'Kendini Saydır Türküm de' kampanyası

Amerikan Nüfus Sayımı İdaresi, ABD'de yaşayan Türklerin, ABD 2010 Nüfus sayılması için Washington merkezli Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi, ile ortak bir kampanya başlattı.

Yayınlanma: 03.10.2009 - 07:41
Abone Ol google-news

Kampanya'da, ABD'de yaşayan yaklaşık 500 bin Türk'ün ABD'de önümüzdeki yıl yapılacak nüfus sayımına, en üst düzeyde katılımı ve Türk kökenli kişilerin, 2010 yılı boyunca doldurulacak nüfus genel bilgileri formunda köken olarak "Türk" yazması konusunda eğitilecek. Washington'da önceki gün imzalanan, işbirliği ortaklığı anlaşmasını ATAA adına Başkan Günay Övünç, Amerikan Ulusal Nüfus Sayımı İdaresi Washington Koordinatörü Nesreen Khashan imzaladılar.

Yapılan ortaklık anlaşmasına göre, ATAA, Türk ve Türk asıllı vatandaşlarının sayıma katılması için ulusal bir kampanyaya öncülük edecek. Bu kampanya çerçevesinde, ABD'de sayıları 500 binin üzerinde olan Türk ve Türk asıllı, 2010 Nüfus formunda yer alan "diğer" seçeneği kutusunu işaretleme ve yanına "Türk" kelimesini yazma konusunda yönlendirecek. Ülke çapındaki tüm yerel temsilciliklerinde nüfus sayımı ile ilgili seminerler düzenlenecek. ATAA, Amerikan Nüfus Sayım Bürosu'nun iş istihdamına da yardımcı olacak, bunun yanı sıra formun resmi Türkçe tercümesini sağlayacak.

Yapılan imza töreninin ardından, Koordinatör Nesreen Khashan, ATAA'nın geniş çaplı temsilciliği, sağlam altyapısı ve gelişmiş, modern bir elektronik iletişim ağına sahip olmasından ötürü bütün bu çalışmalara öncülük edebilecek ideal bir kurum olduğunu söyledi. ATAA Başkanı Günay Övünç ise, ATAA'nın, farklılıkların olduğu bir ortamda Türk Amerikan dayanışması ile faaliyet gösterdiğini belirterek, "Büyük kıtanın her neresinde yaşarsanız yaşayın, ATAA her Türk'ün hizmetindedir. Her Türk hakkını aramalı ve nüfus sayımına katılmalıdır. Çünkü çocuklarımızın geleceği bizlerin elindedir" dedi.
 

ABD'de nüfus sayımı nasıl yapılıyor

ABD'de her on yılda bir Amerikan Nüfus Sayımı İdaresi, ülke çapında nüfus sayımı ve demografik bilgilerini sayarak yeniliyor. Özellikle ABD'de yaşayan göçmenler, kendi etnik guruplarının nüfus sayımlarında doğru sayılmaları ve nüfus artışlarının dikkate alınması için bir çok kampanya başlatıyorlar. ABD'de, nüfus sayımı sonuçlarına göre, nüfusu yoğunlaşan ülkelerin vatandaşları, Amerikalı siyasetçilerin daha da dikkatini çekiyor ve siyasiler o etnik gurubun sorunlarıyla daha da yakından ilgileniyor. 2010 Nüfus Sayımının sonuçlanmasının ardından, elde edilen verilere göre etnik guruplara, çeşitlilik programları dahil olmak üzere, eyalet ve yerel projeler için 400 milyon dolar üzerinde federal fon sağlanacak.

Bunun yanı sıra, Türklerin sahip olduğu nüfus rakamına göre, Nüfus Bürosu, 2020 Nüfus Sayımına "Türk" seçeneğini de ekleyebilecektir. Buda ABD'de yaşayan Türklerin bir etnik gurup olarak algılanması ve Türkler bir çok federal destek sağlanması anlamına geliyor. Öte yandan,ATAA, 2020 Nüfus formunda değerlendirilmek amacıyla Amerikan Nüfus Bürosu'nun dikkatine sunulacak bir rapor için Türk asıllı uzmanlardan oluşan bir komisyon oluşturma girişiminde de bulunacak.
 

Nüfus Sayım İdaresi ABD'de yaşayan Türklerin peşine düşmüştü

US Census Bureau, (Amerikan Nüfus Sayımı İdaresi) ABD'de yaşayan Türk kökenli vatandaşlarımızın sayısını net olarak belirlemek için, ABD yaşayan Türklerin daha önce peşine düşmüş, Mayıs ayında TADF tarafından düzenlen Türk Günü Yürüyüşünde de bir stand alarak ABD'de yaşayan Türkleri formları doğru olarak doldurmaları konusunda uyarmışlardı.

Yetkililer, Türklere, ABD`de 2010 yılında yapılacak nüfus sayımı ve ABD'de yaşayan etnik kökenli kişilerin sayısının belirleneceği formları doldurmaları ve nüfus sayımına katılım çağrısında bulunmuşlar, ABD`de yaşayan Türklerin gerçek nüfuslarının belirlenip Amerikan devletinden yeterli ekonomik desteği alabilmesi ve etnik bir sınıf olarak kabul edilmesi için formları doğru ve eksiksiz olarak doldurmaları gerektiğini konusunda da uyardı. Yetkililer, "Yapılan istatistiklerde esas olarak ABD`deki nüfus hedeflenmektedir. Bu ülkede yaşayan kişilerin yasal veya kaçak olarak yaşamaları bizi ilgilendirmez. US Census Bureau Göçmenlik Bürosu değil. Türkler, ihmal edip bu formu doldurmuyorlar. Bazıları yasal olmadıkları için, korkudan bu formları doldurmuyor. Dolduranlar ise eksik veya yanlış olarak doldurdukları için Türklerle ilgili nüfus ve istatistiki bilgiler ülkede yaşayan gerçek Türk kökenli nüfusu saptamamızı engelliyor" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler