Mardin ruhsata boğulmuş

AKP döneminde Mardin’de 10 binin üzerinde imar ruhsatı verildiği için bir yıldır görevde olan BDP’li belediyeye tek bir ruhsat başvurusu olmamış.

Mardin ruhsata boğulmuş
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.05.2015 - 23:00

Mardin denilince akıllara tarihi dokusu dar sokakları ve taş evleri gelir. Ama tarihi mardin ile şu anki Mardin arasında dağlar kadar fark var. Şehrin girişinde sizi koca inşaatlar karşılıyor. Birçoğu yarım kalmış. Alabildiğine geniş alanlara 15-20 katlı binalarla donatılmış siteler kurulmuş. Kentteki çarpık yapılaşmayı bir yıl önce Mardin’de Büyükşehir Belediyesini kazanan BDP’li Belediye Eş Başkanı Februniye Akyol Akay’a sorduk. Akyol’a göre Mardin’de eski belediye tarım arazilerini imara açıp binlerce imar ruhsatı verdi. Kentteki çarpık yapılaşma ve bir yılda yapılanlar ve BDP’li belediyenin hedefleri ile ilgili Februniye Akyol Akay ile konuştuk.

 

Park yok

Kentteki çarpık yapılaşmaya neden izin verdiniz?

Geçmişteki belediye sadece inşaata çalışmış. Ne bir park, ne bir sosyal merkez, ne bir spor tesisi var. Bizden önceki AKP’li belediye 10 binden fazla konutun imar ruhsatını vermiş. Biz bir yıldır görevdeyiz imar ruhtası için tek bir başvuru almadık.

Seçim sonucu nasıl karşılandı?

Göreve geldiğimizde gerçekten bir belediye yoktu. Sadece imar alanları açma, yüksek binaları yapma ama halkın taleplerini sosyal kültürel taleplerini asla dikkate almayan bir belediye anlayışı hakimdi. AKP hesapları şunun üzerine kurdu, Büyükşehiri kazanmayacak ve ilçe belediyesi olan Artuklu Belediyesi’ni kazanacaktı.

O yüzden büyükşehirde olması gereken belediyeye ait taşınır ve taşınmazların hepsini seçimden önce Artuklu Belediyesine devretmiş. Ama hesapları tutmadı Artuklu’yu da biz aldık. Ama şu anda hizmet verdiğimiz bina Artuklu belediyesine ait.

Nasıl bir tablo vardı?

Geldiğimizde hepimiz acemiydik.Yığınla talepler geliyor. Bütçemiz çok sıkıntılı. Özkaynağımız da yok çünkü kırsalımız köyümüz çok fazla. Kırsaldan vergi almak mümkün değil. Elektrikte suda normal hizmet bedellerini bile alamıyoruz. Halkımızın da maddi durumu kötü. İlk göreve geldiğimizde AKP’nin yaptıklarına karşılık çadır eylemi düşünüyorduk. Eyleme başlayacağımız sırada Soma faciası oldu. Şu anda 30 metrekarelik alanda çalışmaya çalışıyoruz.

Hizmet bedellerini alamıyoruz dediniz neden?

Mesela Kızıltepe’de 46 bin elektrik abonesi var, ama 22 bin su abonesi var. Merkezde 25 bin elektrik abonesi var, su abonesi 12 bin. Şimdi yeniden bir otomasyona gidiyoruz. Sayaçları yeniliyoruz.

 

Borç 570 milyon lira

Peki merkezden kaynak alma konusunda sıkıntılarınız var mı Ankara ile ilişkiler nasıl?

Belediye olarak şu anda 570 milyon TL borcumuz var. Maliye Bakanlığından ayda 9-10 Milyon lira para geliyor bunun yüzde 40’ı borçlara kesiliyor. Yüzde 52’si personel maaşlarına gidiyor. Kalan yüzde 8 ile birşeyler yapmaya çalışıyoruz.

Mardin’de 1200 köyü var, ilçeleri var. Mardin’de 4500 kilometre köy yolları ağı var. Cumhuriyetten beri doğru dürüst bir yol yok.

İş makinemiz yok

Ama Büyükşehirsiniz daha fazla kaynak gelmesi gerekmiyor mu?

Büyükşehiriz ama mesela hiç iş makinemiz ve halk otobüsümüz yok. Ankara’dan 30 milyon liralık kredi talebinde bulunduk. O kadar kredi veremeyeceklerini söylediler. Bunu zamana yayıyorlar en son 15 milyona indirdiler. Neyseki şuan onayını aldık. Ama bu tür engellerle karşılaşıyoruz.

Yeni iş yaratma konusunda çalışmalar var mı?

Düşüncelerimizden biri köy pazarı oluşturmak. Ekolojik bir tarım teşviki yapacağız. Yine meyve ağaçlandırması teşviki ve kooperatif teşviki yapacağız. Kadın emeği ve ürünleriyle alakalı bir şeyler yapıyoruz. Kadınların ürünlerini yapıp satabileceği ortamlar yaratmaya çalışıyoruz.

Göreve geldiğimizde kadın çalışan sayımız yüzde 7’ler civarındaydı. Bunu şimdi yüzde 30’a çıkardık. Kadın Yaşamevi projemiz var. Kadın kendi ayaklarının üzerinde durana kadar orada kalabilcek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler