Krizden de beter

Üretim çarkları dört aydır kesintisiz ekside dönüyor. Sanayide yüzde 10’a yakın daralma en son, küresel kriz nedeniyle Türkiye ekonomisinin yüzde 5’e yakın daraldığı 2009 Haziran’da görülmüştü.

Yayınlanma: 15.02.2019 - 10:01
Abone Ol google-news

Sanayi üretim endeksinde takvimden arındırılmış yıllık daralma aralıkta yüzde 9.8 oldu

Sanayi üretim endeksinde takvimden arındırılmış yıllık daralma 2018 Aralık’ta yüzde 9.8 ile yüzde 7.5 olan beklentilerin ve ankettedeki en yüksek daralma tahmininin de üzerinde gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi aralıkta bir önceki aya kıyasla yüzde 1.4 düştü.

<haber-dikey:1248992>

Yüzde 9.8 daralma

Ekonomistler sanayi üretimi verisinin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın ‘kuvvetli’ olduğunu gösterdiğine dikkat çektiler. Ekonomistlerin hesaplamalarına göre aralık ayında arındırılmış bazda yaşanan yüzde 9.8 daralma en son, küresel kriz nedeniyle Türkiye ekonomisinin yüzde 5’e yakın daraldığı 2009 Haziran ayında görülmüştü.

Reuters’ın 9 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda daralma tahminleri yüzde 4 ile yüzde 8.4 bandında yer alıyordu. Ancak daralma yüzde 9.8 ile beklentilerin ve anketteki en yüksek daralma tahminini de aştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yılın aralık ayına ve 2018 yılına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarına göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi 2018 son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.5 daraldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretiminde 2018 son çeyrekte bir önceki çeyreğe göre daralma ise yüzde 5.2 oldu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler