Öğrenciye değil özele teşvik

Özel okul için 'öğrenci başına destek' kılavuzu yayımlandı. Sadece devlet okullarından özele geçişte teşvik verileceği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 09.08.2014 - 22:57
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dershanelerin kapatılmasına yönelik yasal düzenlemenin ardından bu yıl özel okullar için verilecek eğitim-öğretim desteğine ilişkin ayrıntıların yer aldığı e-kılavuzu yayımladı. Bakanlığın özel okul için öğrenci başına vereceği 2 bin 500 ila 3 bin 500 TL destek için yalnızca devlet okullarının ara sınıflarında okuyan ve azınlık okullarında kayıtlı öğrencilerin velilerinin başvurabilecek olması dikkat çekti. Yani mevcut özel okullarda okuyan veya özel okullara yeni kayıt olacak öğrenciler destekten yararlanamayacak.

MEB’in eğitim ve öğretim desteğine ilişkin hazırladığı kılavuzda, başvuru şartları, yerleştirme takvimi yer aldı. 2014-2015 eğitim öğretim yılında özel okullarda öğrenim görecek 250 bin öğrenci için, 2 bin 500 ila 3 bin 500 TL arasında destek verilecek.

Eğitim-öğretim desteğine başvurmak için öğrencinin resmi ilkokul, ortaokul veya lisede ara sınıfta okuması veya azınlık okullarında kayıtlı olması gerekecek. Yani mevcut durumda çocuğu özel okulda okuyan veliler, destek için başvuruda bulunamayacak. Ancak MEB’in fiyatları büyükşehirlerde 40 bin TL’yi bulan özel okulların ücretlerinin en fazla 3 bin 500 TL’sini karşılayacağı göz önünde bulundurulduğunda geri kalan ücretin veliler tarafından nasıl ödeneceği tartışmalı hale geldi.

Öğrencilerin eğitim ve öğretim destek bedelinin yüzde 35’i kasım, yüzde 35’i şubat ve yüzde 30’u haziranda olmak üzere öğrenim gördükleri okullarına ödenecek. Veliler, okulların ilan etmiş oldukları yıllık eğitim ücretinin bakanlıkça karşılanacak eğitim ve öğretim desteğinin dışında kalan bedelini ayrıca okula ödeyecek.

Destek için öğrencinin ailesinin gelir düzeyine bakılacak. Desteğin ne kadar olacağının belirlenmesi için hazırlanan puan tablosunda aylık toplam gelir 750 liradan az ise öğrenciye 10 puan verilecek. Ailesinin geliri 4 bin 501 ila 6 bin TL arasında ise 5 puan; 10 bin 500 liranın üzerindeyse 1 puan alacak. Yani geliri yüksek ailelerin eğitim öğretim desteği alması zor olacak.

 

Kardeş avantajı

Ailede öğrenim gören diğer çocukların durumu da teşvikte etkili olacak. Buna göre, ailede okuyan başka kimse yoksa öğrenciye sıfır puan verilecek. Kardeşi okulöncesi ya da ilköğretimde okuyan öğrencilere en fazla 2 kardeş için 2’şer; kardeşi lisede okuyan öğrencilere en fazla 2 kardeş için 4’er; kardeşi üniversitede okuyan öğrencilere en fazla 2 kardeş için 5’er puan verilecek.

 

Disiplin cezasına eksi 10 puan

Ayrıca öğrenciye, anne ve babası hayatta değilse 10, anne ya da babasınden biri hayatta değilse 5, anne ve babası ayrı ise ekstra 3 puan verilecek. Eğer öğrencinin aldığı bir disiplin cezası varsa bu da formuna eksi 10 puan olarak geri dönecek. Harp ve vazife malulü sayılanların ilk ve ortaöğrenim çağındaki çocukları ile haklarında koruma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklar için ise formuna 10 puan daha eklenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler