Mit Başkanı'nın ses kaydı internete düştü

Dicle Haber Ajansı dün MİT ile PKK arasında geçtiği ileri sürülen bir konuşma kaydını yayınladı. "Görüşmelerin İçyüzü Erdoğan'ı Yakacak" başlığı ile yayınlanan konuşma kaydında, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Başbakanlık Müsteşar Yardımcısıyken dönemin MİT Müsteşar Yardımcılarından Afet Güneş ile birlikte PKK'lı Mustafa Karasu ve Sabri Ok ile yaptığı ileri sürülen toplantının ayrıntıları yer aldı.

Yayınlanma: 13.09.2011 - 13:45
Abone Ol google-news

İnternete de düşen ses kaydı, PKK ile hükümet arasındaki görüşmeleri gösteriyor. Görüşmeler MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olduğu dönemde, yine MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, KCK Yürütme Konseyi üyesi Mustafa Karasu ve PKK’li Sabri Ok, Kongra-Gel Başkan Yardımcısı Zübeyir Aydar ve koordinatör ülke temsilcisi arasında geçiyor. Koordinatör ülke temsilcisinin İngilizce konuştuğu görülürken kimliği bilinmiyor. Görüşmelerin hangi tarihte ve nerede yapıldığı da belirtilmemiş ancak, Fidan’ın 2010 yılı mayıs ayında MİT Müsteşarlığı’na atanmasından önceki dönemde olduğu anlaşılıyor.


Yayından kaldırıldı

Ses kaydının, video paylaşım sitelerine düşmesi sonrasında habere kaynaklık eden Dicle Haber Ajansı sözkonusu haberinin sanal saldırı sonucunda bilinmeyen kişiler tarafından sayfaya eklendiğini duyurdu. Ajanstan konuyla ilgili olarak “İnternet üzerinden yayım yapan ajansımız Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) bugün saat 09.37’de servis edilen ‘Görüşmelerin İçyüzü Erdoğan’ı Yakacak’ başlıklı haber, sitemize yapılan sanal saldırı sonucu şifrelerin kırılması suretiyle eklenmiştir. Söz konusu haber ise araştırılıp ortaya çıkarılan veya bir haber kaynağının göndermiş olduğu haber değildir. Dolayısıyla gerçekliği teyit edilmediği gibi, ajansımızla da bir ilgisi yoktur. Haber fark edilir edilmez, hemen müdahale edilmiş ve siteden kaldırılmıştır. Teknik çalışmalar nedeniyle yaklaşık 2,5 saat yayım yapamadık. Bu nedenle abonelerimizden özür diliyoruz” açıklamasını yaptı.


İşte ses kaydında dikkat çeken cümleler:

Afet Güneş: ... Bu çalışmaya başlarken çok uzun soluklu bir çalışma olacağının bilincinde başladık her iki taraf olarak. Yine her zaman aynı şeyi söyledik “zaman zaman kesintiler olabilir kimi zaman inişler ve çıkışlar yaşanacaktır” dedik. Önemli olan amaçta değişiklik olmamasıydı. Çünkü bizi bir araya getiren her iki taraftada çözüm iradesi bulunmasıydı. Böyle giriştik bu işe tüm gücümüzle karşılıklı asgari müşterekleri yakalamaya çalıştık bugüne kadar. ...Sayın Fidan bizimle birlikte bu toplantıya katıldı. Kendileri başbakanlık müsteşar yardımcısı onunda ötesinde başbakana en yakın kişilerden biri.

Hakan Fidan: ...Afet hanımın da dediği gibi yaklaşık 1 ay önce İmralı’da Sayın Öcalan’la bir araya geldik. İsmim Hakan Fidan. Müsteşar Yardımcısıyım ama Sayın Başbakanımızın özel temsilcisiyim. ...bu konuda arkadaşlarımızın uzun zamandır sizinle beraber devam ettirdikleri çalışmalar gerçekten her türlü takdirin ötesindedir. Ama bir noktadan sonra verilen raporlar çerçevesinde olayın teknik görünen bir çalışmadan öte daha siyasi içerikli, daha farklı bir boyuta taşınması ihtiyacı hasıl olunca Sayın Başbakanımız bu konuda beni görevlendirdi. Takdir edersiniz ki oldukça hassas bir durum, siyasi riski kabul edilemeyecek derecede yüksek bir durum. ...Sayın başbakan bu noktada ciddi olduğunu samimi olduğunu siyasi riski de yüklenmeye hazır olduğunu birkaç defa söyledi. ...orada Sayın Öcalan’la iki saatten fazla bir görüşmemiz oldu odasında. Üç kişiyiz bayağı uzun ve verimli bir görüşme oldu. Kendisinin sağlık durumu oldukça iyi. Zihni fevkaladeden de iyi çalışıyor. Artikülasyonları oldukça sağlıklı. Konuları karşılıklı tartıştık. ...tekrar ediyorum ki ben burada ne dersem diyeyim belki çok fazla reklamlara gidebilir diye düşünüyorum, ama hükümetin çok ciddi niyeti var. Bu iyi niyeti Türkiye’deki reel şartların izin verdiği ölçüde hayata geçirmeye realize etmeye çalışıyor. Bu noktada Sayın Başbakan beni görevlendirdi.

Sabri Ok: Siz gittiniz önderlikle görüştünüz. Kendisi de buna değer veriyor, heyecanlı, umutlu olduğunu, olmak istediğini söylüyor.

Hakan Fidan: Görüyorsunuz ki yüzde 90-95, gelen bütün konularda birleşen bir genel çizgiye gelindi. Ama orada olumlu bir hava var. Kendi dünyasında böyle bir psikoloji içerisinde. Fakat ona şunu söyledik biz,­­­­ Türkiye deki siyasi rejimi ve şartları dikkate aldığımız zaman şu an hiç kimsenin özellikle Sayın Başbakanın çıkıp böyle bir şeyi ifade etme şansı yok.

 

Mustafa Karasu: Biz belki birinci Oslo görüşmesinde olmadı, ama ikinci Oslo görüşmesinden sonra hep şunu söyledik. Artık esas konulara girmemiz gerekiyor. Güven artırıcı önlemler yapılıyor işte biz ateşkes ve tek taraflı eylemsizlik kararı alıyoruz. Şimdi biz buraya gerçekten beşinci Oslo’ya müzakere için geldik.

Afet Güneş: ... diyorum ki yürümekte olan bir süreç var. ...Gerek devletin hazırlanmasında gerek toplumun hazırlanmasında gerek örgütün hazırlanmasında şu masada yürüttüğümüz çalışmaların çok büyük katkısı olmuştur. Beğenseniz de beğenmeseniz de, yeterli bulsanız da bulmasanız da 1 yıl içerisinde yürüttüğümüz çalışmalar bugün bu meseleyi Türk kamuoyunda ve Türk parlamentosunda tartışılabilir bir hale getirmiştir.... yani bu neresinden bakarsak bakalım, çünkü çözümün parametreleri içinde işte basit bir takım taleplerden anayasa değişikliğinden Öcalanın serbest bırakılmasına kadar çok geniş bir skala var. Bunların 3 ayda, 5 ayda, 8 ayda, 1 senede tamamlanabilmesi söz konusu değil.

Hakan Fidan: Ama şunu herkes bilir, burada olumlu bir şey varsa sizin katkınız olmadan olumlu hale gelmeyeceğini biz hepimiz biliyoruz. Bu bilinen bir gerçek bunun üzerinde konuştuk. Sonuç olarak bütün Türkiye’nin yönetiminden sorumlu bir devlet adamı, siyasetçi kimliğiyle beraber o da geliyor bu psikolojinin algılanmasında ve bu değeri kullanmakta fayda var diye düşünüyorum. Ben kendisine tüm çıplaklığıyla anlattım. İmralı’daki çözüm iradesini, olaya iyi niyetle yaklaşımı, Sayın Öcalan’ın yıllar içerisindeki oluşturduğu düşünsel evrimi, ulaştığı sonuçları, ulaştığı sonuçların bölgeye yönelik vizyonunun, ülkeye yönelik vizyonunun yüzde 90-95 oranında kendi çizdiği vizyonla nasıl örtüştüğünü de anlattım.

 

İlgili haberler için tıklayınız:

GÖRÜŞMELERİN KAYDI TBMM GÜNDEMİNDE


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler