Liderlerini arıyorlar

İsrail orta sınıfının ve solunun bir zamanlar en önemli partilerinden olan ve eski başkanı Ehud Barak'ın partiden ayrılıp, "Bağımsızlık" adıyla yeni bir grup oluşturmasıyla aylardır lidersiz durumda bulunan İşçi Partisi, yeni başkanını arıyor.

Yayınlanma: 13.09.2011 - 09:02
Abone Ol google-news

İşçi Partisi'nin dün yapılan başkanlık seçiminde oy sayımı ancak gece yarısından sonra tamamlanabildi ve ilk tur seçimlerinde hiçbir aday, parti tüzüğüne göre gereken yüzde 40'lık çoğunluğu sağlayamadı. Bu seçimde en yüksek oyu olan adaylardan Şeli Yahimovitç ile Amir Peretz arasında, bir hafta sonra, 21 Eylül Çarşamba günü yeniden seçim yapılacak.

Partide başkanlık için milletvekillerinden İzak Herzog ve Şeli Yahimovitç'in yanı sıra partinin eski başkanlarından Amir Peretz ile Amram Mitzna yarışıyordu.

Dün saat 10.00'da başlayan ve 22.00'de sona eren oylamada, partinin 66 bini aşkın kayıtlı delegesinden yüzde 65 dolayındaki 43.391'i oy kullandı. Seçimlerde partinin Arap ve Dürzi delegelerinden katılımın düşük oranda kaldığı belirtiliyor.

Yapılan oylamada, Yahimovitç ile Peretz, sırasıyla yüzde 32 ve yüzde 31 ile neredeyse başa baş oy oranı elde ettiler. Adaylardan Herzog yüzde 25, Mitzna da yüzde 12 oranında destek sağlayabildi.

İşçi Partisi'nin önde gelen ve etkili isimlerinden, eski Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer, yeni başkan seçiminde tarafsız tutum sergilemiş ve seçimden önce, tüm adaylara başarı temennisinde bulunarak partiyi bir arada tutmalarını istemişti.
İşçi Partisi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığındaki koalisyonun Dışişleri Bakanı Ehud Barak'ın, "Bağımsızlık" adıyla yeni bir grup kurup ayrılmasından bu yana lidersiz bulunuyordu. Partide, geçici başkan olarak Miha Hariş görev yapıyordu.

Yeni başkan seçiminin, 1969 yılı seçimlerinde 56 milletvekili ile büyük başarı sağlayan, en son 17 Ocak 2011'deki bölünmeyle Meclis'te sayısı 8'e kadar inen İşçi Partisi için yeni bir başlangıç olacağı yorumları yapılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler