Masaya bir tekme daha

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yüklenerek, "Samimiyet arıyoruz. 6-7-8 Ekim tarihlerini unutmam mümkün değil. Sonra eline saz ver cici çocuk diye çıkar meydanda göster" dedi.

Yayınlanma: 17.07.2015 - 21:59
Abone Ol google-news

Bayram namazını Ataşehir Mimar Sinan Camisi’nde kılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çıkışta çözüm sürecine ilişkin konuşarak HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yüklendi. “Dolmabahçe mutabakatı” ifadesini asla kabul etmediğini belirten Erdoğan, “O toplantı bir mutabakat toplantısı olamaz” dedi.

Bir gazetecinin, “HDP’nin örgüte bir silah bırakma çağrısı oldu. Dolmabahçe mutabakatının da gündeme geldiğini biliyoruz. Bütün bunları düşündüğümüzde çözüm sürecinde gelinen noktayı nasıl görüyorsunuz?” sorusu üzerine Erdoğan, “Dolmabahçe mutabakatı ifadesini asla kabul etmiyorum. Çünkü o toplantı bir mutabakat toplantısı olamaz. Niye? Çünkü ortada bir hükümet vardır, diğer tarafta grubu olan bir siyasi parti vardır.

Parlamentoda, diğer siyasi partiler de hükümet de müşterek çalışmasını yapmak suretiyle orada kalkar, ‘Türkiye mutabakatı’ gibi böyle bir değerler silsilesini ortaya koyarlar. Bu parlamentodan çok güçlü bir şekilde çıktığı zaman onun bir karşılığı olur, bir değeri olur. Yoksa bölücü terör örgütüne sırtını dayamış olanlarla bir mutabakat asla yapılamaz. Böyle bir şey düşünülemez” dedi.

 

Temsil kabiliyeti bulmuş ‘uzantı’

Erdoğan şöyle devam etti: “Bir gerçeği özellikle vurgulamak istiyorum şu anda biz bayramı bayram gibi yaşamak istiyoruz. Ama maalesef ülkemizin güneydoğusunda bayramı bayram gibi yaşayamıyoruz. Bölücü örgüt minibüsleri tarayabiliyor. Ne yazık ki ölüm haberleri alıyoruz. Bölgede barajı bombalamak suretiyle bölgenin bu önemli barajını yıkmak gibi bir gayret ile karşı karşıyayız. Bu şartlar altında parlamentoda temsil kabiliyeti bulmuş olan uzantının kalkıp elinden geleni yapması gerekir.

 

Samimiyet arıyoruz

Silahların bırakılması konusunda samimiyet aradığını anlatan Erdoğan, “Burada yan yana durup, orada bir fotoğraf karesi içerisinde yer almak doğru bir şey değildir. Bizim silahları bırakın dememizle silahlar bırakılmaz yaklaşımı o ayrı bir konu.

Bunu adaya havale etmek o da apayrı bir konu. Samimiyet arıyoruz. 6-7-8 Ekim tarihlerini benim unutmam mümkün değil. Bunu kim neyle izah edecek. Çağrıyı yapanlar ortada. Ondan sonra eline saz ver cici çocuk diye çıkar meydanda göster” diye konuştu.

İran’la yürütülen nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasına yönelik görüşlerinin sorulması üzerine Erdoğan, “İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bayramlaşma sadedinde bir telefon görüşmesi yaptık. İran için önemli bir kaynak teşkil ediyor. Bu durum İran ile ikili ilişkileri de olumlu etkileyecektir. O bakımdan ben isabetli buluyorum. Hayırlı olsun diyorum” ifadelerini kullandı.

Erdoğan koalisyon çalışmaları ile ilgili olarak da Davutoğlu’nun yetkili kurullarda değerlendirme yapacağını ve ikinci tur görüşmelerine geçileceğini belirterek şöyle dedi: “İkinci turun dışında da kendileri de bana sivil toplum kuruluşlarıyla da bu süreçte bazı görüşmeler yapacağını söyledi. Bütün bu şartlar neticesinde eğer böyle bir koalisyon oluşmuyorsa bu işte en önemli kapısı çalınacak olan merci, milli iradedir” dedi.

 

Muhabir dışarı çıkarıldı

Erdoğan’ı takip eden Cihan Haber Ajansı ekibine bayram günü de akreditasyon uygulandı. Cihan muhabirinin, “Bayramda da mı akreditasyon uygulanacak” tepkisine yetkililer, “Her zaman” diye cevap verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler