Kendi kanından krem yaptıran Victoria Beckham'a tepki: Magazinden ibaret

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, kendi kanından krem yaptırdığını duyuran Victoria Beckham sosyal medyada yeni bir tartışma başlattı. Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, insanın kendi kanının cilt yenileme, gençleştirme ve iz tedavilerinde zaten bir süredir kullanılmakta olduğunu, bunun bir yenilik olmadığını belirtti.

Yayınlanma: 18.01.2019 - 17:54
Abone Ol google-news

David Beckham’ın eşi Victoria Beckham; instagramda kendi kanından krem yaptırdığını, cildinin bu kremle gençleşip güzelleştiğini açıklayarak gündem olmuştu. Prof. Dr. Akın Yücel, bu yöntemin krem olarak etkisinin çok sınırlı olacağını, uygulama olarak zaten plastik cerrah ve dermatologlarca uzun süredir kullanıldığını açıkladı. 

Kendi kanımız bizi nasıl gençleştiriyor?

Kişiden alınan kandan, bir dizi işlem sonucu büyüme faktörlerince zengin, değerli bir plazma sıvısı elde ediliyor. Bu sıvı, PRP, Fibroblast, Dermaroller gibi yöntemlerle cildin alt tabakalarına ulaştırılarak; cilt rengi, kalitesi, esnekliğini iyileştirmek için kullanılıyor. Yara izleri, cilt lekeleri, çatlak tedavilerinde ve saç dökülmelerinde de bu yöntemden sıkça yararlanılıyor. 

Prof. Dr. Akın Yücel; kandan birtakım işlemlerle hücre yenilenmesini hızlandırdığı düşünülen “Buffy Coat” adında bir öz (plazma) elde edildiğini söylüyor. Ancak bu değerli sıvının yararlı olabilmesi için cildin elastikiyetini, yenilenmesini sağlayan alt katmanlarına ulaşması gerekli. Bu değerli plazma; PRP, Fibroblast, Dermaroller gibi uygulamalarda; cildin üst tabakasında minik delikler açılarak veriliyor ve cildin alt katmanlarına ulaştırılıyor.

Yücel; plazma sıvısının krem olarak cilde sürülmesinin cilt yenilemeye bir ciddi katkısı olamayacağını da şöyle açıklıyor; “Topikal uygulanan (haricen sürülen) ürünlerin sadece % 3’ü cildin alt katmanlarına geçer. Bu tür bir ürün ise ancak cildin daha alt katmanlarına ulaşırsa fayda sağlayabilir”. 

Yücel, bu plazmanın mevcut koşullarda elde edildikten sonra yarım saat içinde uygulanması gerektiğini de belirterek; kozmetik ürünlerde bakteri üremesini önlemek ve ürünün raf ömrünü uzatmak için birçok koruyucu ürün kullanıldığını bunun kandan elde edilen plazmayı etkisizleştirebileceğine de dikkat çekti. Yücel, “Kendi kanınızla cilt yenileme uygulamalarına ilgi duyuyorsanız bunu krem, serum gibi dışarıdan sürülen değil, cildin daha derin tabakalarına ulaşan tedavilerle yapmalısınız. Kandan yapılan kremle gençleşmek bir cilt yenileme değil, PR başarısıdır” diyerek yanıltıcı reklamların tuzağından korunmamızı tavsiye etti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler