MİT, Gülen'i tanımıyor

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen yazıda, herhangi bir bilgi olmadığı vurgulandı.

MİT, Gülen'i tanımıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.05.2010 - 06:08

Fethullah Gülen grubuna yönelik soruşturmanın resmi yazışmalarına göre, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Gülen’i “tanımadığı” ortaya çıktı. MİT’in Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda, Gülen grubuna ilişkin herhangi bir rapor veya bilgi notunun mevcut olmadığı vurgulandı.

Cumhuriyet’in ulaştığı belgelere göre, 20 Ocak 2010 tarihinde Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Şenkal Atasagun’un tanıklığına izin vermeyen MİT Müsteşarlığı’na yeniden başvurdu. Erzincan Başsavcısı, cemaatlerle ilgili isteklerini şöyle sıraladı:

“CMK 47. ve 125. maddeleri de dikkate alınarak özellikle ‘bir suç olgusuna ilişkin bilgiler, devlet sırrı olarak mahkemeye karşı gizli tutulamaz’ hükmü de göz önünde bulundurularak, Fethullahçılar/Fethullah Gülen Grubu, Süleymancılar, Menzil Grubu ile ilgili olarak,

1- İlgili mercilere iletilmiş ve suç şüphesi içeren (kadrolaşma, izinsiz eğitim kurumu açma, yardım toplama yasasına muhalefet, suç örgütü kurma, yönetme, kara para aklama vs.) rapor, bilgi notu vs. olup olmadığı (varsa bir örneğinin başsavcılığımıza gönderilmesi)

2- Fethullah Gülen’in herhangi bir ad altında müsteşarlığınızın ya da başka güvenlik/istihbarat birimleri ile organik bağının bulunup bulunmadığı (halen vaya geçmişte)

3- 1997 yılında müsteşarlığınızca Fethullah Gülen grubunun kara para aklama suçu vs. gibi suçlar işlediğine ilişkin bir raporun düzenlenip düzenlenmediği (böyle bir rapor var ise bir örneğinin başsavcılığımıza gönderilmesi) rica olunur.”

9 Şubat 2010 tarihinde MİT Müsteşarlığı, başsavcılığa iki safalık “gizli” bir yazı gönderdi. Fethullah Gülen grubu, Süleymancı ve Menzil grubu hakkında MİT Müsteşarlığı tarafından ilgili mercilere iletilmiş ve suç şüphesi içeren herhangi bir rapor ya da bilgi notu verilmediği anlatıldı.

Yazıda, “Fethullah Gülen’in herhangi bir ad veya konum altında müsteşarlığımızla organik bağı mevcut değildir. Öte yandan anılanın (Fethullah Gülen) başka güvenlik/istihbarat birimleriyle organik bağının bulunduğuna ilişkin olarak da, müsteşarlığımızın bir tespiti bulunmamaktadır”
denildi.

1997 yılında dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’a Gülen grubunun kara para aklama suçu işlediğine ilişkin bir rapor verildiği iddiası da mercek altına alındı. Bu kapsamda MİT’ten herhangi bir rapor var ise örneğinin başsavcılığa gönderilmesi istendi.

Son imza MİT’e

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmadan önce resmi olarak attığı son imzalı yazısının 16 Şubat 2010 tarihinde MİT Müsteşarlığı’na gönderdiği bir talep yazısı olduğu da anlaşıldı. Cihaner, makamının basılmasından birkaç saat önce imzaladığı yazıda, MİT Müsteşarlığı’nın Fethullah Gülen ile ilgili Başbakanlık’a sunduğu bilgi notunun onaylı bir suretini de istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler