Mardin'de patron olan Müzzeyyen Erakuman: Markette bile çalışmamız imkansızdı

‘Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi’ ödülünü kazanları açıklandı. Yöresinde yaptıklarıyla öne çıkan ve ödüllendirilen Mardin Kızıltepe'den ilkokul mezunu Müzzeyyen Erakuman'ın hikayesi dikkat çekti.

Yayınlanma: 30.11.2019 - 11:23
Abone Ol google-news

Alanında ilk olan, Garanti BBVA’nın Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle 13. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması düzenlendi. Bu yıl‘Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi’ ödülünü kazanan Eray Plastik girişimiyle Müzeyyen Erakuman aldı. 

29 ailenin geçimini sağlayacak bir tesis kuran Erakuman'ın ödüle layık görülen ticaret girişimi şöyle aktırdı: 

"Eşim sanayi sitesinde kısıtlı imkanlarla bir işyeri açtı. Fakat çalışamadı işletmesi kapandı. Sonrasında bende ailemi geçindirmek için çalışmak istedim. KOSGEB'ten aldığım destekle Eray Plastik'i kurdum. Ancak Mardin'de kadınların sanayi sitesine gitmesi hoş karşılanmıyor. Hatta Kızıltepe'de bir kadının markette dahi çalışması çok zorken sanayide bir kadının çalışmasını imkansız gördüler. Bu nedenle bana yapamayacağımı söylediler. Eşim ve annem bile bana inananmadı. Sadece kızım bana inandı. Ben de şehrin dışında derme çatma bir alan buldum. Geri dönüşüm işine başladım. Tüm geridönüşüm malzemelerini toplayıp istifledim. Şimdi tesisimde 29 aileyi geçindirecek şekilde iş imkanı veren bir iş verenim. İşletmemde özellikle kandınlar çalışıyor. Ailelerine katkıda bulunan kadınlarla beraber huzurlu bir ortamda çalışıyoruz. Ailelerde bir kadının işletmesini yaptığı fabrikaya güvenerek eşlerini ya da kızlarını yolluyor. Hep birlikte kazandığımız bu işte daha temiz bir çevre için de elimizden geleni yapıyoruz. Ben Mardin Kızımtepe'den buraya geldim. Biz kadınız benim gibi yola çıkan kadınlara şunu söylemek isterim, pes etmediğiniz sürece kazanırsınız. 

Müzeyyen Erakuman başarı öyküsüyle 40 bin TL'lik ödülün de sahibi oldu.  

ÖDÜL ALAN DİĞER KADIN GİRİŞİMCİLER  

İstanbul'da gerçekleştirilen tören ile GÜLSHA markasının yaratıcısı Gülşah Gürkan Türkiye’nin Kadın Girişimcisi seçildi.

Eray Plastik girişimiyle Müzeyyen Erakuman Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi olurken; Denebunu kurucusu Duygu Akbudak Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi ödülünü aldı. Hayata geçirdiği Es Kariyer ile de Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi ödülünü Esra Odabaşı kazandı.Ödül töreninde konuşan KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem  kadın girişimilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak “Türkiye’de girişimci olmak çok zor bir şey. Finansman kaynaklarına ve bilgiye erişmek, bağlantılar kurmak, ekonomideki ve kurlardaki dalgalanmalarla baş etmek ve ayakta kalıp yoluna devam etmek hiç kolay değil. Bu erkek girişimciler için zor bir şey. Ama kadın girişimcilere geldiğinizde bu zorlukları en az üçle çarpmanız gerekiyor. Çünkü işin içine kültürel ön yargılar, ev işleri ve çocuk bakımı, kadının toplum içinde itildiği ikincil rol geliyor. Bir başka ifadeyle toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sonuçları işin içine giriyor. Dolayısıyla, erkek konuklarımız kusura bakmasınlar ama kadın girişimcilerin başarısı çok değerli.Kadın girişimcileri desteklemek, burada verilen ödüller, karşımıza çıkan ilham verici başarı öyküleri bu yüzden önemli” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler