Obama da Papa yolunda

Papa Francesco’nun 1915 için ‘soykırım’ kelimesini kullanması, ABD’de de yankılandı. Türkiye uzmanı Barkey’e göre Papa’nın sözleri Obama üzerinde baskı oluşturacak.

Yayınlanma: 14.04.2015 - 06:28
Abone Ol google-news

Papa Françesko’nun 1915 olaylarının 100. yıldönümünde seleflerinden 2. Jean Paul’ün 2001 tarihli açıklamasına atfen ‘soykırım’ kelimesini kullanması, Amerika’da yankılandı. 24 Nisan yaklaşırken, gözler Başkan Barack Obama’nın anma açıklamasında ne diyeceğinde. Washington’daki Türkiye uzmanlarına göre, senatörken ‘soykırım’ı tanıyan ama Beyaz Saray’da bugüne dek milli çıkarlar adına “Medz Yaghern” (Büyük Yıkım) ifadesiyle yetinen Obama, Papa’nın etkisiyle daha çok baskı altında kalacak.

Barkey: Seneye bırakması pek anlamlı değil

ABD Dışişleri’nde görev yapmış önde gelen Türkiye uzmanı Henri Barkey, Papa’nın ‘vicdanın sesi’ rolünü oynadığını ve “Obama’ya başta partisi olmak üzere, birçok çevreden baskıların artacağını” belirtti. Barkey, “Obama’nın eğer ‘soykırım’ diyecekse bunun bu yıl, yani 1915 olaylarının 100. yılında’’ söyleyeceğini, seneye bırakılmasının pek anlamı olmadığını ekledi. Diğer yandan Barkey, ‘soykırım’ı tanısa da Rus lideri Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında iyi ilişkiler olduğunu anımsatarak, Obama’yla da orta ve uzun vadede birlikte çalışılmasının etkilenmeyeceğini söyledi. Yine de Barkey’e göre, bu durum ortak çalışmaları yavaşlatabilir ve zaten anlaşmazlık yaşanan Suriye konusunda işleri daha zora sokabilir.

ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner’in sembolik tasarılara bakışı nedeniyle Kongre’den 1915 ile ilgili yeni tasarının Genel Kurul’a inme şansı az. 24 Nisan’a 10 gün kala Dışilişkiler Komitesi’ne de tasarı gelmiş değil. Ama Türkiye’de diplomatlık yapmış uzmanlardan William Jones, “Papa’nın ABD Dışişleri’nin baskısındaki Kongre üyelerini cesaretlendireceği görüşünde. Vekillerin zaten diasporanın baskısı altında olduğunu belirten Jones, “Türkiye’nin kötüleşen insan hakları ve demokrasi karnesi, birkaç gün önceki Washington Post’da çıkan başyazı gibi ağır eleştirel yazılarla birlikte bu milletvekillerine yeni koruma gücü verecek’’ dedi.

AAA’nın umudu Obama...

En güçlü diaspora grubu Amerikan Ermeni Asemblesi (AAA) İletişim Direktörü Taniel Koushakjian ise Cumhuriyet’e şunları söyledi: “Umut ediyoruz ki Obama da Papa’nın liderliğini izleyerek, ‘soykırım’ı kabul edecek. Ayrıca Papa, diğer liderlerin de (1915) suçlarını kabul ederek kendisini izlemesini talep etti. Obama’nın bu çağrıya uymasını bekliyoruz.’’ Koushakjian, Kongre’den beklentileri sorulunca ‘Beyaz Saray ve ABD yönetimine’ odaklandıklarını ekledi..


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler