Moldova'da boykot tuttu

Ülkede önceki gün yapılan referandumda, ana muhalefetteki Komünist Parti'nin boykot çağrısına uyuldu... Sonuç, sağın ağırlıklı olduğu koalisyon hükümetinde şok etkisi yarattı.

Yayınlanma: 07.09.2010 - 09:25
Abone Ol google-news

Bir buçuk yıldan bu yana devlet başkanını seçemeyen Moldova’da, ağırlığını sağın oluşturduğu koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan ve devlet başkanının parlamento yerine halk tarafından seçilmesini öngören tasarının oylandığı referandum, gerekli katılımın sağlanamaması nedeniyle, iptal edildi.

Moldova’da önceki gün düzenlenen ve geçerli sayılabilmesi için seçmenlerin en az yüzde 33.33’ünün katılımının gerekli olduğu referandum, katılımın yüzde 30 civarında olması nedeniyle iptal edildi. Ortodoks mezhebine mensup Gagavuz Türklerinin yaşadığı Gagavuz Özerk Bölgesi’nin, yüzde 10’luk oranla, referanduma katılımın en düşük olduğu yer olduğu bildiriliyor.

Referandumu boykot çağrısında bulunan ana muhalefetteki Moldova Komünist Partisi, düşük katılımın, halkın iktidara güveninin kalmadığını gösterdiğini ifade etti.

Referandumdan evet sonucuna kesin gözüyle bakan koalisyon partilerinde sonuç, şok etkisi yarattı. İktidardaki partilerden bazıları, düşük katılımın komünistlerin halka referanduma gitmemeleri için baskı uygulamasından kaynaklandığını savunurken Başbakan Vlad Filat, yenilginin asıl nedeninin, koalisyon partilerinin birleşik bir strateji izlemek yerine, her bir parti liderinin bu referandumu kendi seçim kampanyası gibi görmesi olduğunu söyledi.

Acı reçete de etkili oldu

Geçen yıl göreve gelen koalisyon hükümetinin halkı referanduma ikna edememesinde, IMF ile imzalanan anlaşma çerçevesinde uygulanan “acı reçetelerin” etkili olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Devlet başkanlığı görevini vekâleten yürüten meclis başkanı Mihay Gimpu’nun Rusya karşıtı politikaları sonucunda Rusya’nın Moldova’ya tarım ürünlerinde uygulamaya başladığı ambargo da, bir tarım ülkesi olan Moldova’nın ekonomisine ağır bir darbe indirdi. Gimpu, Rusya ile çatışmacı söylem kullanarak milliyetçi kesimlerin oylarını toplama çabası içindeydi.

Moldova, son iki yıldır, bir tarafta komünistlerin, diğer tarafta ise Batı yanlısı ve Romanya ile birleşmeyi savunan sağ partilerin oluşturduğu iki kutup arasında sert siyasi çekişmelere sahne oluyor. Uzmanlar, kasım ayında yapılacak parlamento seçimlerinde, Rusya ile yakın ilişkileri savunan partilerin güç kazanacağı değerlendirmesinde bulunuyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon