski Vakıflar Bakanlığı Vekili Cemal Abdussettar, İhvan üyesi vaizler İsam Telime ve Vecdi Guneym.

‘İlişkiler kırılmadı’

Amr Derrac, dün Facebook’a koyduğu mesajda, Katar monarşisinin talebi üzerine gittiklerini yazarken “Katar’ı mahcup etmekten kaçınmak istedik” dedi. Derrac, Katar’ın Mısır halkına askeri darbeye karşı mücadelesindeki desteğinden ötürü teşekkür edip karşılaştıkları durumu “çok iyi anladıklarını” belirtti.

Vaiz Vecdi Guneym de Facebook mesajında, “Allaha şükür ki sevgili Katar’dan bir baskı ve güçlük yaşamaksızın ayrılmaya karar verdim” ifadesini kullandı. Katar’a teşekkür eden Guneym, hangi ülkeye gideceğini belirtmeden “Allah’a ait olan yeryüzü geniştir” ifadesini kullandı.

Londra’da bulunan üst düzey İhvan yetkilisi İbrahim Münir, gelişmelerin Katar’la “ilişkilerin kırıldığı” anlamına gelmediğini ekledi. Katar, İhvan’ı “terör örgütü” ilan etmiş Mısır’daki El Sisi yönetiminin hedefinde. Mursi’nin yargılandığı davalar arasında Katar’a ulusal sırları vererek “vatana ihanet etmek” ithamı da var. El Sisi’ye destek veren Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) başta olmak üzere Körfez monarşileri de altı aydır Katar’a ağır baskı yapıyordu.

Suud, BAE ve Bahreyn geçen martta büyükelçilerini geri çekmişlerdi. Karadavi söylentileri Doha ayrıca İhvan destekçisi Sünni din âlimi Yusuf Karadavi’i de sınır dışı etme baskısı altındayken bu konuda henüz söylentiler var. Karadavi’nin hutbelerini yayımlayan El Cezire kanalı da hedefte. Katar son dönemde ABD’li siyasiler tarafından IŞİD’ı desteklemekle suçlanıyor. Geçen hafta ABD Kongresi’nin dış ilişkiler alt komitesinde İhvan’ın Filistin kolu Hamas’la ilgili oturumda Katar ve Türkiye’ye çok sert ifadelerle “terör destekçisi ülkeler” benzetmeleri yapılmıştı.

Katarlı yetkililer İhvan liderlerine sınır dışı kararıyla ilgili yorum yapmadı. Mısır Dışişleri, Katar’ın bu icraatına dair “hiçbir fikirleri olmadığını” söylemekle yetindi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler