MHP'den itiraz

TBMM Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu'nun yolsuzluk tapelerini imha kararına karşı komisyon üyesi MHP'li Mesut Dedeoğlu hem komisyona hem de TBMM Başkanlığı'na itiraz dilekçesi verdi. İmhanın Anayasa'ya aykırı olacağını ileri sürdü.

MHP'den itiraz
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.01.2015 - 14:34

Mesut Dedeoğlu'nun itiraz başvuruları öncesi Araştırma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü konuyla ilgili yaptığı açıklamada tapelerin imha edilmesinin yasal bir zorunluluk olduğunu belirterek, imha işlemi için komisyonu yeniden toplamaya grek görmediğini belirtti.

Köylü, CMK'nın "İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması"nı düzenleyen 135. maddesinde "Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz. Kayda alma gerçekleştikten sonra bu durumun anlaşılması halinde, alınan kayıtlar derhal yok edilir" hükmünün yer aldığını ifade etti.

"Tapelerin içinde imha edilmesi gerekenler var. CMK uyarınca, şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki konuşma kayıtlarını imha edeceğiz" diyen Köylü, bunun için toplantı yapmaya gerek olmadığını bildirdi. Köylü, "Bunu Komisyon'da konuşurken arkadaşlar 'neyi imha ettiğinizi nereden bileceğiz?' dedi.

Ben de 'imha etmeden önce size haber veririm' dedim, Bunu Komisyon üyesi CHP İstanbul Milletvekili Osman Bey (Korutürk) ile konuştuk. Kendisine, 'birlikte oturur, imha ederiz' dedim. Bunun için toplantı yapmaya gerek yok. Kanunun emrettiği şey var, tespitini biz de uzmanlar da yapar. Ama biz yaparız" diye konuştu.

İmha işlemini Soruşturma Komisyonu Raporu'nu TBMM Başkanlığı'na vermeden önce yapacaklarını ifade eden Köylü, raporu en geç 9 Ocak Cuma günü vereceklerini, ancak yetiştirmeleri halinde 8 Ocak'ta da verebileceklerini söyledi. Köylü, Komisyon olarak verdikleri kararın yansımalarını takip etmediğini belirterek, "Kim ne söylerse söylesin. Kimisi karardan memnun olur, kimisi kötü bulur. Bu bilinen bir şey. Bir kısmı akladılar diyecek, bunu her türlü diyecektir" dedi.

AK Parti Grup Toplantısı'na katılmadığını, kararın yazımı için yoğun bir çalışma yürüteceğini kaydeden Köylü, geç saatlere kadar çalışarak 4 gün içinde bitirmesi gerektiğini söyledi.

İmha edilmemesinin cezai müeyyidesi var Soruşturma Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da "Tanıklıktan çekilme hakkı olanlarla ilgili eğer görüşme kaydı, dinleme yapılmışsa bu kayıtların farkedildiği anda imhası gerekir.

CMK, bunu emrediyor. Bunu yapmak zorundayız. Yapmadığımız zaman zaten cezai müeyyidesi var. CMK gereğince imhası gereken hususlarda da ceza yarı oranında artırılıyor. Bunun aslında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda soruşturma yapan savcıların imha etmesi gerekirdi. İmha etmemek onların da sorumluluğunu gerektirir.

Bize intikal ettirdiler. Biz Cumhuriyet Başsavcılığı'nda dosyayı istediğimizde yasaklı görüşmelerin de içinde yer aldığını gördük. Bunların imhası gerekir. Bunu Komisyon'da muhalefet vekillerinin de olduğu ortamda görüşmelerin hangi görüşmeler olduğu tutanak altına alınacak ve o tutanakla imha edilecek. Bu işlemin 9 Ocak'a kadar yapılması gerekiyor" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler