Ms Nedir? MS ve Egzersiz Nasıl Olmalıdır?

Ms Kısaca beyin ve omurilikte görülen bir özbağışıklık hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalık; bağışıklık sisteminde bulunan savunma amaçlı gözelerin, henüz tam olarak bilinemeyen bir nedenle sinir hücrelerini saran miyelin kılıfını yabancı bir bağıştıran ve tehdit olarak algılaması sonucu yok etmeye çalışmasından kaynaklanır.

Yayınlanma: 11.02.2016 - 16:51
Abone Ol google-news

Hastalık birçok bölgede etki gösterebilmesi ve pek çok semptomunun olması nedeniyle ‘multipl’, yok etmeye çalıştığı bölgede bıraktığı etkiden dolayı ise ‘skleroz’ kelimelerini içeren ve bu kelimelerin birleşimi olan ‘Multipl skleroz’ olarak adlandırılmakta, halk arasında kısaltması olan ‘MS’ kullanılmaktadır. 

MS hastalığının nedeni tam olarak bilinmediği için henüz kesin bir tedavisi de bulunmamaktadır. Ama ataklar sonucu vücutta görülen deformasyonu azaltmak ve kişinin MS ile daha rahat bir yaşam sürdürmesini sağlamak amacıyla bazı tedaviler uygulanmaktadır. Tedavi sürecinde Kortikosteroidler, atak sıklığının azaltılmasında ise interferonlar kullanılmakta ve kısmen de olsa olumlu sonuç alınmaktadır. Bunlara ek olarak bu hastalıkla mücadele eden kişinin sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için yüksek besin değeri içeren bir beslenme programı uygulaması, ölçülü egzersiz yapması ve yeterli oranda dinlenmesi gerekmektedir. Özellikle uygulanacak ölçülü egzersizler hastanın akut atak dönemleri izlerinin silinmesine, kas spazmlarının giderilmesine ve özgüveninin geliştirilmesine yardımcı olur.


MS Hastalığında Egzersiz Nasıl Olmalıdır?

Bu, kesinlikle çok hassas bir konudur. Mümkünse rehabilitasyon konusunda uzman bir antrenör eşliğinde çalışılmalıdır. Çalıştıracak kişinin pozitif, enerjik, sabırlı ve duyarlı olması gerekir. MS hastalarının mücadele verdikleri konuların başında depresyon gelir. MS hastalığının depresyonu tetiklediği kesinlik kazanmamış olmakla beraber araştırılan konular arasındadır. Öncelikle moral bozacak ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Hastalığın seyri çok kötü değilse, başlangıç aşamasındaysa neredeyse tüm egzersizler yapılabilir. Özellikle aerobik egzersizler her süreçte yapılması gereken egzersizlerdir. Açık havada yürüyüş, çok yüksek tempolu olmamak kaydı ile koşu yapılabilir ya da bisiklete binilebilir. Şayet hava çok soğuk, yağışlı ya da aşırı sıcaksa evde koşu bandı, bisiklet, eliptik bisiklet vb. cihazlarla egzersizin düzenli devam etmesi sağlanabilir. Denge antrenmanları da çok abartıya kaçılmadan yapılabilir. Şayet çok zorlanılmıyorsa denge topu (yarım pilates topu) üzerinde çalışmalar yapmak, yardımcı kasların da aktif olarak çalışmasını sağlayacak ve ileride oluşabilecek denge problemlerinin önüne geçecektir. Bel ve karın kasları aşırı yüklenmekten kaçınılarak rahatça çalıştırılabilir. Ağırlık çalışmaları da uygun ölçülerde yapılabilir, aşırıya kaçılmamalıdır. Şiddeti iyi ayarlandığı sürece bu tür çalışmalar hastanın özgüvenini arttırır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

En önemlisi hastalığın seyri kötüyse, egzersizler doktor onay ve kontrolünde, uzman yardımıyla yapılmalıdır. Hastanın geçirdiği ataklar sonrasında, egzersize kalınan yerden devam edilmemelidir. Biraz daha düşük seviyelerden başlanarak tekrar antrenman kapasitesi yükseltilmelidir. Ataklar sonrası uygulanacak tedavi yöntemleri nedeniyle hastada halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik halleri görülecektir. Egzersize ataktan önceki tempoda devam edilmeye çalışılırsa, hasta kendini başarısız ve güçsüz hissedecektir. Başarısız denemeler ise hastalığının daha kötüye gittiğini düşündürecek ve moralini bozacaktır. Bozulan morali ve kaybedilen özgüveni tekrar kazanmak kolay olmayacaktır. Çalıştırılacak kişinin ruh haline göre antrenman programlarının esnetilmesi gerekir. Mümkün olduğunca hastalıktan bahsetmekten kaçınılmalıdır. Hastalığın sürekli hatırlanması depresyona yatkın ruh haline hiç iyi gelmeyecektir. Şayet toplu mekanlarda spor yaptırılıyorsa, hastayla aşırı ilgilenilmemesi gerekir. Herkese gösterildiği kadar ilgi yeterlidir. Aşırı ilgi de yine hastalığını hatırlatacaktır.

Burada MS hastalığı ile ilgili olarak anlatılan konulara dikkat edildiği sürece; düzenli egzersizle tedavi söz konusu olmasa da genel sağlığın iyileşmesi, iştah ve uykunun düzenlenmesi, özgüven sağlanması ve ruh sağlığının iyileştirilmesi mümkündür. Mutlu, sağlıklı ve spor dolu günler dilerim.

 

www.fitnessshop.com.tr  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler