Öğrenciler kalem kırdı!

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) giren öğrenciler, sınavdaki şifre iddialarını yurt genelinde yaptıkları eylemlerde protesto etti. İstanbul'da Taksim'de toplanan bir grup öğrenci, ''Şifre değil, sınavsız eğitim, sınavsız üniversite istiyoruz'' yazılı pankart açtı.

Yayınlanma: 10.04.2011 - 12:41
Abone Ol google-news

Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden örgütlenen binlerce lise öğrencisi, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) şifre skandalını İstanbul Taksim Meydanı'ndan Tünel'e yürüyerek protesto etti.

Öğrencilerden radikal karar! Öğrenciler, ÖSYM Başkanı Ali Demir, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın istifa etmesi gerektiğini belirterek, sınavsız üniversiteye giriş sisteminin getirilmesi gerektiğini söylediler.
 

Erdoğan ve Gülen dövizleri

Öğrenciler, Cuma günü bir gün okula gitmeyerek, yaşananları protesto edeceklerini kaydettiler. Facebook'taki “İstanbul ÖSYM şifreli soruları protesto etkinliği" grubu üzerinde bir araya gelen binlerce liseli öğlen saatlerinde Taksim Meydanı'nda bir araya geldi. Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Liseli Gençlik Birliği (LÖB), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Emek Partisi (EMEP), Öğrenci Gençlik Birliği,

 

Facebook'ta toplandılar, protesto ettiler

Devrimci Liseliler'in (Dev-Lis) de aralarında bulunduğu 5 bine yakın öğrenci Taksim Meydanı'nda bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi. 'YGS'de şifre var, yeter artık isyan var', 'İdealim tatmin olmak', 'Seri üretim malı değiliz, itaat etmeyeceğiz', döviz ve pankartı açan grup, alkışlarla, ıslıklar ve düdükler çalarak YGS'deki şifre skandalını protesto etti. Sloganlar atan grup, ellerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Fethullah Gülen'in yan yana olan fotoğraflarını taşıyarak İstiklal Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Grup Galatasaray Lisesi önünden geçerken TGB üyesi bir grup bir binanın camından üzerinde Fethullah Gülen'in fotoğrafının yer aldığı “Yeni dönem LYS şifreleri gelmiştir' yazılı bir pankart açarak grubun eylemine destek verdi.

Okula gitmeme eylemi

Tünel Meydana gelen grup adına açıklamayı Mihrişah Esen yaptı. Esen, gençliği doğrudan ilgilendiren, geleceğini elinden alan YGS skandalına tepkisiz kalmayacaklarını belirterek “Ey cemaatçiler sınavdan önce müritlerinizi toplayıp verdiğiniz şifrelerin, kopyaların kokusu çıkmaz mı sandınız? Attığınız mesajlar yerine ulaştı.

Ali Demir, Nimet Çubukçu ve üniversite öğrencilerinin başının belası Yusuf Ziya Özcan endişeniz olmasın; mesajınız yerine ulaşmıştır. Gençliğin geleceğini çalmaya çalışan bu at hırsızlarının mesajını son derece iyi okumaktadır. Grup üyeleri, bu hafta cuma günü YGS'deki şifre skandalını okula gitmeyerek protesto edeceklerini kaydettikten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

 

Ankara

Başkentte çeşitli gruplar, YGS'deki şifre iddiaları nedeniyle protesto eylemi yaptı. Abdi İpekçi Parkı'nda toplanan bir grup sloganlar eşliğinde Sakarya Caddesine yürüdü. Burada da bir süre protestolarını sürdüren gruptakilerden bir bölümü, eylemi sonlandırarak dağıldı. Bazı göstericiler ise dağılmayarak Yüksel Caddesi'nden Milli Eğitim Bakanlığına yürümek istedi. Polisin izin vermemesi üzerine eylemciler, kaldırım taşlarını söküp güvenlik güçlerine attı. Güvenlik güçleri de biber gazı ile gruptakilere müdahale etti. Müdahale üzerine gruptakiler, ara sokaklara dağıldı.

Bir grup ise Yüksel Caddesi'nde toplanarak, sloganlar eşliğinde AKP İl Başkanlığı'na yürüdü. Hükümet ve ÖSYM aleyhinde sloganlar atan gruptakiler adına yapılan açıklamada, YGS sorularının şifrelenerek yandaşlara peşkeş çekildiği iddia edildi. Hükümetin kadrolaşma çalışmalarının her geçen gün teker teker açığa çıktığı öne sürülen açıklamada, ÖSYM'nin adaletsizliğin, peşkeşlerin ve skandalların hesabını veremediği savunuldu. Gruptakiler açıklamanın ardından dağıldı.

 

Yumurtalı protesto

İzmir'de Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki ÖSYM bürosunun önünde toplanan grup, ''şifre'' iddialarını protesto amacıyla pankart açarak, çeşitli sloganlar attı. Grup adına açıklama yapan Uğur Aksoy, iddialarla ilgili bugüne kadar yapılan hiçbir açıklamanın öğrencileri ikna etmediğini söyledi. Yüz binlerce öğrencinin geleceğiyle oynandığını ileri süren Aksoy, ''ÖSYM başkanı istifa etsin'' dedi. Basın açıklamasının ardından ÖSYM aleyhine slogan atmayı sürdüren gruptan, ÖSYM İzmir bürosu önünde tedbir alan polislere yumurta atıldı. Bazı eylemciler de kalem ve pet şişe attı. Atılan yumurtalar polislere ve bazı basın mensuplarına isabet etti. ÖSYM İzmir Bürosu önünden, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nden, Talatpaşa Bulvarı'na kadar slogan atarak yürüyen grup, daha sonra dağıldı.


Çanakkale

Çanakkale Milli Piyango Anadolu Lisesi'nde eğitim gören bir grup öğrenci, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelerek, YGS'de şifre iddialarını protesto etti. Grup adına açıklama yapan Mert Asan, ÖSYM'nin sınavda adaylara ve öğretmenlere yönelik abartılı üst aranmasıyla gündeme geldiğini, asıl büyük skandalın ise özel yazılımla soru şifrelemede yaşandığını söyledi. YGS ve LYS'nin ne olduğunu en iyi kendilerinin bildiğini ifade eden Asan, ''Yoksulluğun diz boyu olduğu bir ülkede üniversiteye girmek, meslek sahibi olup geleceğimizi kurtarabilmek adına umut bağladığımız sınavın adıdır YGS... Anne ve babalarımız binlerce lira dökerler bu sınavlar için, biz en güzel yıllarımızı kurban ederiz. Şimdi bu sınavın cevaplarının da yandaşlarına önceden verildiğini öğrendik, üzüldük'' diye konuştu.

Asan, 1 milyon 700 bin kitapçığın kamuoyuyla paylaşılmasının cevap anahtarları açıklanmadan bir şey ifade etmeyeceğini savunarak, şunları söyledi: ''Kaldı ki kitapçıkların üzerinde işaretleme yapılmış orijinalleri paylaşılmadıkça sorun çözülmeyecek, aksine şüpheler ve iddialar daha da artacaktır. Bu noktada yapılması gereken alanında uzman tarafsız bir komisyonun söz konusu kitapçıkları incelemek üzere bir an önce oluşturulmasıdır. Bu skandalın en ince ayrıntısıyla ortaya çıkarılmasını sağlamak, önce ÖSYM'nin sonra da Milli Eğitim Bakanı'nın sorumluluğundadır. Açıklamalar, birbiriyle çelişkili ifadeler barındırdığından ve bir çok noktayı karanlıkta bıraktığından konuya ilişkin hiçbir mesafe alınamamıştır. 1 milyon 700 bin öğrenci ve ailenin uğradığı bu haksızlık sınav iptal edilerek bir an önce giderilmelidir.'' Konuşmanın ardından, öğrenciler ellerindeki kalemleri kırarak havaya fırlattı. Öğretmen ve velilerin de destek verdiği gösteri, olaysız şekilde sona erdi.

Trabzon

Trabzon'da da bir grup öğrenci, YGS soru kitapçığında şifreleme yapıldığı iddiaları nedeniyle ÖSYM'yi protesto etti. PTT Trabzon İl Müdürlüğü önünde toplanan bir grup öğrenci, pankart ve dövizler açtı. Öğrencilerden Zeki Şahin, grup adına yaptığı basın açıklamasında, ''üniversiteye giriş sınavlarında yolsuzluklar ve beceriksizlikler yapıldığını'' savunarak, mağdur gençler olarak bu durumu protesto ettiklerini söyledi.

ÖSYM Başkanı Ali Demir'in açıklamalarına tepki gösteren Şahin, ''Demir önce şifreli kitapçığın basına verildiğini, öğrencilere verilmediğini açıklamıştır. Bu şifreli kitapçıklardan öğrencilere verilmediğini nasıl garanti edebilirsiniz? ÖSYM'nin yaptığı açıklamalarda birçok çelişkinin olduğu gözler önündedir. Bu çelişkilere karşılık yapılan açıklamalar biz ve 8 milyon velimizi tatmin etmemiştir'' diye konuştu. Gruptakiler, açıklama sonrası ÖSYM karşıtı sloganlar atıp ellerindeki kalemleri kırarak dağıldı.

 

Antalya

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Antalya Şubesi üyesi bir grup, Antalya'da dün YGS'deki şifreleme iddialarını protesto eden grubu ''yuhaladığı'' öne sürülen Antalya Vali Yardımcısı Metin Borazan'a tepki gösterdi. Yavuz Özcan Parkı'nda buluşan TKP'li grup, Vali Yardımcısı Metin Borazan aleyhinde sloganlar attı. Grup üyeleri adına konuşan TKP Antalya İl Başkanı Levent Tunçel, Vali Yardımcısı Borazan'ı ''Hafiyelik'' yapmakla suçladı.

Dün gerçekleşen eylemde gençlerin ülkede eşit ve parasız eğitim istediklerini ifade eden Tunçel, ''Gençler, hiç bir annenin çocuğunun dershane parasını ödeyemediği için hapse girmeyeceği, emekçi çocuklarının üniversite harcını denkleştirmek için inşaatlarda çalışmak zorunda bırakılmadığı bir ülke istemektedirler'' dedi.

Tunçel, Metin Borazan'ın Antalya Vali Yardımcılığı görevini bırakmasını isteyerek, ''Antalya'da AKP'nin holiganlığını yapan bir vali yardımcısı istemiyoruz. Metin Borazan derhal görevinden alınmalı, hakkında hukuki ve idari soruşturma başlatılmalıdır'' diye konuştu. Öte yandan Attalos Heykeli önünde buluşan Eğitim-Sen üyeleri ve bir grup lise öğrencisi de YGS'deki şifreleme iddialarını protesto etti.


 

YGS'ye giriş belgelerini yaktılar

Karabük'te Albay Karaoğlanoğlu Caddesi'nde toplanan bir grup öğrenci, pankartlar açarak ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in istifasına yönelik sloganlar attı. Ellerinde dövizlerle yürümek isteyen öğrencilere polis izin vermedi. Grup adına açıklama yapan Emrah Yıldırım, YGS'nin iptali için seslerini duyurmak istediklerini, bu eylemle de amacına ulaştıklarını belirterek, duyarlı olan herkese teşekkür etti. YGS'ye giriş belgelerini yakan öğrenciler olaysız dağıldı.

Soru kitapçıklarını yırttılar

Adana'da İnönü Parkı'nda toplanan ve kendilerine ''Liseli Gençlik Muhalefeti'' adı veren bir grup, sloganlar atarak, Uğur Mumcu Meydanı'na yürüdü. Grup, yürüyüş sırasında zaman zaman araç trafiğini kesti. Burada yanlarında getirdikleri soru kitapçıklarını yırtan grup üyeleri, ÖSYM'yi protesto etti. Grup adına açıklama yapan Deniz Doğan, ''Kopya gerçeği gözler önüne serilmişken, sınavın iptali değil, sonuçlarının açıklanacağının duyurulması haksızlığa uğrayan YGS mağdurlarını yok sayılması demektir'' dedi.
 

Kalemlerini kırdılar

Eğitim-Sen Kayseri Şubesi önünde toplanan bir grup lise öğrencisi, buradan Cumhuriyet Meydanı'ndaki PTT önüne kadar yürüdü. Öğrencilerin şifre iddialarını protesto yürüyüşüne, CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu da katıldı. Sidar Erener, grup adına yaptığı basın açıklamasında, ''Bu şaibeli sınavı iptal edilsin ve en kısa zamanda gereği uzman kişilerce karara bağlansın, alakasız kişilerce değil'' dedi. Basın açıklamasının ardından yanlarında getirdikleri kurşun kalemleri sloganlar eşliğinde kıran öğrenciler, kırık kalemleri meydana attılar. Öğrenciler daha sonra YGS soru kitaplarını ateşe vererek yaktılar. Kulkuloğlu da gazetecilere yaptığı açıklamada, ''sınavın iptal edilmesini ve sorumlulardan hesap sorulmasını'' istedi.
 

Temsili bir sınıfta deneme sınavı

Konya'da, CHP İl Gençlik Kolları üyeleri, YGS soru kitapçığında şifreleme iddialarını, temsili bir sınıfta deneme sınavı yaparak protesto etti. Zafer Meydanı'nda toplanan bir grup öğrenci, pankart açarak sloganlar attı. Ardından, öğrenciler meydana kurulan temsili sınıfta deneme sınavı yaptı. Sınavda, temsili kopyacılar sınıfa girerek bazı öğrencilerin soru kitapçıklarını cevaplandırdı. Sınavın ardından öğrenciler adına açıklama yapan CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Osman Gümüş, yaklaşık 1 milyon 700 bin öğrencinin girdiği YGS'nin ardından şifre iddialarına yönelik verilen cevapların kendilerini tatmin etmediğini söyledi.

Bursa, Koaceli, Denizli

Bursa'da Fomara Meydanı'nda toplanan bir grup öğrenci, Kent Meydanı'na kadar ellerindeki dövizlerle yürüdüler. Erkan Erben, öğrenciler adına yaptığı basın açıklamasında, ÖSYM'nin güvenilirliğinin kalmadığını iddia ederek, ''Bu şaibeli sınavın geçerliliği kalmamıştır. Dolayısıyla YGS'nin iptalini talep ediyoruz. ÖSYM'nin kapatılmasını, KPSS ve YGS skandallarının sorumlularının cezalandırılmasını istiyoruz'' dedi.

Merkez Bankası Kocaeli Şubesi önünde toplanan grup sloganlar atarak, Sabri Yalım Parkı'na kadar yürüdü. Nazlıcan Yiğit, grup adına yaptığı açıklamada, ''ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in yaptığı çelişkili açıklamalarından tatmin olmuyoruz. Yapılan şaibeli sınavda öğrencilerin hayatlarıyla oynanmıştır. Bunu yapan tüm sorumluların yargının karşısına çıkarılmasını ve şaibelerle örtülü oyunlarla dönen çökmüş sistemi kabul etmiyoruz'' görüşünü dile getirdi.

Denizli Lisesi önünde toplanan grup, Delikliçınar Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında Lise Caddesi öğrenciler tarafından geçici olarak trafiğe kapatılırken, polis ekipleriyle grup arasında tartışma meydana geldi. Delikliçınar Meydanı'nda toplanan öğrenciler, iddiaları protesto ettikten sonra dağıldı.

 

Elazığ

Türk Eğitim-Sen Elazığ Şubesi, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile ilgili iddialar nedeniyle ÖSYM'yi protesto etti. Türk Eğitim-Sen Elazığ Şube Başkanı Talat Efe, PTT Meydanı'nda yaptığı açıklamada, ÖSYM kurumunun en önemli görevinin, halkın ve sınava giren öğrencilerin güvenini boşa çıkarmamak olduğunu söyledi.

Kurumun bu beklentilerin karşılığını veremediğini, YGS'de şifreleme yöntemi ile kopya çekildiğine dair kuvvetli iddialar ve deliler olduğunu, bütün olanların tesadüf olamayacağını öne süren Efe, ''Sınava giren milyonlarca öğrencimizi psikolojik olarak yıprattığınız yeter artık. Yetkililer, ÖSYM tarafından yapılan açıklamalardan tatmin olduklarını söylüyorlar. Onların tatmin olmalarının hiçbir önemi yoktur, önemli olan milletin tatmin olmasıdır'' diye konuştu. Konuşmaların ardından öğrencilerin getirdiği ve üstünde ÖSYM ile şifre iddialarındaki örneklerin yer aldığı tabut, PTT Meydanı'nda bulunan boş havuzun içine atıldı. Bir grup öğrenci de YGS hazırlık kitaplarını yaktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler