Kriz ilk eğitimi vurdu

MEB’den 2 milyar TL kesildi. Öğrencinin bursuna, yurduna göz dikildi.

Yayınlanma: 25.08.2018 - 21:57
Abone Ol google-news

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomik kriz ve döviz kurundaki dalgalanma karşısında kamu kurum ve kuruluşları için tasarruf paketleri hazırladı. Krizin faturası ilk olarak milyonlarca çocuğu ve ailesini ilgilendiren Milli Eğitim’e kesildi. Yılın ilk 6 ayının ardından MEB’in elinde maaşlar hariç kalan 10 milyar 633 milyon 716 bin 878 TL’den 2 milyar TL’si “tasarruf tedbirleri” kapsamında kesildi. Böylece MEB’in kemeri yüzde 18 “sıkıldı.” Okulların onarımlarından, yeni okul yapımı için kamulaştırma giderlerine kadar pek çok kalemde kesinti yapıldı. Okul öncesinden liseye kadar öğrencilerin ailelerine verilen burslardan 20 milyon TL, devlet parasız yatılı öğrencileri için yine ailelerine verilen pansiyon yardımından 103 milyon TL kesilmesi ise dikkat çekti. Özel okula gidecek öğrenciler için ayrılan 1.2 milyar TL teşvikten 75 milyon TL kesinti yapıldı. Milyarca liranın çöpe atıldığı Fatih Projesi’nden ise 705 milyon TL kesildi.

Hükümetin ekonomik kriz karşısında aldığı önlemler kapsamında; Hazine ve Maliye Bakanlığı, tüm kamu kurum ve kuruluşları için tasarruf paketleri hazırladı. Buna göre tüm bakanlıklar için 2018 bütçelerinden yapabilecekleri kesintilerin listeleri hazırlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Milli Eğitim Bakanlığı için hazırladığı acı reçetenin tüm detaylarına Cumhuriyet ulaştı.

Maaşlardan kalanın yüzde 18’i
Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığı’na 2018 yılı için 92 milyar 528 milyon 652 bin TL bütçe verildi. Bunun 73 milyar 289 milyon 191 bin TL’si maaşlar ve SGK primleri için ayrıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan MEB’e gönderilen tasarruf tedbirleri içerisinde personel giderlerine, yani bu 73.2 milyar TL’ye hiç dokunulmadı. Tasarruf geriye kalan 19 milyar 239 milyon 461 bin TL üzerinde uygulandı. MEB’in yayınladığı raporlara göre yılın ilk 6 ayında, personel giderleri haricinde, geriye kalan 19 milyar 239 milyon 461 bin TL’nin 8 milyar 605 milyon 744 bin 122 TL’si harcandı. Hesaptan bu da düşüldüğünde MEB’in kasasında 10 milyar 633 milyon 716 bin 878 TL kaldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kasada kalan 10 milyar 633 milyon 716 bin 878 TL’den 2 milyar TL kesinti yaptı. Böylece maaşlar dışında eğitim bütçesinde kalan paranın yüzde 18’i kesilmiş oldu.

FATİH’ten yüzde 68’lik kesinti
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tasarruf reçetesinin ayrıntılarına göre en yüksek kesinti, tablet bilgisayar ve akıllı tahtalı eğitim uygulaması olan FATİH projesinden yapıldı. MEB’in 2018 bütçesine göre projenin yürütücüsü Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü 1 milyar 35 milyon 84 bin TL ayrıldı. Yılın ilk 6 ayında bu paranın yüzde 0.74’ü harcandı. Geriye kalan 1 milyar 27 milyon 378 bin 475 TL’den 705 milyon TL tasarruf edildi. Genel Müdürlüğün bütçesinden yapılan bu yüzde 68.62’lik kesinti Bu büyük kesinti, FATİH projesi için yapılan alımların iptal edildiği yorumlarına neden oldu.

Okul onarımından bile kesinti
Tasarruf kapsamında, büyük kesinti kararlarından biri de okulların her türlü altyapı giderleri ve alımları ile ilgilenen İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı için alındı. Okullar için hammade, her türlü ürün alımları; yeni okul yapımı için kamulaştırma, satın alma, ayni hak tesisi ve okulların büyük bakım-onarımları için ayrılan bütçeden 145 milyon TL kesildi. Okullar için yapılacak harcamalar kaleminde, sadece İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı bütçesinden değil; okulöncesi eğitim kurumlarını, ilkokullar ve ortaokullar ile ilgilenen Temel Eğitim Genel Müdürlüğü; liselerle ilgilenen Ortaöğretim Genel Müdürlüğü; meslek liseleri ile ilgilenen Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, hayat boyu öğrenme ve halk eğitim merkezleri ile ilgilenen Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, imam hatip ortakulları ve liseleri ile ilgilenen Din Öğretitm Genel Müdürlüğü ve il milli eğitim müdürlüklerinin bütçesindeki sermaye giderleri kalemlerinden toplamda 800 milyon TL’den fazla kesinti yapıldı.

Öğrenciler için verilen yardımlardan da kestiler
Her kademedeki okulda parasız yatılı okuyan öğrencilerin ailelerine “hane halkına yapılan tranfer” kaleminden verilen “pansiyon hizmetleri” yardımı ödeneğinden 103 milyon TL kesildi. Bu kapsamda en büyük kesinti 38 milylon ile lisede yatılı okuyan öğrencilere verilen yurt yardımından yapıldı. Liseleri, 25 milyon TL kesinti ile imam hatih ortaokulu ve lise öğrencileri; 20’şer milyon TL ile okulöncesi ve ilköğretim okulları ile meslek liseleri takip etti. İlkokul, lise, imam hatip ortaokulu ve lisesi öğrencilerine verilen burslardan da toplamda 20 milyon TL kesinti yapıldı.
Özel okul teşvikinden yüzde 6
Özel Öğretim Genel Müdürlüğü bütçesinden, “özel okul teşviki” olarak bilinen Özel Okul Eğitim ve Öğretim Desteği kalemine yatırılan 1 milyar 278 milyon 684 bin TL’den 75 milyon TL kesildi. Böylece 2018 yılında 75 bin öğrenci için ayrılan özel okul teşvik ödeneğinin yaklaşık yüzde 6’sı kadar tasarruf yapılmış oldu.

Damattan kuzene

Milli Eğitim bütçesinden yapılacak kalem kalem tasarruf, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlandı. Bütçede yapılacak tasarrufa ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm birimlerine gönderilen talimatı ise Milli Eğitim Bakan Yardımcılığı’na Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atanan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kuzeni İbrahim Er, 6 Ağustos tarihinde verdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler