'Koca Çınar'ı kaybettik

Türk sinemasının "koca çınarı" olarak bilinen Ömer Lütfi Akad hayatını kaybetti.

19 Kasım 2011 Cumartesi, 11:45
Abone Ol google-news

Türk sinemasının "koca çınarı" olarak bilinen Akad, Fransız Sainte Jeanne d'Arc Okulu, Galatasaray Lisesi, İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu Maliye Bölümü'nü bitirdi. Tiyatro ve sinema yazıları yazdı. Sema Film'de mali danışmanlık ve yapım yönetmenliği yaptı. 1947 yılında Seyfi Havaeri'nin Damga filminde yönetmenliğe başladı. 1948 yılında Vurun Kahpeye ile başladığı yönetmenliğini halk masalları uyarlamalarıyla sürdürdü, polisiye filmleriyle sinema dilini geliştirdi. Kendinden önceki sinemacılardan farklı olarak sinema tekniği ve diline yeni bir anlayış getirdi. Belgeseller çekti, senaryo yazarlığı yaptı.Işıkla Karanlık Arasında adlı Deneme Biyografisini yazdı. Türk sinemasının başlangıç ve gelişim kesitinin görülebildiği ilginç bir denemedir. 

Ödülleri

  • 1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 2. Dram Filmi Ödülü, Hudutların Kanunu
  • 1968 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 2. Film Ödülü, Vesikalı Yarim
  • 1974 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yönetmen, Düğün
     

Filmografisi

  • Vurun Kahpeye 1949
  •  Lüküs Hayat 1950
  • Tahir ile Zühre 1951
  • Arzu ile Kamber 1951
  • Kanun Namına 1952
  • İngiliz Kemal 1952
  • Altı Ölü Var 1953
  • Katil 1953
  • Çalsın Sazlar Oynasın Kızlar 1953
  • Bulgar Sadık 1954
  • Vahşi Bir Kız Sevdim 1954
  • Kardeş Kurşunu 1954
  • Görünmeyen Adam İstanbul'da 1954
  • Meçhul Kadın 1955
  • Kalbimin Şarkısı 1955
  • Ak altın 1956
  • Kara Talih 1957
  • Meyhanecinin Kızı 1957
  • Zümrüt 1958
  • Ana Kucağı 1958
  • Yalnızlar Rıhtımı 1959
  • Cilalı ibo'nun Çilesi 1959
  • Yangın Var 1959
  • Dişi Kurt 1960
  • Sessiz Harp 1961
  • Üç Tekerlekli Bisiklet 1962
  • Tanrı'nın Bağışı Orman 1964
  • Sırat Köprüsü 1966
  • Hudutların Kanunu 1966
  • Kızılırmak Karakoyun 1967
  • Ana 1967
  • Kurbanlık Katil 1967
  • Vesikalı Yarim 1968
  • Kader Böyle İstedi 1968
  • Seninle Ölmek İstiyorum 1969 [renkli]
  • Bir Teselli Ver 1971
  • Mahşere Kadar 1971
  • Vahşi Çiçek 1971
  • Yaralı Kurt 1972
  • Gökçe Çiçek 1973
  • Gelin 1973
  • Düğün 1974
  • Diyet 1975
  • Esir Hayat 1974