Okay: Artık geri dönüşü olmaz

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, iç ve dış politikada sıkıntılar yaşandığını, bu nedenle erken seçim kararı alınabileceğini iddia etti. Okay, ''Erken seçimin iktidar tarafından ifade edilmesi tüpten çıkan diş macunu gibidir, artık geri dönüşü olmaz'' dedi.

Yayınlanma: 30.10.2009 - 13:01
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, 22 Ekimde TBMM'de kabul edilen ve her ile iki milletvekili çıkarma hakkı tanıyan yasaya işaret ederek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de yasayı imzaladığını anımsattı. Okay, ''2010 kasımından önce bir erken seçim yapılabilir, bu yasaya göre'' dedi.

Erken seçimin siyasal iktidarların ''güven tazeleme'' veya ''düşüşü önleme'' için başvurduğu bir yöntem olduğunu belirten Okay, ''Böyle baktığımızda Meclis her an böyle bir karar alabilir. Son yasa ile birlikte değerlendirdiğimizde erken seçimin ayak izleridir, erken seçim için tedbirler alınmaktadır'' diye konuştu.

''Açılım sürecinde başarısızlık olduğunu'' savunan Okay, ABD yılbaşına kadar bu sürecin tamamlanmasını istediğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye, İran, Irak gezilerine işaret eden Okay, ''Orta Doğu'da yeni bir açılım ve İsrail ile yeni bir tartışmanın'' söz konusu olduğunu ileri sürdü. Okay, ''Dış politikada bir değişim süreci yaşanıyor. İç politikada sıkıntılar var. Onun için muhtemeldir ki bir erken seçim kararı alınabilir. Nitekim dün Anıtkabir Aslanlı yol başlangıcında da bu tür sohbet (Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal arasında) olmuştur. Erken seçimin iktidar tarafından ifade edilmesi tüpten çıkan diş macunu gibidir, artık geri dönüşü olmaz'' dedi.
 

''Dolmabahçe haline dönüşebilir''

Hakkı Süha Okay, Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ arasındaki görüşmeye ilişkin soruyu yanıtlarken de toplantı sonrasında yapılan ''yargı sürecinin beklenmesine ilişkin'' açıklamanın doğru olduğunu söyledi.

Okay, ''Bir araya gelip bir şeyler görüştüklerine göre bunun kamuoyuyla paylaşılması lazım. Çünkü, hukuk süreci işlediğine göre kimi kademelerdeki kişilerin bu sürece ilişkin bir değerlendirme yapma hakkı yok. Hukuk işliyor, yargı gerçekleri ortaya çıkaracaktır. Ama bunu oturup konuşuyorsanız o zaman kafalarda başka sorular oluşur. Bu bir Dolmabahçe sohbeti haline dönüşebilir. Onun için bunun kamuoyuna açıklanması ve kamuoyu ile paylaşılması lazım'' diye konuştu.
 

''Hukuk gerçeği bunlmak durumunda"

''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' iddialarına ilişkin soruları yanıtlarken de Okay, hukukun gerçeği bulmak durumunda olduğunu söyledi. Okay, ''Belge bir komplo belgesi mi yoksa gerçekten yapılan bir çalışmanın ürünü mü, bunların hepsi tartışma konusu. Bu tartışmalar içerisinde ıslak imzanın gelişen teknolojide bir makine ile de üretilebileceği ifade ediliyor. Gerçeğin ve doğrunun bulunması için herkesin üzerine düşen görevi yapması lazım'' dedi.

Muhbirin sözlü olarak ifadesinin de alınması gerektiğini kaydeden Okay, şunları söyledi:
''Muhbirin söylediklerinin hangisi doğru, o da meçhul. Muhbirin, CHP'yi lekelemeye çalıştığı ifadeleri de var. Bunlara baktığımızda muhbirin söylediklerinin doğruluğu da çok ciddi anlamda tartışılabilir. Böylesine ihbarlar birçok yayın organında yer aldı. Bunların ne kadar doğru olduğu belli değil. Bu işle ilgili yayın yapan gazetenin köşe yazarları buna ilişkin telefon konuşmalarından bahsettiler. Çok ciddi anlamda bilgi kirlenmesi var. Hangisi doğru? Bu, yargı sürecinde ortaya çıkacaktır. Şu aşamada buna ilişkin bir şey söylemek mümkün değildir. Hep beraber yargı sürecinin sonucunu bekleyeceğiz. İnanıyorum ki gerçekten hukuk devletinde olması gereken bir yargılama süreci yaşansın ve bu yargılama sürecinde ak ile kara ortaya çıksın.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler