Mahkeme Turkcell'e 'dur' dedi: #Tecavüzcell tweetleri rahatsız etse bile eleştiridir
Cinsel istismar skandalıyla gündeme gelen Ensar Vakfı'nın düzenlediği Türkiye Değer Ödülleri’nin sponsorlarından Turkcell'e binlerce tepki tweeti atılmıştı. Mahkeme, Turkcell'in bu tweetler için açtığı davayı reddetti.
Karaman’daki cinsel istismar skandalıyla kamuoyunun gündemine oturan Ensar Vakfı’nın düzenlediği Türkiye Değer Ödülleri’ne sponsor olduğu gerekçesiyle Twitter’da kullanıcıların tepkisini çeken Turkcell’in bir kullanıcıya açtığı 10 bin lira manevi tazminat davası hakkında karar açıklandı.
Diken'den Can Semercioğlu'nun haberine göre, İstanbul Anadolu 17’nci Asliye Hukuk Mahkemesi, Turkcell’in açtığı davanın reddine karar verdi. Mahkeme, kararın gerekçesi olarak da kullanıcı tarafından atılan tweetin kamu düzeni, milli güvenlik, genel sağlık ve genel ahlakı bozacak nitelikte olmadığına hükmetti.
Kullanıcının Twitter’da paylaştığı “Tecavüzün arkasında duran marka Turkcell” ifadesinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirten mahkeme kararında, “Özellikle kamuyu ilgilendiren genel nitelikli sorunlara ilişkin vatandaşın beyanının sarsıcı, rahatsız edici üslupta bulunsa bile eleştiri sınırında kaldığı sonuç ve kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verildi.
Davanın reddine ilişkin karar metninde şu ifadelere yer verildi:
"Öte yandan; davacı ile ilişkilendirilen Ensar Vakfında yaşanan vakanın doğruluğu Ceza Mahkemesi kararı ile tespit edildiği gibi, davacı Turkcell’in kendi yaptığı duyurularla ‘parayı vakfa değil, burslu talebelere gönderdiklerini’ açıkladıkları, dolayısı ile hiç olmayan bir vakanın dile de getirilmediği gibi, Ensar Vakfı’nın Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak yürüttüğü ‘Türkiye Değer Ödülleri Projesine’ sponsorluk yapan Turkcell’in açtığı bu davanın reddine karar verilmek gerekeceği sonuç ve kanaatine varılmıştır."
TURKCELL AVUKATI: 40 BİNE YAKIN TWEETİ TEK TEK İNCELEDİK
Davaya bakan mahkeme, Turkcell'in talebini reddetti. , daha önce ‘konum ve saygınlığını zedelediği’ ve şirketi ‘küçük düşürdüğü’ gerekçesiyle toplam 1107 tweete erişim engeli kararı alınmış, ancak Twitter kararı uygulamamıştı. Konuyla ilgili olarak daha önce bir açıklama yapan şirket avukatlarından Mehmet Ali Köksal, #Tecavüzcell etiketiyle atılan 40 bine yakın tweeti, tek tek kontrol ettiklerini söylemişti.
KARAR EMSAL NİTELİĞİNDE
Turkcell'in dava açtığı Twitter kullanıcısının avukatı Dilan Aslan, mahkemenin verdiği kararın emsal niteliği taşıdığını belirterek, Turkcell'in dava açtığı 123 kullanıcı için de aynı kararı vermesinin beklendiğini söyledi.
Video Haberler
-
Bursa'da hareketli dakikalar
-
Baygınlık geçiren köpeğe su içirdi
-
Derya öğretmen ile kızı hayatını kaybetti, oğlu yaralı
-
'Hükümetin değişmesi lazım'
-
'Destek mestek vermiyorum'
-
Kavgada ısırılarak koparılan kulağını martı kaptı
-
Ümraniye'de cip apartman boşluğuna düştü
-
Hatalı teşhis iddiası! Küçük çocuğun testisi alındı
-
Polis merkezinin bahçesi galeriye döndü
-
O anlar kameraya işte böyle yansıdı
En Çok Okunan Haberler
-
Emniyet'te canlı bomba alarmı!
-
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
-
Atatürk Havalimanı için uçuş yasağı
-
Erdoğan'a kötü haber: Seçmen 'asla' dedi
-
AKP içerisindeki çatlak derinleşiyor
-
Kılıçdaroğlu'na 100 bin TL tazminat cezası
-
'Erdoğan kendi kabuğuna çekiliyor'
-
AKP'li sanmış, her şeyi anlatmış
-
Eczanelerde yeni dönem! O ilaçların temini sona eriyor
-
Erdoğan konuştu; CHP'den jet yanıt geldi