Kavun seçmenin püf noktaları

Türkiye'de kavunuyla ünlü Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde yeni hasat sezonu öncesi Ziraat Odası, tüketicilere lezzet için küçük ve ağır kavunun tercih edilmesi yönünde tavsiyede bulundu.

Yayınlanma: 11.08.2011 - 09:06
Abone Ol google-news

Yıllık yaklaşık 20 bin ton kavun üretilen Kırkağaç ilçesinde yeni hasat sezonu öncesi açıklama yapan Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, kamuoyunda kavun ve karpuzda meyve tadının eskisine göre az olduğu yönünde eleştirilerin bulunduğuna dikkati çekti.

Kavun ürününde, karpuzdaki gibi bir kabak aşısının söz konusu olmadığını, kavundaki lezzet kaybının üreticinin bilinçsizliğinden kaynaklandığını ifade eden Boğaz, şöyle konuştu:

''Bir çok bölgede kavun üreticileri sulu tarım olanaklarına kavuşunca bunu yanlış kullandı. Verimi artırmak ve ürün boyutunu büyütmek için hasada kadar sulama yaptı. Ancak Kırkağaç'taki üreticiler bunun ürünün tadını kaybetmesine neden olduğunun farkına vardı. Bilinçli üreticiler, kavunu sadece kelek aşamasına gelene kadar suluyor. Çünkü bu aşamadan sonra yapılan sulama ürün boyutunu büyütüyor çekirdek tabakasının ortasını boşaltıyor. Aşırı sulama kavunu büyütürken boyuta göre ağırlığını düşürüyor, ürünün lezzeti kayboluyor ve dayanıklılığı da azalıyor. Bu nedenle tüketicinin kavunu seçerken küçük ve ağır olanını tercih etmesi gerekir.
İyi bir kavunun içi dolgun, boyutu küçük ama ağır olur. Elinizde tuttuğunuzda size 3 kilogram gibi gelen kavun terazide 4 veya 5 kilogram gelirse bu o kavunun kalitesinin iyi olduğunu gösterir.''

Son dönemde tüketici tercihleri nedeniyle iç ve dış piyasa satışlarında en fazla küçük kavunların tercih edildiğini belirten Boğaz, Kırkağaç'taki üreticinin de kavunu ortalama 4-5 kilogram seviyesinde hasat ettiğini belirtti.

Kırkağaç'ta kavun hasadı henüz başlamamasına rağmen büyük şehirlerde kavunların Kırkağaç Kavunu adı altında satıldığını söyleyen Boğaz, ''Kırkağaç kavununun patent işlemlerini tamamladık. Bu yıldan itibaren patent haklarımızı korumak üzere harekete geçiyoruz. Buna göre Kırkağaç'ta üretilmeyen kavunların bu isimle satışa sunulmasını engelleyeceğiz. Hukuki haklarımızı kullanacağız. Bir çok satış noktasında Kırkağaç kavunuyla ilgisi olmayan ürünler bu isimle satılıyor. Bu durum sonuçta bizim kavunumuzun itibarını düşürüyor'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler