Mücap Ofluoğlu, son yolculuğuna uğurlandı

Böbrek rahatsızlığı nedeniyle dün hayatını kaybeden Türk tiyatrosunun duayenlerinden Mücap Ofluoğlu (90) için Harbiye'deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören düzenlendi.

Yayınlanma: 12.12.2012 - 11:12
Abone Ol google-news

Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'ndaki törene, Mücap Ofluoğlu'nun arkadaşları ve yakınları katıldı. Ofluoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutunun, yıllarca çıktığı tiyatro sahnesindeki katafalka konulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu. Tiyatro sanatçısı Tijen Par, Ofluoğlu anısına bir adet yanan mumu sahneye getirerek, diğer mumlar arasına koydu. Törende, tiyatrocu Levent Üzümcü, duayen sanatçı Mücap Ofluoğlu'nun öz geçmişini okudu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, törende yaptığı konuşmada, Türk tiyatrosunun son derece önemli bir ismi yitirdiğini ifade etti. Salonun büyük bölümünün boş kalmasına dikkati çeken Şen, ''Burada daha çok kalabalık beklerdim. Zannediyorum, Mücap Ofluoğlu'nu son yıllarda televizyon dünyasında yer almaması, katılımın az olmasına neden oldu. Ancak ustalar değerlerinden bir şey yitirmiyor. Kültür dünyamızda, 'Alimin kaybı alemin kaybı gibidir' şeklinde bir söz vardır. Mücap usta, bir alimdi. Bir alimi yitirdik. Tiyatromuzun başı sağolsun'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin, Ofluoğlu'nun, Türk tiyatrosunun tarih bilincine katkıda bulunan ender sanatçılardan olduğunu söyledi. Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu, ''Tuncel Kurtiz, Erol Günaydın için, 'Erol sen ölmedin, ölüm diye bir şey yok' demişti. Aynısı üstadımız için de geçerli. Sanatçılar yaşayacaktır, yaşamaya devam edeceklerdir'' diye konuştu.

Sanatçının yakını Tahsin Tokgöz, Mücap Ofluoğlu'nun son anlarına tanıklık ettiğini ve büyük üzüntü yaşadığını anlattı. Ailelerinde artık Ofluoğlu soyadını taşıyan hiç kimsenin kalmadığını ve bunun, üzüntüsünü artırdığını dile getiren Tokgöz, gözyaşları içinde şunları söyledi: ''Mücap Ofluoğlu, bu dünyadan göçerken Ofluoğlu soyadını da bitirmektedir. Maalesef bundan sonra Ofluoğlu soyadını taşıyan kalmadı. Kendisi ailemizin sevecen, her olaydan kendine mutluluk çıkartan, tüm olayları pozitif gören, herkese pozitif bir şeyler anlatmaya çalışan, yaptığı eserlerle Türk toplumuna büyük katkılarda bulunan büyük bir ağabeyimizdi. Bir aile ferdi olarak onu hiç unutmayacağım. Kendisi laik, Atatürkçü ve sıkı bir Fenerbahçeli olarak bu dünyadan gidiyor.''

 

Dostları Mücap Ofluoğlu'nu anlattı

Törende sanatçılar da Mücap Ofluoğlu ile ilgili duygularını dile getirdi. Tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz, Mücap Ofluoğlu'nun büyük bir tiyatrocu olduğunu belirtirken, şunları söyledi: ''Bugün bir büyük insanı toprağa vereceğiz. Ben ne söyleyebilirim diye düşünüyorum. Her zaman gençti, durmadı. İzmir Şehir Tiyatrosu, Küçük Sahne, Muhsin Ertuğrul çalışması, Şehir Tiyatroları... İnanılmaz bir çalışma temposu vardı. Gençti. Onda bir ışık görürdük. Ben ölüme inanmıyorum. 'Mezar, bahar ülkesine açılan bir kapıdır' derim. Mücap ağabey, o kapıdan girdi şimdi. Oyunlarını oynamaya, şiirlerini söylemeye devam edecek.''

Sanatçı Bilgesu Erenus, Ofluoğlu soyadının, tiyatro var oldukça süreceğini ifade ederek, Ofluoğlu'nun 90 yaşında, şehir tiyatroları için eyleme katılmasına dikkati çekerek, ''Sanata adanan ömrün son yıllarında, sanata el ve dil uzatanlar karşısında, döktüğü gözyaşları kutsalımızdır. Buna neden olanlarla hesaplaşmayı sürdüreceğiz. İnsani duyguları toptan yitirmediyseler, onları bu utanç asla bırakmayacak'' dedi.

Tiyatrocu Ersan Uysal, Ofluoğlu'nun her zaman hayat dolu olduğunu belirtti. Mücap Ofluoğlu'nun, Şehir Tiyatroları için yapılan yönetim ve tüzük değişikliğine ilişkin eylemde gençlere, ''Bırakmayın bu tiyatroyu'' diye seslendiğini hatırlatarak, ''Tiyatroyu emanet ettiği gençler, tiyatrolarına sahip çıksın. Bu sahne, büyüklerimizin bize emanetidir'' diye konuştu.

Tiyatro sanatçısı Hakan Altıner, Ofluoğlu'nun yazdığı kitaplarla Türk tiyatrosuna büyük katkı yaptığını dile getirerek, ''Mücap ağabeyle ilgili en önemli doneler yalnızca belleğimde değil, kütüphanemde. Gençlerle yapacağım ilk provada da 'Bir Avuç Alkış' kitabını açacağız ve Mücap ağabeyi öğreteceğim onlara'' ifadelerini kullandı.

Sanatçı Mustafa Alabora, Mücap Ofluoğlu'nu 50 yıldır tanıdığını kaydederek, ''Babamın arkadaşıydı. Hepimiz seslendirme yaptık ama Mücap Ofluoğlu'nun seslendirdiği Öztürk Serengil meşhur oldu. Sonra Öztürk Serengil, Mücab ağabeyin sesini taklit ederek şov yaptı. Bu dünyada olmamış bir şeydi. Kayıt altına girsin diye söylüyorum. Derin bir insan, İstanbul beyefendisi, Allah rahmet eylesin'' dedi.

Tarık Akan, Mücap Ofluoğlu'nun, tiyatronun Türkiye'de yaygınlaşmasında önemli katkıları olduğunu belirterek, ''Anadolu'yu karış karış dolaşarak, Türk halkına tiyatroyu sevdirdi. Aynı zamanda şair, çok büyük bir sanatçıyı kaybettik'' diye konuştu. Ayla Algan, aldığı ödüllerin bir çoğunda Ofluoğlu ile sahnede birlikte yer aldıklarını dile getirerek, Ofluoğlu'nun kendisi için büyük bir isim olduğunu vurguladı.

Tiyatro sanatçısı Mücap Ofluoğlu'nun cenazesi, konuşmaların ardından genç tiyatrocuların omuzlarında, alkışlarla cenaze aracına götürüldü.

 

Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi

Türk tiyatrosunun duayenlerinden Mücap Ofluoğlu'nun (90) cenazesi toprağa verildi. Mücap Ofluoğlu için Üsküdar'daki Şakirin Camisi'nde öğle vakti kılınan cenaze namazına, aralarında Mustafa Alabora, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş, Can Gürzap, Ayşe Kökçü'nün de bulunduğu tiyatrocular ile sevenleri katıldı.

Rutkay Aziz, gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi: ''Çok sevdiğimiz bir büyüğümüzdü yaşça ama biz hiç onun yaşına bakmadan yaşadık, dostumuzdu, arkadaşımızdı. Mücap Bey'in ismi zaten tiyatro ile özdeş, hem sesiyle hem coşkusuyla, aşkıyla, sevdasıyla, öfkesiyle... Mücap Bey'in tabii örnek başka bir yanı var tiyatroculuğunun yanı sıra. Ofluoğlu, 90 yaşında bile Mustafa Kemal sevgisi, demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti'nin önde gelen savunucularından biriydi. Yaşanan şu koşullardan da çok ciddi üzüntüler duyuyordu. Onu çok özleyeceğiz.''

Mimar ve gazeteci-yazar Aydın Boysan da Ofluoğlu'nu aktör olarak çok sayıda kişinin tanıdığını kaydederek, ''Bir kere ikimizin de kökeni Doğu Karadeniz'dir. O, Ofluoğlu'dur, Of'tandır, ben de Fındıklılı'yım. Ailelerimizin kökeni oradan, sonra buralara gelmişiz'' dedi. Boysan, Ofluoğlu'nun aktör tarafını hep kıskandığını ifade etti. Tiyatro sanatçısı Mücap Ofluoğlu'nun cenazesi, kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler