'Kilisemiz eşcinsel evliliği kutsamaz'

İstanbul Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, Yunanistan’da eşcinsel çiftler için çıkarılan medeni birliktelik yasasını kabul edilemez buldu.

Yayınlanma: 25.12.2015 - 07:38
Abone Ol google-news

Yunanistan’da eşcinsel çiftlerin kanun önünde eşit olmasının önünü açan ‘medeni birliktelik’ yasasının parlamentoda kabul edilmesiyle birlikte, ülkedeki birçok kilise tarafından iki günlük yas ilan edilmişti. Yasanın kabul edilmesinin ardından, İstanbul’daki Fener Rum Ortodoks Patrikhaneside karara tepki gösterdi.

‘Normal evlilik değil’

Yasayla ilgili gazetemize konuşan Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi sözcüsü Peder Dositheos, kararı kilisenin kabul etmeyeceğini belirterek şöyle konuştu:

“Tek kitaplı dinlerin hiçbirinde eşcinsel evlilik yoktur ve kabul edilemez. Yüzyıllar önce böyle bir şey olmadığı için dinler bunu belirtmeye gerek duymamıştır. Dinler evliliği önemseyerek, erkek ile kadın arasındaki ilişkiyi kutsamıştır. Evlilik yasa önünde kabul olsa bile, kiliseler kutsamaz. Kiliseler normal evlilikleri kutsar. İnsanın tabiatına ve dindarlığın prensiplerine aykırı olan bir durumu kilisenin kabul etmesi mümkün değildir.”

Yunanistan Avrupa Birliği ülkeleri arasında ‘medeni birliktelik’ yasasını kabul etmeyen sayılı ülkelerdendi. Başbakan Aleksis Çipras’ın özür dileyerek kabul ettiği yasa için, Dositheos, kararın dini değil siyasi olduğunu da vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

Kiliselerin tavrı net

“Yunanistan halkı muhafazakâr olduğu için Avrupa’da bu yasanın olmadığı nadir ülkeydi. Merkez sol bir parti iktidara geldiğinden bu yasa çıktı. Yasanın amacı sosyal güvenlik. Normal evlilikte erkek ve kadın hayatlarını evlilikte birbirlerine adarlar. Yasalar önünde de, erkek veya kadın öldüğünde emekliliği karşısındakine geçer. Buradaki amaç da bu. Yine de kilisenin bu durum karşındaki tavrı açık ve nettir.”

Yunanistan’da Kalavrita ve Aigio bölgelerinden sorumlu metropolitleri yasaya tepki için 2 günlük yas ilan etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler