Menapoz döneminde sağlıklı beslenin

Uzmanlar, kadınların korkulu rüyası haline gelen, bu dönemde artan kilolarla ve meydana gelen ateş basması, terleme, çarpıntı, sinirlilik, depresyon gibi yakınmalarla mücadele etmenin artık zor olmadığı belirttiler.

Menapoz döneminde sağlıklı beslenin
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.12.2010 - 15:34

Uzmanlar, menapoz döneminde kadınların, süt ve ürünlerini belirli ölçüde tüketmesi, yağ tüketimini kısıtlaması, lifli gıdalara ağırlık vermesi, meyve- sebze ağırlıklı beslenilmesi gerektiğine dikkat çekerek önerilerini özetle şöyle sıraladılar:

- Her öğünde besin çeşitliliğine önem vermek gerekmektedir. Yani bir gün içerisinde süt ve süt ürünleri, et ve türevleri, ekmek-tahıl grubu besinler, sebze-meyveler mutlaka belirli ölçüde tüketilmelidir.

- Kemik erimesi için oldukça önemli ve iyi kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünlerinden günde en az 3-4 porsiyon tüketilmelidir. Seçimlerinizi olabildiğince yarım yağlı veya yağsız olarak yapınız: 1 su bardağı süt, 1 kase yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar (35 gr) peynir.

- Bu dönemde yağ tüketimi de oldukça önemlidir. Özellikle katı yağlardan uzak durulmalı, yerine bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Özellikle zeytinyağını tercih edebilirsiniz.

- İyi bir E vitamini içeriği olan yağlı tohumlulardan (fındık, yer fıstığı, badem, ceviz ve soya ürünleri) günde bir avuç tüketilmelidir.

- Kalp damar hastalıkları ve kemik erimesine karşı koruyucu etkisi olan omega-3 yağ asitleri yeterince tüketilmelidir. Haftada en az 2-3 porsiyon balık (tercihen ızgara) yiyerek omega-3 yağ asitleri ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

- Şeker ve şekerli besinler kilo alımını hızlandırdığı için mümkün olduğunca az tüketilmeli, yerine meyve, salata tercih edilmelidir. Eğer canınız fazla miktarda tatlı tüketmek isterse pasta değil sütlü tatlılardan yana tercih kullanılmalıdır.

- .Lifli besinlerin tüketimi bu dönemde de oldukça önemlidir. Özellikle kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi) kepekli tahıllar dediğimiz esmer ekmek, bulgur ve kepekli pirinç, kepekli makarna, kepekli erişte ve kepekli un ve sebze ve meyveler tercih edilmelidir.

- Diğer yandan kabukları ile beraber yenilen sebze ve meyveleri kabukları ile tüketmelisiniz.

- Haftada da en az 1-2 porsiyon kuru baklagil yemeği tüketiniz. Kuru baklagiller protein içerdiği için, et gibi protein içeren yiyecekler eklemenize gerek yoktur.

- Tuz tüketiminizi mümkün olduğunca en aza indirmeye çalışın.

- Alkol ve sigaradan uzak durun.

- Bol su tüketiniz. Günde 2-2,5 litre sıvı tüketmeye gayret edin.

- Düzenli bir şekilde kilo takibinizi kontrol ediniz. Kilo almaya başladığınız anda beslenme uzmanına danışın.

- Her gün 35 - 45 dakika tempolu yürüyüş yapın.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler