MHP, 18 yaş teklifine mesafeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''MHP, seçilme yaşının 18'e indirilmesine ilkesel bazda mesafeli ve soğuk durmaktadır'' dedi.

Yayınlanma: 09.10.2012 - 08:20
Abone Ol google-news

Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme taşınan seçilme yaşının 18'e indirilme düşüncesinin, kamuoyunda tartışıldığını anımsatarak, bu düşüncede ''iyi niyet ve samimi bir arayışın söz konusu olmadığının net'' olduğunu bildirdi.
İç ve dış politika alanında yoğun bir trafiğin yaşandığı günlerde, seçilme yaşının 18'e indirilmesi tartışmalarının hedef ve gündem saptırmasından başka bir anlama gelmediğini belirten Bahçeli, şunları kaydetti:

''Başbakan Erdoğan, Türk gençliğini istismar etmek ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy deposu kullanmak için kendince taktik adımlar atmaktadır. 18 yaşını doldurmuş gençlerimiz seçme hakkını kullanmaktadır. Buna bir diyeceğimiz yoktur. Bunun yanında AKP hükümeti döneminde seçilme yaşı da 25'e çekilmiştir ki bu da yerindedir. Ancak 18 yaşını doldurmuş genç kardeşimin, henüz hayatın en kritik zamanında; eğitim ve askerlik meselelerini halletmeden seçilme derdine düşmesi hem madden hem de manen çok zordur. İlave olarak halen seçilme şartları arasında askerlik görevini ifa yükümlülüğü bulunmaktadır.
Başbakan Erdoğan zorunlu askerlik görevini kaldırmayı planlamıyorsa 18 yaşındaki bir genç kardeşimin hukuken seçilme şansı olmayacaktır. Kimse kimseyi kandırmamalıdır. Türk gençliğinin her şeyden önce işe, aşa ve yuvaya ihtiyacı vardır. AKP hükümeti bütün bunları halletmiş gibi, 18 yaşını doldurmuş Türk gençliğine seçilme vaadi vermesi ve akılları çelmesi garabet bir durumdur. Başbakan Erdoğan'daki bu zihin bulanıklığı ve kafa karışıklığı hayra alamet değildir.
Olgunluk çağlarının kapısında duran, eğitim ve hayat kurma mücadelesinin en taze zamanlarında bulunan evlatlarımız Meclis'e girmeyi değil, AKP hükümetinden geleceklerini güvenceye alacak çalışma ve reformları istemektedirler. Bu aşamada şu kadarını söylemeliyim ki, Milliyetçi Hareket Partisi seçilme yaşının 18'e indirilmesine ilkesel bazda mesafeli ve soğuk durmaktadır. Diğer taraftan askerlik görevini ifa eden kardeşlerimizin oy kullanmalarının önündeki yasal engellerin kaldırılacağı da Başbakan tarafından duyurulmuştur. Parti olarak, prensipte 18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşının oy kullanmasının gerekli olduğuna inanıyoruz.''


''Muamma''

Yürürlükteki mevzuata göre silah altında bulunan er ve erbaşlarla, askeri öğrenciler ve ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanların oy kullanamadığını anımsatan Bahçeli, er ve erbaşlara seçme hakkının verilmesinin eşitlik açısından makul olduğunu ancak seçim dönemlerinde oy kullanma ve siyasal faaliyetlerin askeri kışlalarda nasıl bir ortama zemin hazırlayacağının ise muamma olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin bu konuda bir tecrübesinin olmadığını ifade eden Bahçeli, demokratik katılımı sağlarken, kışlaya siyasetin sokulma riski üzerinde dikkat ve titizlikle durulması ve sağlıklı bir değerlendirme yapılması gerektiğini bildirdi.

Bahçeli, ''Er ve erbaşlarımızın oy kullanması hakkında en başta Genel Kurmay Başkanlığı'nın görüşü alınmalı; sivil toplum kuruluşları, siyaset kurumu, üniversiteler ve konuyla ilgili kanaat sahipleri enine boyuna tartışmalıdır. Bize göre, oluşacak görüşün belirli bir kıvama ve olgunluk düzeyine getirildikten sonra Meclis'te ele alınması yerinde ve faydalı olacaktır'' görüşünü dile getirdi.

Suriye

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine Suriye tarafından atılan top mermisinin vatandaşların canını aldığını ve herkesi üzüntüye sevk ettiğini bildirdi.
Suriye'den sınır bölgelerine düşen top mermilerinin milletin can güvenliğini, devletin egemenlik haklarını ve hudut emniyetini olumsuz bir şekilde etkilediği uyarısında bulunan Bahçeli, ''Değişen angajman kurallarınca Türk Silahlı Kuvvetleri, sınır ötesinden Suriye bataryalarını radarla tespit ederek yapılan taciz ateşlerine anında karşılık vermiş ve uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkımızın gereğini orantılı şekilde yerine getirmiştir'' dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi amacıyla hazırlanan tezkere TBMM'nde görüşüldüğünü ve kabul edildiğini anımsatan Bahçeli, şunları kaydetti:

''Biz parti olarak bu tezkereye ilkelerimiz gereğince ve milli güvenliğimizi korumak maksadıyla tereddütsüz evet dedik ve destek verdik.
Komşu coğrafyalardan kaynaklanan saldırgan tutumlara, vatanımızın ve vatandaşlarımızın varlığına yönelecek her neviden tertiplere karşı Türkiye'nin menfaatlerini savunduk, caydırıcılık vasfının idrak edilmesini arzuladık.

Ayrıca tezkere kararına verdiğimiz onay; Suriye topraklarında mevzilenme arayışında olan PKK-PYD varlığına, Şam yönetiminin ani ve kontrolsüz saldırgan niyetlerine en kati ve keskin uyarı niteliği taşımaktadır. Bundan dolayı tezkerenin TBMM'den geçmesi ve Türkiye'nin elinin güçlendirilmesi bizim için vazgeçilmez önemde olduğundan bu bilinçle üzerimize düşeni yerine getirdik.

Bizim isteğimiz ve temennimiz kuşkusuz savaş değildir. Savaşın afet olduğunu, yakıcı ve yıkıcı neticelere ardına kadar kapı araladığını biliyor ve aklımızdan bir an olsun çıkarmıyoruz.''

''AKP'nin bastonu, CHP'nin vagonu''

Partisinin tezkereye onay vermesine ilişkin eleştiriler yapıldığını anımsatan Bahçeli, şunları söyledi:

''TBMM;de kabul edilen tezkere kararındaki tercihimizi sorgulayarak bizi zan ve töhmet altında bırakmaya çalışan çevreler ilk önce kendilerini gözden geçirmeli, kimlerin çıkarına hizmet ettiklerini netleştirmelidirler. Biz Baas rejiminin yanında değil, Türk milletinin tarafındayız. Biz Türkiye;ye kin ve garez besleyen mihrakların değil, devlet ve millet bekasının ardındayız. Biz yoldaşların, yanaşmaların ve yandaşların değil, vatandaşlarımızın derdindeyiz.

Bizi AKP'ye destek vermekle itham edenler, kritik zamanlarda yanında durduğumuz iddiasına soyunanlar önce izan ve ahlak ölçülerine sahip olacaklar, sonra da yüzleri kalırsa konuşmayı kendilerinde hak göreceklerdir. Şu kadarını söylemeliyim ki, Milliyetçi Hareket Partisi;ni sürekli olarak birilerinin yanında tanımlama ve gösterme hastalığı tedavisi olmayan bir aşamaya gelmiştir.

AKP'ye bastonluğumuzla CHP'ye vagonluğumuz farklı zamanlarda siyaset pazarına çıkarılmakta ve bu hayasız iftiraları atanlar hiç rahatsızlık veya utanma emaresi göstermemektedir. Bunlar akıllarınca bizi fikirsiz, hedefsiz, kararsız ve yönsüz bir parti kalıbına sokmak için adeta birbirleriyle rekabete girmişlerdir. Bunu hem içimizden görünen bazı gafiller hem de haricimizdeki edepsizler fazlasıyla gündemde tutmaya gayret etmektedir.''

Son tezkere kararında verdikleri ''Evet'' oyu dolayısıyla söz konusu çevrelerin telaşlandığını ve atağa geçtiğini belirten Bahçeli, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Bizi sürekli birilerinin peşinden giden bir parti olarak takdim etme yüzsüzlüğüyle avunanlar, önce kendilerinin hangi küresel projelerin ara elemanı ve hangi oyunların kılık değiştirmiş figüranı olduklarını görmeli ve mümkünse de kendi dertlerine yanmalıdırlar. Manşetlerden MHP'ye saldıranlar, milli şeref dersinden sınıfta kalmak istemiyorlarsa Türk milletine çevrilen namlulara karşı da söz söyleyebilmelidirler. ÖDP, TKP, halkevleri ile beraber olmayı sineye çekenler, bize görevli benzetmesi yaparak bühtanda sınır tanımayan başı yeni, ortası aydınlık ve sonu da karanlık olan simalar önce kendi niyetlerindeki çürüklüğü ve nimet bilmezliği görmelidirler.

Bilinsin ki Milliyetçi Hareket Partisi yalnızca büyük Türk milletiyle bir, beraber ve yana yanadır. Bunun dışında ne CHP ve ne de yıkım müttefiki AKP bizim umurumuzda bile değildir. Gece ile gündüz gibi farklı olduğumuz bu iki siyasi zihniyet aynı dağın yeli, aynı adanın gülü ve aynı filmin uzun metrajlı aktörleridir.''

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''(Savaş tezkeresi) diyerek Türkiye'nin hak ve hukukunu savunmaktan aciz ve bihaber olan, top mermisine karşı elimizin ve kolumuzun bağlı olmasını dileyen CHP ile Suriye sorununu kanatan AKP kader ortaklığında çoktan buluşmuşlardır'' görüşünü savundu.

Bahçeli, ''Bu gerçeği görmeden, 43 yılın gururuyla bezenmiş bir mazinin ve millet hizmetine vakfedilmiş hayatların toplamı olan MHP'ye; baston, kuyruk, vagon gibi ucube sıfatları layık görenler fitne ve münafıklıkta rekor üstüne rekor kırdıklarını çok yakında inşallah anlamak zorunda kalacaklardır'' dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler