Mübarek'in cenaze töreni tartışma konusu oldu
Mısır Resmi Haber Ajansı'nın (MENA) Hüsnü Mübarek'in beyin ölümünün gerçekleştiği haberini yayımlamasının ardından, Mübarek'e düzenlenecek cenaze töreninin askeri mi yoksa sivil mi olacağı tartışmalara yol açtı.
Yüksek Askeri Konsey, Hüsnü Mübarek'in ölümü halinde cenaze töreninin nasıl olacağı konusunda sessizliğini koruyor. 25 Ocak Devrimi gösterilerine katılanlardan bazılarını öldürme suçuyla müebbet hapse mahkum olan Mübarek'in resmi bir cenaze töreniyle uğurlanmasının, siyasi güçler, devrimciler ve cenazeye saldırması muhtemel devrim şehitlerinin aileleri tarafından öfkeyle karşılanacağı belirtildi.
Öte yandan, sade sivil bir cenaze töreninin, ülke içindeki ve dışındaki Mübarek taraftarlarını kızdıracağı ifade edildi. Yüksek Askeri Konsey'in hazırladığı anayasayı protesto etmek için dün gece Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, Mübarek'in doğrulanmayan ölüm haberinin yayılmasının ardından, askeri cenaze töreni düzenlenmesi ihtimaline tepki gösterdi. Göstericiler, asıl askeri cenaze törenini 25 Ocak Devrimi şehitlerinin hak ettiğini dile getirdi.
Siyasi aktivistler ise, Mübarek'e askeri cenaze töreni düzenleme düşüncesinin, şehit ailelerini ve Mısır halkını kışkırtacağını, Yüksek Askeri Konsey'den, Mübarek için sade ve onursal bir cenaze töreni beklediklerini dile getirdi.
Hukukçular da 30 yıl süreyle ülkeye hükmeden devrik lider Hüsnü Mübarek için askeri cenaze töreni düzenlenip düzenlenemeyeceği konusunda fikir ayrılığına düştü. Bazı hukukçular, müebbet hapis hükmü gereği, Mısır Silahlı Kuvvetleri'nden aldığı tüm madalya ve rütbelerini kaybeden Mübarek;in, aynı zamanda askeri cenaze törenini de hak etmediğini düşünürken, karşıt görüştekiler ise sivil mahkemeden çıkan ceza hükümlerinin askerlerin rütbe ve madalyalarını sökemeyeceğini, bu konuda asıl yetkinin Askeri Mahkemeye ait olduğunu ve Mübarek'in askeri cenaze törenini hak edeceğini savunuyor.
Mübarek'in avukatı Ferid ed-Dib, dün akşam yaptığı açıklamada, "Mübarek'in askeri rütbelerinin tümünü kaybetmediğini ve itiraz edilen hapis hükmü konusunda da henüz son kararın verilmediğini, dolayısıyla askeri cenaze törenini hakkettiği"ni söyledi. Avukat ed-Dib, Mısır'ın ikinci cumhurbaşkanı Enver Sedat tarafından 1979'da çıkarılan Askeri Kanun'un, 1973 Ekim Savaşı'na katılan ve aralarında Mübarek'in de bulunduğu Mısır Silahlı Kuvvetleri komutanlarını onurlandırmak ve ender tecrübelerinden yararlanmak için hazırlandığına işaret etti.
Ed-Dib, "Kanunun 2. Maddesi, Mısır Silahlı Kuvvetleri subaylarının, askerlik görevine ömürleri boyunca devam edebileceklerini söylüyor. Kanunda, Mübarek gibi görev süresi bitip sivil kurumlara atananların tekrar askeri rütbelerini elde etmelerinin imkan dahilinde olduğu belirtiliyor" dedi.
Yüksek Askeri Konsey'e yakın istihbarat ve güvenlik uzmanı Tümgeneral Samih Seyf el-Yezl de Mısır resmi televizyonuna yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Yüksek Askeri Konsey, vefat etmesi durumunda Mübarek'e askeri cenaze töreni düzenlenmesi ile ilgili herhangi bir karar almamıştır. Askeri ve hukuki bağlamda şu an araştırılması yapılan bir durum ile karşı karşıyayız. Çünkü Mısır tarihi, müebbet hapis hükmü giyen bir başkan görmedi."
Bazı strateji uzmanları ise söz konusu tartışmanın, aldıkları kararlar dolayısıyla tepkilerin odağı haline gelen ordu tarafından gündemi değiştirmek amacıyla çıkarıldığını savunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü peynir markalarında şok tespit...
- Sinan Ateş davasında karar açıklandı
- Erdoğan’ın ‘İsrail’in hedefi Türkiye’ mesajına tepki
- İmamoğlu'na siyasi yasak gelirse yol haritası ne olacak?
- Müdür yardımcısı tutuklandı!
- Müşterilerin hesapları boşaldı!
- 'Nasrallah öldürülmeden birkaç gün önce...'
- ‘Beni Erdoğan görevden’ aldı diyen CHP’li
- Olaylı derbi için erteleme kararı!
- Aile hekimlerine 'hasta garantisi'