Necat Birecik’e ‘asalet’ geldi

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevini ‘vekâleten’ sürdürdüğü 2.5 yılda tartışmalar yaratan nice icraata imza atan Necat Birecik, göreve ‘asaleten’ atandı.

Yayınlanma: 13.01.2017 - 18:30
Abone Ol google-news

Devlet Tiyatroları’nın (DT) 2013 ve 2014 yılları tartışmalarla geçmişti. DT’nin en uzun soluklu genel müdürlerinden Lemi Bilgin, 2013 yılında, bir gecede bakanlık tarafından görevden alınınca, yerine vekâleten Mustafa Kurt genel müdür olarak atanmıştı. Ancak Kurt’un genel müdürlüğü de uzun sürmedi. O dönem DT ile Devlet Opera ve Balesi genel müdürlüklerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Sefer Yılmaz’ın İstanbul DT’de sahnelenen iki oyunun repertuvardan kaldırılmasını istemesi üzerine Kurt, görevinden istifa etmişti. Kurt’tan boşalan koltuğa Necat Birecik’in atanması tartışmaları hızlandırmıştı. Tartışmaların gövdesini de “DT’ye dışarıdan bir ismin genel müdür vekili olarak atanması” oluşturmuştu.

Birecik, genel müdür vekili olduktan hemen sonra Ankara, İstanbul başta olmak üzere pek çok tiyatronun bölge müdürü karara tepki göstererek görevinden istifa etmişti. Birecik döneminde, 7 Haziran seçimleri sonrasında, geçici hükümet kuruldu ve Yalçın Topçu bakan olarak göreve geldi. 1 Kasım seçimlerinden sonra oluşan hükümet sonrasında da bakanlık koltuğuna birkaç aylığına Mahir Ünal oturdu. Ünal değişen kabine sonrasında da koltuğu Nabi Avcı’ya bıraktı. Böylece Birecik, sadece 2.5 yılda 4 bakan görmüş oldu.

‘Yerli ve milli’ tartışması

Birecik, en son 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 2016-2017 sanat sezonunun “yerli ve milli oyunlarla açılacağını” ilan etmesinin ardından tiyatro camiasında başlayan “yerli ve milli oyun” tartışmalarının da ana aktörü olmuştu. Birecik, 2.5 yıllık vekâletliği sürecinde ayrıca kuruma “başrejisör” de atamamış ve oyunların başrejisör olmadan sahnelenmesi yine tiyatroda tartışmaları beraberinde getirmişti.

Birecik, bu kez Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın üçlü kararnamesiyle “asaleten” genel müdürlük koltuğuna oturdu. Ancak daha öncesinde, henüz genel müdür vekiliyken, tiyatronun “Personel Daire Başkanı” olarak göreve getirildi. Birecik’in bu göreve getirilmesi, “asaleten genel müdür olarak atanmasının önünü açmak için Birecik’e tiyatro içinden kadro tahsisi yapıldığı” şeklinde yorumlandı. Birecik’in bu göreve getirilmesi tiyatronun 5441 sayılı yasası gereği “usulsüz atama” olarak değerlendirilirken, bu görevden kısa süre sonra asaleten genel müdür olarak atanması da dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler