Konuşup, yürüyemeyen mahkumu tahliye etmeme gerekçesi: Toplum için tehlike olabilir!

18 yıldır cezaevinde olan Salih Tuğrul geçirdiği rahatsızlıklar nedeniyle felç geçirdi, konuşma ve yürüme yeteneğini kaybetti. Adli Tıp'ın 'cezavinde kalamaz' raporuna karşın, mahkeme Emniyet'in görüşünü esas alarak Tuğrul'un toplum için tehlekeli olacağına hükmetti ve tahliye talebini geri çevirdi.

Konuşup, yürüyemeyen mahkumu tahliye etmeme gerekçesi: Toplum için tehlike olabilir!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.02.2014 - 17:16

Cezaevine girdiğinde 40 yaşında olan Salih Tuğrul bugün 58 yaşında. Cezaevinde geçen yıllar, sağlığını elinden aldı, Adli Tıp Kurumu’nun cezasının 6 ay süreyle ertelenmesi yönündeki raporuna rağmen tahliye edilmedi. Tahliye talebinin ret gerekçesi ise ailesinin PKK’nin sık sık eylem yaptığı bir mahallede oturuyor olması.

Siirt E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Salih Tuğrul, cezaevinde geçirdiği süre içerisinde felç geçirdi, konuşma ve yürüme yeteneğini kaybetti. 2007 yılında iki kez kalp krizi geçirmesinin ardından 2013 yılında düşerek beyin kanaması geçirdi. Hafızasını yitiren ve tuvaletini tutamayan Tuğrul, diğer tutukluların yardımı ile hayatını sürdürmeye çalıştı. Kaldığı cezaevinden önce Metris T Tipi’ne ardından hasta tutuklu ve hükümlülerin kaldığı R Tipi Cezaevi’ne nakledildi. Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen Tuğrul hakkında, 3. İhtisas Kurulu tarafından düzenlenen raporda diğer şikâyetlerinin yanı sıra “nefes darlığı” sorunu olduğu da belirtildi. Kurulun 24 Ocak 2013 tarihli raporunda “Maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza ve infaz kurumlarında hayatını yalnız idame ettiremeyen” durumda olduğu ifade edildi. Mahkeme ise rapor doğrultusunda tahliye edilmesi için Emniyet’ten “toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı” şartının uygunluğunun araştırılması istendi.

Emniyet’ten gelen yazıda, “Salih Tuğrul isimli şahsın, mahkûm olduğu suçun vahim niteliği itibarı ile toplum güvenliği açısından risk oluşturacak bir profil sergilediği, ailesinin Mersin ili Toroslar ilçesinde PKK/KCK terör örgütüne muzahir olan kitlenin yoğun olarak bulunduğu, terör örgütü adına sık sık eylemlerin gerçekleştiği bir mahallede ikamet ettikleri, kendilerini de PKK/KCK terör örgütüne müzahir aile yapısına sahip oldukları, uygun ortam oluşması halinde terör örgütü adına eylem ve faaliyette bulunabilecekleri, şahısların UYAP sorgulamasında bölücü terör örgütü adına işlenmiş suçlardan kayıtları olduğu...” yanıtı verildi. Mahkeme, Emniyet’in görüşü doğrultusunda hafızasını yitirmiş, felçli olması nedeniyle hareket etmekte zorlanan, tuvaletini dahi yapamayan Salih Tuğrul’un toplum için tehlikeli olacağı gerekçesi ile tahliye isteğini geri çevirdi.

Avukatları mahkemenin kararı karşısında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti. Avukatların itirazını inceleyen mahkeme bir kez daha tahliye talebini geri çevirdi. Ancak avukatlar tüm uğraşısına rağmen mahkemenin kararına ulaşamadı. Avukat Gülizar Tuncer, mahkeme kararına karşın son çare olarak AYM’ye gitmek istediklerini, ama mahkemenin kararının kendilerine verilmediğini söyledi. Tuncer, “Kararın 15 Ocak’ta verildiğini öğrendik. O günden beri karara ulaşmaya çalışıyoruz. Cezaevine gönderildiği söyleniyor, ama bu durumda bir insana tebligat mı yapılır? Avukatları olarak istiyoruz ama kararı alamıyoruz. AYM’ye bir ay içerisinde başvuruda bulunmak gerekiyor. Ancak eğer kararı 15 Şubat’a kadar alamazsak süre geçmiş olacak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler