Özgecan için anıt mezar

Heykeltıraş Mehmet Aksoy, acısına tüm Türkiye’nin sahip çıktığı Özgecan için melek figürlü anıt mezar yapıyor.

Yayınlanma: 25.04.2015 - 23:17
Abone Ol google-news

Heykeltıraş Mehmet Aksoy, vahşice katledilip acısına tüm Türkiye’nin sahip çıktığı Özgecan Aslan için melek figürlü anıtmezar yapıyor.

Özgecan’ın ailesinin onayıyla anıtmezarı tasarladığını belirten Aksoy, çalışmasını bir ayda tamamlamayı planlıyor. Biri mezar üstünde olmak üzere iki parçadan oluşan heykelin diğer parçası da boşluğa doğru uzanan iki kanattan oluşuyor. İki kanadın ortasında da Özgecan’ı anımsatan bir figür yer alıyor. “Bütün Türkiye gibi ben de Özgecan’ın acısını yaşadım, kalbime dokundu, hepimiz acıyı hissettik” diyen Aksoy, desenini bir gecede çizdiğini belirttiği anıtmezara ilişkin şunları söyledi:

“Yaşanan olay insanlık dışı, Özgecan ise saf, masum. Özgecan’ın ailesinin tavrı da beni çok etkiledi. Çok barışçıl, olgun. İntikam duygusu yok. O yüzden, anıtmezarda, meleğin kanadı göğe doğru yükseliyor ve içinde boşluk var, Özgecan’ın saçları rüzgârda uçuşuyor. Babası da kızını hep melek gibi düşünürmüş, fikir babasının da hoşuna gitti, ana fikirde, duyguda, felsefede anlaştık.”

Heykelin insanlarda vicdan muhasebesi yaptırmasını uman Aksoy şunları anlattı:

“İyilik, güzellik ve melek teması... O ‘melek’e uygulanan şiddeti anlatan bir figür de var: Her dinde, her kitapta melek, iyilik ve güzellik sembolüdür, Özgecan’a yapılan “melek”e vurulan bir darbe gibi. Özgecan’ın katilinin yüzünde bıraktığı tırnak izleri heykelde de işlenecek; şiddet unutulmasın diye.”

Kanattaki boşluk figürünü “Özgecan sonsuzluğa uçtu gibi geliyor bana. Melek kanadındaki boşluk, gökyüzüne doğru açılan bir boşluk, sonsuzluğa açılan bir pencere gibi...” şeklinde yorumlayan Aksoy “Özgecan artık her insanın kutsalı” diyor. Öte yandan Aksoy Mersin’deki Özgecan Meydanı’na da bu çalışmasının bir kopyasının dikilmesini de arzu ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler