'Kelebeğin Rüyası'nı gerçeğe dönüştürdüler
Yılmaz Erdoğan'ın son filmi Kelebeğin Rüyası'nda hayat öykülerini aktardığı şairler Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu'nun hayalini kurduğu ancak çıkaramadığı ''Şehir'' dergisi, bir grup edebiyatçı tarafından 9 yıldır yayımlanıyor.
Box Office Türkiye verilerine göre, 578 salonda 346 kopyayla 22 Şubat'ta gösterime giren ''Kelebeğin Rüyası'' filmini 24 Mart'a kadar 1 milyon 862 bin 124 kişi izledi. Beyaz perde aracılığıyla geniş kitlelerce tanınan şairlerin, filmin bir sahnesinde yer alan edebiyat dergisi ''Şehir''i çıkartma hayalini, 9 yıl önce bir grup edebiyatçı gerçeğe dönüştürdü.
Rüştü Onur'un, şair Necati Cumalı'ya 12 Eylül 1940'da yazdığı mektupta da ''Ey benim mektuplarıyla huzur bulduğum ve avunduğum kardeşim. Şehir'de buluşacağız. Her ne pahasına olursa olsun Şehir çıkacak. Şehir, okuyucu kitlesinin karşısına yeni bir atmosferle çıkacak'' ifadesiyle anlattığı hayali, 76. sayıya ulaşan dergiyle gerçek oldu.
Şehir'i 22 yıl çıkartma hedefi
Şehir Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve ''Rüştü Onur/Mektubun Avcumda'' ile ''Rüştü Onur, Yaşamı, Sanatı, Eserleri'' kitaplarının yazarı İbrahim Tığ, Rüştü Onur'un, hayalini kurduğu dergiyi çıkartamadan 22 yaşında hayata gözlerini yumduğunu söyledi.
Edebiyat dostları Fahrettin Koyuncu ve Orhan Tüleylioğlu ile 9 yıl önce Onur'un isteğini yerine getirmeye karar verdiklerini ifade eden Tığ, şairin hayalini vasiyet kabul ederek dergiyi çıkartmaya başladıklarını anlattı.
Onur'un bir mektubunda ''Muzaffer, bu derginin çıkması için evini bile satmaya hazır'' ifadesini kullanacak kadar Şehir'in yayın hayatına başlamasını çok istediğini anlatan Tığ, 2004'te çıkarttıkları ilk dergiyi kitabevlerinin yanı sıra 400'ün üzerinde yazar ve sanatsevere de postayla gönderdiklerini kaydetti.
Tığ, Onur ve Uslu'nun hayalini gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak, ''Taşra olup da bu kadar yaşayan bir edebiyat dergisi yok. Herhangi maddi kazancımız da söz konusu değil. Rüştü Onur 22 yaşında göçtü, biz de vasiyet kabul ettiğimiz dergiyi 22 yıl çıkartmayı hedefliyoruz'' dedi.
Devrek ilçesinde 1920'de doğan Rüştü Onur, 22 yaşında, 1922'de İstanbul'da doğan Muzaffer Tayyip Uslu ise 24 yaşında veremden hayatını kaybetti.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'