Maden ocağında göçük: 1 ölü

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, özel bir şirkete ait maden ocağında meydana gelen göçüğün altında kalan işçiden gelen seslerin sona ermesi üzerine yaşadığına dair umutlar azaldı.

Yayınlanma: 13.05.2010 - 07:28
Abone Ol google-news

Kütahya Tavşanlı'da dün saat 22.30 sıralarında oluşan göçüğün hemen ardından olay yerine sevk edilen Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesesi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekipleri, 5 kişiyi göçükten sağ çıkararak, Süleyman Koç adlı işçinin cesedini çıkardı.

Gece ekiplere seslenerek yardım isteyen Ali Osman Oktay'ın seslerinin sabaha karşı sona ermesi üzerine ekiplerin işçinin yaşamından endişe ettiği bildirildi. Ekiplerin işçiye ulaşmak için yoğun çaba harcadığı kaydedildi.

Bu arada, Süleyman Koç ve Ali Osman Oktay'ın ailelerinin Emet ilçesine bağlı Düşecek köyünde yaşadığı, bu kişilerin uzun süre Gediz'deki maden ocaklarında çalıştıktan sonra Yörgüç'teki ocakta bir hafta önce işe başladığı öğrenildi.

Tavşanlı'ya bağlı Yörgüç köyünün Çanacık mevkisinde Mehmet Çinçineoğlu'na ait maden ocağında, henüz belirlenemeyen bir nedenle göçük meydana gelmiş, göçük altında kalan 7 işçiden 5'i kurtarılmıştı.

Süleyman Koç'un cesedine ulaşan ekipler, arama kurtarma çalışmalarına başlanan ilk saatlerde yardım çığlıklarını duydukları Ali Osman Oktay'ın kurtarılması için çalışmalarına devam ediyor.

 

5 yıl önce kurtulmuştu

Yörgüç köyündeki maden ocağında görevli arama kurtarma ekiplerinin göçük altından cesedini çıkardığı evli ve iki çocuk babası Süleyman Koç'un yaklaşık 10 yıl Gediz ilçesindeki maden ocaklarında çalıştığı belirtildi.

Bir süredir Yörgüç'teki ocakta çalışan Koç'un beş yıl önce Gediz'in Gökler beldesindeki maden ocağında meydana gelen ve 18 kişinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasında yaralı kurtulan 2 kişiden biri olduğu öğrenildi.

Koç, bu olayın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yanındaki su birikintisine atlaması sonucu hayatının kurtulduğunu söylemiş ve kendisini Gediz Devlet Hastanesi'nde ziyaret eden dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e, ''Hayatta kalmam büyük bir şans. Bu, bana Allah'ın bir lütfu. Çok korktuk. Çok şükür hayattayım'' demişti.

 

"Ocak kapatıldı ama faaliyetini sürdürüyor" iddiası

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, göçük meydana gelen maden ocağı hakkında Valilikçe yaklaşık 2.5 ay önce eksikleri giderilinceye kadar kapatılması yönünde rapor verilmesine karşı üretim faaliyetinin devam ettirildiği bildirildi.

İl genelinde faaliyet gösteren 42 maden ocağında geçen aralık ve ocak aylarında iş sağlığı ve güvenliği koşulları ile yasal yükümlülükleri bakımından Valilikçe denetim yapıldı.

Vali Şükrü Kocatepe'nin talimatı doğrultusunda Vali Yardımcısı Mustafa İngenç başkanlığındaki komisyon, il genelinde 24 kömür, 6 krom, 3 manyezit, 2 bor, 2 antimuan, gümüş, manganez, şap, feldispat, kuvars işletmesi olmak üzere 42 ocağı denetledi. Denetim sonucunda 1'i açık olmak üzere 3 kömür ocağının faaliyetlerinin, eksiklikleri tamamlanıncaya kadar durdurulmasına karar verildi.

Kapatılan ocaklar arasında yer alan ve dün gece göçük oluşan Yörgüç köyündeki maden ocağıyla ilgili İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünce 5 Martta hazırlanan raporda, ''burada kömür üretimi yapılamayacağı, nefeslik denilen havalandırma bacasının genişletilmesi ve diğer eksiklerin tamamlanmasından sonra faaliyetine devam edebileceği'' belirtildi.

Buna karşı ocaktan kömür çıkarılmaya devam edildiği ve eksiklerin giderilmediği öğrenildi.

 

"Önlemlerin ciddiyetle gözden geçirilmesi gerekir"

CHP Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçüğün, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda alınan önlemlerin ciddiyetle gözden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti.

Selvi yaptığı yazılı açıklamada, göçükte yaşamını kaybeden Süleyman Koç'a Allah'tan rahmet, ailesi ve yakınlarını başsağlığı, yaralı işçilere de acil şifa diledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler