Kırgızistan Cumhurbaşkanını seçti

Cumhurbaşkanı seçiminin yapıldığı Kırgızistan'da Merkez Seçim Komisyonu, adaylardan Almazbek Atambayev'in, oy kullanan seçmenlerin yüzde 50'sinden fazlasının oyunu alarak, seçimi kazandığını bildirdi.

Yayınlanma: 30.10.2011 - 08:14
Abone Ol google-news

Komisyonun internet sitesinde yer alan ve resmi olmayan sonuçlara göre, seçimi kazanmak için gereken oy oranını alan Atambayev'e 962 binden fazla vatandaşın oy verdiği belirtildi.

Buna göre adaylar ve aldıkları oy oranı, Atambayev yüzde 62,7, Milliyetçi Ata Curt Partisi Milletvekili Kamçıbek Taşiyev yüzde 15, Bütün Kırgızistan Partisi lideri Adahan Madumarov yüzde 14,85 olarak sıralanırken, diğer 13 adayın oy oranları yüzde 1'den az oldu.
Seçimlerde 16 aday yarıştı.

Pazar günkü seçimler ülke genelinde sakin bir atmosferde geçti. Seçimleri yaklaşık 800 uluslararası gözlemci ile 100'den fazla medya mensubu izledi. Seçim gününde, kayıtlı 3 milyon 34 bin seçmenden bir milyon 827 bin 872 vatandaş oy kullandı. Seçime katılım oranı yüzde 60,27 olarak gerçekleşti.

Komisyonun kesin seçim sonuçlarını Pazartesi günü açıklaması bekleniyor. Ayrıca, uluslararası gözlemciler de seçim izlenimlerini değerlendirecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını açıklayan Atambayev, üç partiden oluşan koalisyon hükümetinde yılbaşından bu yana Başbakanlık görevini yürütüyordu, Atambayev, seçim nedeniyle bu görevinden geçici olarak ayrılmıştı.

Cumhurbaşkanını belirleyen Kırgızistan halkı, yeni yıla dördüncü Cumhurbaşkanı ile girmeyi bekliyor.

 

Cumhurbaşkanı Otunbayeva, oyunu Bişkek'te kullandı

Kırgızistan'da 31 Aralık 2011 tarihinde görevi sona erecek Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, kendi adayına oy verdiğini ve çok mutlu olduğunu söyledi. Otunbayeva, Bişkek Muzik Okulu binasındaki 1215 Nolu seçim sandığında oyunu kullandıkta sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bugünkü Cumhurbaşkanlığı seçimlerin, devrik lideri Kurmanbek Bakiyev;in yandaşlarının iktidara dönmek ve halktan çaldığını geri döndürmek için son şans olduğunu belirterek, ''Bunlar çok para harcadı bu seçimlerde ama halkımız son kararını bugün verecek'' dedi.

Otunbayeva, halkın siyasi bütünleşmesi açısından bundan sonra daha çok şey yapılması gerektiğini düşündüğünü belirtti. Geçen yıl parlamento seçimlerinin temiz ve şeffaf geçtiğini anımsatan Otunbayeva, bugünkü seçimlerin özgür ve demokratik olarak geçeceğine inandığını kaydetti. Merkez Seçim Komisyonu (MSK) verilerine göre, sabah saat 08.00'de başlayan seçimde, üç saat içinde ülke genelinde 100 binden fazla seçmen oy kullandı.

 

'Ülkede durum sakin'

Kırgızistan İçişleri Bakanı Zarılbek Rısaliyev, cumhurbaşkanı seçiminin yapıldığı ülkede durumun sakin olduğunu belirtti. Rısaliyev, devlet televizyonuna verdiği demeçte, seçimlerin sorunsuz yapıldığını ifade ederek, sadece Bişkek yakınlarındaki Taşdöbü köyünde bir yöneticinin çalışanlarına, adaylardan Adahan Madumarov'un lehine oy kullanılması yönünde para dağıttığı sırada gözaltına alındığını söyledi. Seçimde 16 cumhurbaşkanı adayı yarışıyor.

Adaylardan Almazbek Atambayev, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "İnşallah seçimleri kazanacağım. İnsanlarımız artık yoruldu. Rahat çalışmak, okumak ve yaşamak istiyor. İstikrar dönemi geliyor. Artık yöneticilerin çalışma dönemi geldi" diye konuştu. Atambayev, seçimlerin birinci turda sonuçlanmasını arzu ettiğini de söyledi. Adaylardan Bütün Kırgızistan Partisi lideri Adahan Madumarov da oyunu kullandıktan sonra, "Allah'ın izniyle ikinci tura kalacağım. Yeter ki seçimlerde hile olmasın" dedi.

Geçici Başbakan ve Başbakan Birinci Yardımcısı Ömürbek Babanov da bugün Kırgızistan'ın kaderinin belirlendiğini belirterek, "Demokratik yoldan geri dönüş yok. Laik gördüğüm cumhurbaşkanı adayına oy verdim" ifadesini kullandı. Bişkek Belediye Başkanı İsa Omurkulov, "Bugün ilk kez tarihimizde demokratik olarak cumhurbaşkanımızı seçiyoruz. Bu seçimler çok önemli. Bu seçimle ülkenin geleceğini belirliyoruz. Ülkenin bütünlüğü açısından bu seçimler çok önemli. Tabii ki bu seçimlerden sonra "değişim" arzuluyoruz. Bugün halkımız iyi bir cumhurbaşkanını seçmelidir" diye konuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler