Mali’de radikal İslamcılar otel bastı: 27 ölü

Mali’de 7 THY personelinin de bulunduğu otel, El Murabitun ve İslami Mağrip’teki El Kaide tarafından basıldı. 170 kişi rehin alındı. Operasyon sonrası 27 kişi ölürken, 7 Türk olaydan sağ kurtuldu.

Yayınlanma: 20.11.2015 - 11:08
Abone Ol google-news

<video:425827>

Paris saldırılarının üzerinden bir hafta geçerken, cihatçılar bu kez Mali’yi vurdu. Afrika’nın batısında, eski Fransa sömürgesi olan ve 2013’te İslamcı militanlara karşı Fransız müdahalesine uğrayan Mali, dün kanlı bir rehine eylemine sahne oldu. Başkent Bamako’da hükümet binaları ve elçiliklerin yakınında, yabancıların kaldığı Radisson Blu Oteli’ni dün 07.00’de Kalaşnikoflu ve el bombalı militanlar bastı. Diplomatik plakalı araçlarla güvenlik bariyerini aşıp tekbir getirerek ve etrafa ateş açarak içeri dalan El Kaideciler, oda oda, oteli tarayıp çoğu aralarında 7 THY personelinin de bulunduğu yabancı 170 kişiyi rehin aldı. Kuran’dan ayet okuyabilen rehineleri daha sonra serbest bıraktı.

Fransız ve ABD’liler hedefte

ABD ve Fransız özel kuvvetleri, BM barış gücü askerlerinin de desteğiyle Mali güvenlik güçleri otele operasyon düzenledi. Rehinelerin bazısı kaçmayı başardı, bazısını da askerler kurtardı. 7 saat sonra içişleri bakanlığı militanların elinde rehine kalmadığını açıkladı. BM’ye göre otelin birinci ve ikinci katında en az 27 ölü bulundu, ayrıca üç militan da öldü. Ancak daha sonra bakanlık, özel kuvvetlerin 7 katlı otelin üst katlarında bazı militanlarla çatışmayı sürdürdüğünü belirtti. Bamako’daki otel saldırısı, 2012 Tuareg isyanı ve iki darbeden sonra Mali’de 3500 asker bulunduran Fransa için yeni bir darbe oldu. Otelde bulunan Fransız Havayolları’nın 12 mürettebatı, 15 Fransız, 6 ABD’li, 4 Alman, 7 Çinli, 20 Hindistanlı, 7 Cezayirli, 45 Malili sağ salim kurtuldu. Otelde 22 Pentegon yetkilisi olduğu iddia edilirken ABD’den “vatandaşlarımızın yerini tespit etmeye çalışıyoruz” açıklaması geldi.

Kaide’nin iki kolu üstlendi

Saldırının sorumluluğunu Kaide’nin iki kolu ortak üstlendi. El Kaide bağlantılı El Murabitun, saldırıyı İslami Mağrip’teki Kaide (AQIM) ile birlikte düzenlediklerini duyurdu. El Murabitun lideri Muhtar Belmuhtar, özellikle 2013’te Cezayir’de bir doğalgaz tesisinde 800 kişinin rehin alınması eyleminin mimarı olarak tanınıyor, Cezayir ve ABD’nin Belmuhtar’ı “Öldürdük” açıklamaları hep yalanlanıyor. Ağustosta Sevare’de 5 BM çalışanı dahil 17 kişinin öldüğü otel saldırısının sorumluluğunu da El Murabitun üstlenmişti.

El Murabitun IŞİD’e biat etti mi?

Kuzey Afrika’nın en ünlü militan liderlerinden olan, “Marlboro Adam” lakaplı Cezayirli Muhtar Belmuhtar, iki yıl önce İslam Mağribi’ndeki El Kaide’den (AQIM) ayrılarak El Murabitun örgütünü kurdu. El Murabitun, Araplarla yerli Tuareg halkından oluşan bir örgüt. Bu bileşenlerden birinin lideri olan Adnan Ebu Valid Sahraui, 14 Mayıs 2015’te bir ses kaydı yayımlayıp, Murabitun örgütünün IŞİD’e biat ettiğini duyurdu. Ancak birkaç gün sonra Belmuhtar, IŞİD’e biatın örgüt tarafından onaylanmadığına, bunu yalanladıklarına dair bir açıklama yayımladı. Bu açıklama düellosu, örgütte bir çatlak olduğuna yoruldu.

‘Nijerya aksanlı İngilizce konuştular’

Kurtarılan rehinelerden Gineli ünlü şarkıcı Sékouba “Bambino” Diabate, saldırganlardan ikisinin Nijerya aksanıyla İngilizce konuştuğunu duyduğunu söyledi. Nijerya merkezli Boko Haram bölgede en çok kan döken örgüt. Diabate Reuters’e telefonla şunları anlattı: “Resepsiyondan silah sesleri duyduk. Askeri silahların ateşlendiğini anladım. Saldırganlar yanımızdaki odaya girdi. Yatağın altında çıt çıkarmadan saklandım. Aralarında İngilizce ‘Doldurdun mu? Hadi gidelim’ diye konuştuklarını duydum.”

‘Hepimiz Bamako’yuz’

Mali Devlet Başkanı İbrahim Boubacar Keita Çad’daki bölgesel terörle mücadele zirvesinden ayrılıp ülkeye geri döndü. Zirveye katılan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, saldırıyı kınayıp, “Dün hepimiz Paris’tik, bugün hepimiz Bamako’yuz” dedi.

THY ekibi de oradaydı

Mali’nin başkenti Bamako’da Radisson Otel’e yönelik baskınla birlikte gündeme rehin alınanlar arasında THY personelinden 7 kişinin de olduğu haberi düştü. İlerleyen saatlerde THY çalışanı 7 kişinin kurtarıldığı açıklandı. Tüm THY ekibinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Mali’nin başkenti Bamako’da Radisson Otel’e yönelik baskınla birlikte gündeme rehin alınanlar arasında THY personelinden 7 kişinin de olduğu haberi düştü. İlerleyen saatlerde THY çalışanı 7 kişinin kurtarıldığı açıklandı. Tüm THY ekibinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Twitter hesabında kendini THY kabin görevlisi olarak tanıtan lemi lemiciyan isimli bir kullanıcı, rehineler arasında bulunduğunu anlatan mesajlar yayımladı. “Çatışma sesleri şiddetlendi, çığlıklar kesiliyor, ölüyoruz yardım edin”, “yemekhanede saklandık” mesajlarını paylaşmasının ardından bir süre sonra ise herkese açık olan hesabın sadece takipçilerine açık olduğu görüldü. Bu hesaba mesaj atan kimi kullanıcı hesabın kapalı olduğunu, kimi ise güvenilir bir haber olmadığı yorumlarını paylaştı.

İlerleyen saatlerde açıklama yapan THY Basın Müşaviri Ali Genç, rehine krizinin başladığı andan itibaren İstanbul’da bir kriz merkezi oluşturduklarını belirtti. Genç, 5 THY personelinin güvenlik güçlerince kurtarıldığını, ikisinin ise hâlâ rehin olduğunu söyledi. Genç, gerek kurtulan gerekse rehin tutulan toplam 7 kişinin sağlık durumunun iyi olduğu bilgisinide verdi. Genç, THY’nin hedef alınması gibi bir durumun da söz konusu olmadığını kaydetti. Başbakan Davutoğlu da “Yedi vatandaşımız vardı. Beşi şu an itibarıyla kurtarıldı. Diğer iki vatandaşımızla da iletişimimiz var. Sağlıkları, sıhhatleri iyi. O bakımdan bir sıkıntı yok” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamalardan saatler sonra ardı ardına diğer iki THY personelinin kurtarıldığı bilgisi paylaşıldı. THY, kurtarılan 7 personelinin Türkiye’ye getirilmesi için dün saat 19.20’de İstanbul’dan Mali’ye uçak gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da kurtarılan THY personelini arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

‘Yüz yüze gelmediler’

Konuyla ilgili A Haber’e konuşan Bamako Büyükelçisi Hikmet Renan Şekeroğlu, Türk personelin saldırganlarla karşılaşmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Bizim arkadaşlarımız otelin daha alt katlarındaydı. Son arkadaşımız da onlara yakın bir odadaydı. Kurtulanlar, saldırganlarla yüz yüze gelmediler. Kendi odalarından çıkarıldılar.”

‘Ablama iyi olduğumu söyleyin’

Saldırı sırasında otelde bulunan THY ekibinden kabin memuru Lütfiye Deniz Kıvrak (36), Habertürk’e yaptığı kısa açıklamada, “Asker ve polis operasyonuyla kurtarıldık” dedi. Kıvrak’ın, Balıkesir’in Marmara ilçesine bağlı Avşa Adası’nda yaşayan babası Dursun Kıvrak da kızının kendisini arayarak sağlık durumunun iyi olduğunu söylediğini aktardı.

Kızıyla yaptığı telefon görüşmesini DHA muhabirine anlatan Dursun Kıvrak, kızı ile dün saat 13.00 sıralarında telefonla konuştuğunu belirtti.

“Kızım telefonla aradı. Sağlık durumu iyiymiş. Büyük kızım Rusya’da yaşıyor. Lütfiye Deniz’e cep telefonundan mesaj göndererek durumunu sormuş ama kızım cevap verememiş. Serbest bırakılınca beni telefonla aradı ve ‘Ablama iyi olduğumu söyle’ dedi. Kendisinin de durumu iyi” diye konuştu.

MALİ'DEN SON FOTOĞRAFLAR...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler