Osman Kavala’nın avukatlarından ‘beraat bozma’ kararına tepki: AİHM dikkate alınmadı
İş insanı Osman Kavala'nın avukatları, müvekkilleri hakkında verilen beraat kararının istinafta bozulmasına tepki gösterdi. Avukatların ortak olarak yaptığı açıklamada kararla ilgili "Yıllarca sürecek ve siyasi nitelikteki iddiaların gündemde kalmasına hizmet edecek yeni bir hukuki tartışmaya zemin hazırlanmıştır" denildi.

Tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın avukatları Köksal Bayraktar, Deniz Tolga Aytöre ve İlkan Koyuncu yaptıkları ortak açıklama ile İstanbul Bölge Adliye (istinaf) Mahkemesi’nin Kavala hakkında ‘Gezi Davası’ olarak bilinen davada, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen beraat kararını bozması “AİHM kararının içeriğini dikkate almayan ve siyasi nitelikli yargı kararlarıyla ilgili endişeleri destekleyen bir karardır” ifadeleriyle değerlendirdi.
Avukatlar açıklamada “İstanbul İstinaf Mahkemesi, beraat kararını bozmuş ve bunu yaparken birbirleriyle ilişkisi olmayan insanların farklı eylemlerden dolayı suçlandıkları davaların birlikte görülmesi gerektiğini belirtmiştir. Bunun sonucunda, yıllarca sürecek ve siyasi nitelikteki iddiaların gündemde kalmasına hizmet edecek yeni bir hukuki tartışmaya zemin hazırlanmıştır” ifadelerine yer verdi.
AİHM’nin 10 Aralık 2019 tarihli Kavala’nın tutukluluğu hakkında verdiği hak ihlali kararı ile bu karar doğrultusunda Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin Bakanlar Komitesi’nin Kavala’nın serbest bırakılması için adım atılması yönünde aldığı üç ayrı kararı hatırlatan avukatlar, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Anayasa Mahkemesi’nin Osman Kavala hakkında yürütülen ‘casusluk’ suçundan verilen tutuklama kararında ‘hak ihlali olmadığı’ yönündeki kararı, AİHM kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetleyen Bakanlar Komitesi’nin ‘tutuklamanın derhal sonlandırılması’ gerektiğini belirten kararına rağmen alınmış bir karardır. 7’ye karşı 8 oyla alınan bu kararla, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası teminatı altındaki ‘özgür yaşama hakkı’nın tek bir oyla göz ardı edilerek hiçe sayılması son derece endişe vericidir.”
AİHM kararında, Osman Kavala’nın tutukluluğuyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin üç maddesinin ihlal edildiğinin, tutukluluğun hak savunuculuğunu sessizleştirmek gibi bir niyet içerdiğinin belirtildiğini anımsatan avukatlar, “Görüleceği üzere, Osman Kavala hakkında alınan tüm kararların ortak noktası, bu kararların, AİHM ve Bakanlar Komitesi kararlarına rağmen, bu kurum ve kararlar ‘yok sayılarak’ alınmış olmasıdır. Bu gelişmeler, yeni yargı reformu paketi konusunda ne ölçüde umutlu olunabileceğini gösterecek niteliktedir” açıklamasını yaptı.
Video Haberler
-
Bursa'da dev operasyon
-
Yaş çay alım kampanyası sorunlu başladı
-
İzmir'de orman yangını
-
Elif hemşirenin acı sonu
-
Antalya'da katliam: 2 çocuğunu öldürdü
-
'6 yaşındaki kızını bıçakla öldürdü' iddiası
-
Ölüme davetiye çıkaran yolculuk: Sürücüler müdahale etti
-
Otomobil akaryakıt istasyonunda alev aldı!
-
Jandarmadan 'kumar' operasyonu
-
İstanbul'da feci kaza: Yaralılar var
En Çok Okunan Haberler
-
Fuat Oktay yuhalandı
-
'Eğer o karar alınırsa AKP siyasetten silinir'
-
5 Manşet, 5 Erdoğan!
-
Sağlık Bakanlığı'ndan 'maymun çiçeği virüsü' açıklaması
-
Öğrencileri taşıyan otobüs devrildi: 3 ölü, 41 yaralı
-
'Çoğu miting olduğunu bilmiyordu'
-
Yanlış kişiye ödeme yapan bankaya kötü haber
-
'Tam oradayız...'
-
'Bu adamı kim terfi ettirdi?'
-
'Biz de lider olarak kabul edebiliriz'