Nâzım Hikmet yine birleştirdi

Türkiye-Rusya ilişkilerinde siyasi krizden çıkış adımlarının sonuç vermediği günlerde, ilk kez Moskova’da büyük bir etkinlikle Türkler ve Ruslar buluştu.

Yayınlanma: 03.06.2016 - 21:22
Abone Ol google-news

Nâzım Hikmet ölümünün 53. yılında Moskova’daki anıt mezarlık Novodeviçi’de sevenleri tarafından anıldı. Rus Türk İşadamları Birliği’nin (RTİB) organize ettiği, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım’ın katılmadığı törende, elçi-müsteşar Cenk Uraz hazır bulundu. Törende Nâzım’ın mezar taşına büyükelçilik adına kırmızıbeyaz karanfillerden yapılma bir çelenk bırakıldı.

Kriz sonrası ilk etkinlik

Mezar başında 200’e yakın konuğun hazır bulunduğu törende konuşan sanatçı Zülfü Livaneli, “Sıkıntılar yaşatan uçak olayından sonra ilk büyük Türk-Rus etkinliği düzenleniyor. Nâzım yine iki ülkeyi birleştirdi” dedi. Nâzım Hikmet Anma Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır da siyasi kriz yüzünden yaşanan zorlukları vurguladıktan sonra, “Nâzım’ın deyişiyle imkansızlığı seviyoruz ama umutsuzluğu değil” dedi.

Livaneli’ye ödül

Zülfü Livaneli, Kardeş Türküler ve konuklar, Nâzım’ın mezarı başında “Karlı Kayın Ormanı” türküsünü söylediler. Tören, gökyüzüne beyaz güvercinler uçurulmasıyla sona erdi. Akşam da Nâzım anısına “Kardeş Türküler” Moskova’da konser verdi. Konserden önce RTİB’in “Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü” Türk-Rus ilişkilerine katkılarından dolayı Zülfü Livaneli ile Şarkiyat Enstitüsü Türkiye Bölüm Başkanı Natalya Ulçenko’ya verildi. Gecede Nebil Özgentürk’ün ‘Nâzım Hikmet’ belgeseli de gösterildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler