Muhabirimiz Hakan Dirik hakim karşısında

Türkiye’den Suriye’deki cihatçı gruplara sarin gazı yapımında kullanılan kimyasal silah hammadesi sevkıyatı yapıldığına ilişkin iddiaları haberleştirdiği gerekçesiyle eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın şikayetiyle hakkında dava açılan gazetemiz İzmir muhabiri Hakan Dirik, hakim karşısına çıktı. Basın toplantısının dışında haber yapmakla suçlanan Dirik, savunmasında, söz konusu haberin gazetecilik faaliyeti kapsamında ve basın özgürlüğü dahilinde yapıldığını vurguladı.

Yayınlanma: 10.11.2017 - 11:24
Abone Ol google-news

 

Adana’da yürütülen “Sarin gazı” davasını CHP’li Milletvekilleri Eren Erdem ile Ali Şeker gündeme taşımıştı. Milletvekilleri, savcılık iddianamesinde de yer alan iddiaları, 21 Ekim 2015 tarihli basın toplantısıyla gündeme getirmişti. Toplantının öncesi ve sonrasında haber kaynaklarıyla görüşen, iddianameyi kamuoyuyla paylaşan Dirik, Erdem’in “Bozdağ’ın duruşma savcısını tehdit ederek dosyayı kapattırdığı” yönündeki iddialarını da habere taşımıştı. Aradan 1.5 yılı aşkın süre geçtikten sonra Bozdağ’ın şikayetiyle Dirik ve benzer iddiaları gündeme getiren BirGün gazetesi yazarı Erk Acarer hakkında dava açıldı. Savcı Celal Sarıdere tarafından hazırlanan iddianamede, söz konusu basın toplantısı CD’sinin bilirkişiye incelettirildiği kaydedildi. Haberde yer alan Bozdağ’ın talimatına ilişkin ifadeler toplantıda yer almadığı için Dirik’e suç atfedilmişti. Suçlamaya ilişkin İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya muhabirimiz Dirik, avukatı Abbas Yalçın katıldı. Dirik ile dayanışma amacıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen de salonda yer aldı. Dirik, savunmasında, üzerine atılı iftira suçlamasını kabul etmediğini belirterek, şunları söyledi:


“Olay tarihinde milletvekilleri tarafından yapılan basın toplantısına katıldım. Toplantıya yalnızca ben değil, birçok gazeteci katıldı. Haberin içeriğinde yer alan tüm bilgiler bana CHP Milletvekili Eren Erdem tarafından söylenmiştir. Hatta bu iddialarla ilgili olarak Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülün bir soruşturma vardır. Bu soruşturma sonucunda Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştır ve dava sonuçlanmıştır. Dava sonucunda bir kısım sanıklar hakkında cezaya hükmedilmiştir. Dolayısıyla kamuyu ilgilendiren ve güncel olan bir konu hakkında gazetecilik faaliyeti kapsamında ve basın özgürlüğü dahilinde yapılmış bir haber söz konusudur. Suç oluşturacak herhangi bir durum söz konusu değildir. Beraatime karar verilsin.”


Dirik’in avukatı Abbas Yalçın ise, suçlama konusu haberin bir ajans haberi olmadığını, daha kapsamlı olduğunu ifade ederek, “Haberin kaynağı CHP Milletvekili Eren Erdem’dir. Kendisi de bununla ilgili olarak gazetemize beyanatlarda bulunmuştur” dedi. Avukat Yalçın, Erdem’in beyanlarını mahkemeye sunarak, tanık olarak dinlenmesini talep etti ve basın açıklamasındaki sözlerle ilgili olarak dosyada daha önce verilmiş takipsizlik kararı olduğuna dikkat çekti. Mahkeme, ara kararında CHP’li Eren Erdem’in tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Aynı suçlamayla Dirik ile birlikte yargılanan Erk Acarer’in yurtdışı adresinin tespit edilmesi için kolluğa yazı yazılmasına hükmeden mahkeme, duruşmayı 15 Mart 2018’e erteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler