MHP'de mahkeme savaşları... Art arda kararlar

MHP’de haftalardır süren yargı savaşının sonunda mesai saatinin bitimine dakikalar kala muhalefet, Ankara 2. İcra Mahkemesi’nden karar çıkarttı. Adalet Bakanlığı ise Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nin “Kurultay yapılmasın” kararının icrasında sorun olmadığını belirtti. 25. İcra Müdürlüğü ise kongrenin toplanamayacağı yönünde karar verdi. Ankara Valiliği de açıklama yaptı.

MHP'de mahkeme savaşları... Art arda kararlar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.05.2016 - 16:16

Ankara 2. İcra Hakimliği MHP'li muhaliflerin olağanüstüsü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etti. MHP'li muhaliflerin bu kararın ardından 15 Mayıs 2016 tarihinde olağanüstü kurultayı toplaması önünde bir engel kalmamıştı. Bunun üzerine muhalefet avukatları mahkeme kararının uygulanması için Ankara Valiliği ve ilgili birimlere resmi yazıların gönderilmesi için işlemleri de başlattı.

Bu kararın hemen ardından bir karar da Gemerek'ten geldi. Gemerek Sulh Hukuk mahkemesi, muhaliflerin yaptığı başvuruyu reddederek kurultayın yapılmamasına bir kez daha karar verdi.

Ankara Valiliği, MHP kurultayıyla ilgili mahkeme kararları sonrasında "Valiliğimize tebliğ edilen mahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır"  açıklamasında bulundu.

Bahçeli'den kurultay açıklaması: Çok uzatmayacağım...

MUHALİFLER: KURULTAY PAZAR GÜNÜ

Muhaliflere göre MHP tüzüğünün değişmesi için yapılacak kurultayın önünde engel kalmadı. Genel Başkan adaylarından Meral Akşener, twitter’dan “Kurultayımız Pazar günü yapılacak” açıklaması yaptı ve delegeleri kurultaya davet etti.

Genel başkan adaylarından Sinan Oğan kararın ardından yaptığı açıklamada, "Kurulayın toplanmaması için neden yok. Pazar günü kurultayımızı toplayacağız" dedi.

MHP'li Ümit Özdağ karar sonrası CNN Türk yayınına katılarak açıklama yaptı. Özdağ, "Evet, bu 15 Mayıs'ta kurultayın toplanması anlamına geliyor. Şimdi MHP olağanüstü Kurultay'ını yapmak üzere hukuki zeminini oluşturmuş durumda" diye konuştu.

Genel Başkan adayları ve yakınlarındaki isimler mahkeme kararının açıklanması ile birlikte kurultay hazırlıklarına son noktayı koymak için çalışmalara başladı. Kurultay salonu daha önce belirlendiği gibi Ankara’da Havaalanı yakınlarındaki Büyük Anadolu Oteli olacak. Delegeler için de uçak biletleri ayarlandı, kurultay salonu yakınındaki otellerde odalar ayrıldı. MHP kurultayı 15 Mayıs Pazar günü saat 10’da toplanacak.

MHP GENEL MERKEZİ: HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL

Genel Merkez ise son kararı veren Ankara 2. İcra Mahkemesi hâkimine ve karara tepkili. Bir basın toplantısı düzenleyen MHP Avukatı Yücel Bulut, “Hâkimin mazisini iyi biliyoruz” dedi. Bulut, bu kararı önceden öngördüklerini o yüzden Gemerek Mahkemesi Yazı İşleri’nin Ankara Valiliği’ne kararı direk bildirdiğini açıkladı. Bulut, kurultayın hukuken mümkün olmadığını belirtti:

Yasal olmayan ve mevcut mahkeme kararları karşısında hukuken gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bir kongre girişimi karşısında, yine yasal olmayan yollarla üst kurul delegelerimizi kongrenin gerçekleşeceği iddia edilen alana davet edenler açıkça suç işlemektedir. Dava arkadaşlarımızın yasal olmayan ve hukuken gerçekleşmesi mümkün olmayan kongre girişimi hakkındaki çağrılara itibar etmeyeceğini biliyoruz.”

Bulut ayrıca sadece Gemerek ve Tosya’nın değil başka yerel mahkemelerin de kurultayın yapılmaması için tedbir kararları olduğunu ifade etti.

ADALET BAKANLIĞI İHTİYATİ TEDBİRİ DESTEKLEDİ

ANKARA 25. İCRA MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YENİ KARAR

Adalet Bakanlığı'ndan alınan görüşe dayanarak Ankara 25. İcra Müdürlüğü  kongrenin toplanamayacağı yönünde karar verdi.

Aljazeera Türk'ün haberine göre, Adalet Bakanlığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı göndererek Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nin “Kurultay yapılmasın” kararının icrasında sorun olmadığını belirtti. Ankara 25. İcra Dairesi'nin talebi üzerine bir değerlendirme yapan Adalet Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Altan Fatih Mehan, "Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesinin iptal kararı ve gerekçesi incelendiğinde Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ihtiyati tedbir kararını hükümsüz kılar nitelikte bulunmadığı" görüşünü bildirdi.

Mehan, UYAP'a düşen görüş yazısında tedbirin infazına yönelik işlemlere devam edilmesinde sakınca yok dedi:

"İhtiyati tedbir kararının infazına yönelik takip prosedürünün yanlış uygulanarak icra emri gönderilmesine ilişkin usuli işlemlerin iptaline karar verildiği anlaşılmıştır. Esasen (infaz şekli dahil) tüm işlemlerin yargısal denetiminin ihtiyati tedbir kararını veren Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından değerlendirilmesine dair görüşümüz 13 Mayıs 2016 tarih ve 3555-20770 sayılı yazımızda belirtilmiştir. Öte yandan Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 13 Mayıs 2016 tarihli 2016-107 sayılı müzakeresi ve ekindeki kararında, ihtiyati tedbirin devam ettiği ve infazında sakınca bulunmadığı belirtilmiştir. Bu itibarla ihtiyati tedbir kararının uygulanmasına yönelik İcra Dairesi'nin işlemlerine karşı yapılan şikayet ve itirazları incelemekle yetkili ve görevli Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 13 Mayıs 2016 tarih ve 2016-107 sayılı kararı gereği ihtiyati tedbir devam ettiğinden ihtiyati tedbirin infazına ilişkin hükümler gereğince işlemlere devam edilmesinde sakınca bulunmadığı anlaşılmaktadır."

En büyük endişe: Gerginlik

Yargı kararına rağmen her iki tarafın da en büyük endişesi hem güvenlik güçleri ile partililer arasında hem de partililerin kendi aralarında şiddete varan gerilimin yaşanması. Hem muhalifler hem de Genel Merkez’e yakın isimler sağduyu çağrısı yaptı ancak bir süredir tarafların birbirine daha karşı daha sert bir söylem ve tavır belirlediği bu dönemde yaşanabilecek gerilim endişe konusu olmaya devam ediyor.

Kaç delege gelecek?

Yargıtay kararını vermeden toplanmaya hazırlanan kurultayda tarafların bundan sonraki psikolojisini katılacak delege sayısı belirleyecek. Tüzük değişikliğinin yapılması için toplam delege sayısının yarısının oy vermesi gerekiyor. Muhalefet kurultay toplanması için 548 delegeden oy toplamıştı. Sonraki süreçte imza vermeyen bazı delegeler de kurultayın toplanması için açıklama yaptı. Muhalefet kurultaya imza verenden çok delegenin katılmasını ve tüzüğün değiştirilmesini bekliyor. Tüzük değişikliği için imza sayısından çok oy çıkması durumunda bu Genel Merkez’in elini zayıflatacak. Bu rakamın altında oy alınması durumunda, hatta imza veren delegelerin bazılarının dahi gelmemesi durumunda muhalefet hareketi son bulacak.

Seçimli kurultay tarihi belirlenecek

Tüzük değişikliğinin yapılması durumunda yeni bir hukuki karmaşa alanı da seçimli olağanüstü kurultay olacak. Muhalefet kurultayda sunulacak önergeleri Pazar gününe kadar hazırlayacak. Bunlar içinde olağanüstü kurultayın tarihinin belirlenmesine ilişkin önerge de yer alıyor. Tüzük değişirse muhaliflerin önerisi seçimli kurultayın Haziran ayının ilk ya da ikinci haftası yapılması yönünde.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler