Özgürlük direnişi

Yolsuzluk batağından kurtulmak için Ergenekon ve Balyoz tutuklularının umutlarıyla oynayan iktidar Meclis önünde protesto edildi. AKP’nin yanıtı gaz, tazyikli su, şiddet oldu.

Yayınlanma: 13.02.2014 - 23:29
Abone Ol google-news

 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından Emniyet’te yaşanan görevden alma depreminden sonra düzenlenen birçok protestoya müdahale etmeyen Ankara polisi, TGB öncülüğünde “Ergenekon ve Balyoz tutsaklarına özgürlük” demek için Meclis’in önünde yapılmak istenen protestoya sert şiddet uyguladı. Tüfekle atılan gaz bombalarının yanında elle atılanların da kullanıldığı görüldü. Polisin müdahalesinden kaçan eylemcileri, kaçış yönlerinde plastik mermi tüfekli polisler bekledi. Yurttaşların üzerine yüzlerce plastik mermi sıkıldı. Plastik mermi yurttaşların gözünden yaralanmasına yol açtı. Polis ara sokaklarda 2 eylemciyi gözaltına aldı.

Ankara'da polis saldırısı böyle görüntülendi! - VİDEO

Polis genç muhabiri tazyikli suyla öldürüyordu! - VİDEO

TGB ve İşçi Partisi, dün Ankara’da özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve tutukluluk sürelerinin 5 yıla indirilmesinden Ergenekon ve Balyoz tutuklularının yararlanamamasını protesto etmek istedi. Kızılay Meydanı’na açılan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nda toplanan yaklaşık 2000 kişi metro altgeçidinden geçerek Yüksel Caddesi’ne, oradan da Meclis’in hemen karşısındaki Akay kavşağına geldi. TGB ve İşçi Partisi’ne CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Birgül Ayman Güler, Dilek Akagün Yılmaz, Süheyl Batum da destek verdi. Ancak açılan pankartlardan birinin “Hilmioğlu ölüme sürüklenirken, Haberal başta olmak üzere bütün Meclis susmaya ve seyretmeye devam ediyor” ifadelerini içermesi dikkat çekti.

Kırmızılı kadından sonra siyahlı adam!

‘Gökçek servisleri engellemiş’

Eylem için yurttaşlar tüm Türkiye’den otobüslerle Ankara’ya geldi. TGB de Ankara’nın çeşitli ilçelerinden servis kaldırdı. TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz’in yürüyüş öncesinde yaptığı,Gökçek, Dikmen ve Öveçler’den kalkan servisleri engellemiş. Bu kadar korktuğunuza göre bildiğiniz bir şeyler var. Sizin bildiğinizi biz söyleyelim. Bu halk hareketi sizi yıkacak” anonsu alandakilerin tepkisini çekti.

Kaçış noktasına da barikat!

Akay kavşağına kadar “Yurtseverler hapiste, hırsızlar Meclis’te”, “Hırsız var”, “Silivri’ye özgürlük” sloganları ve Gençlik Marşı söyleyerek gelen eylemcileri burada 5 TOMA, 1 Akrep ve yüzlerce çevik kuvvet polisi karşıladı. Eylemcilerin polisin önüne kadar gelmesinin ardından, polisin müdahale anında kaçış yönü olabilecek Tunus Caddesi’ne de 2 TOMA ve plastik mermili polislerle barikat kurduğu görüldü.

Alanda ‘üç hilal’ bayrağı

İşçi Partisi ve TGB bayraklarının dalgalandığı alanda, MHP bayrağının da görülmesi dikkat çekti.

İlk müdahale grubu dağıtamadı

TGB Genel Başkanı Cengiz, Güvenlik Şube Amiri’ne Meclis önünde açıklama yapmak istediklerini belirtti fakat olumsuz yanıt aldı. Bunun üzerine Cengiz basın açıklaması yapmak üzere Meclis’e doğru ilerleme çağrısında bulundu. Bu çağrı üzerine barikatlara ilerleyen kalabalığa polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Ancak bu ilk müdahale yurttaşları dağıtamadı. Yurttaşlar, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yurtseverler çıkacak hesap soracak”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganlarıyla tekrar polis barikatının önüne geldi. Cengiz’in anons aracından “Milletin Meclis’ini millete kapatmak en büyük suçtur. Meclis önünde basın açıklamamızı yaparak yetkililere seslenmek istiyoruz. Açın şu barikatları!” açıklamasını yapmasının ardından “Meclis’e” sloganları atıldı.

Gençler barikatı yardı

Yurttaşların barikat önüne giderek yaklaşmasının ardından güvenlik şube amiri, grubun dağılması, aksi takdirde zor kullanarak dağıtılacaklarına ilişkin anons yaptı. Yurttaşların anonsa karşılığı “Hırsız Tayyip Erdoğan”, “Hırsız var” sloganları oldu. Slogan ve marşlarla polise çok yaklaşan grup, bir anlık boşluktan yararlanarak, polis barikatını yardı. Barikat TOMA’larla aynı hizada kurulduğu için tazyikli su da sıkılamadı. Polis, “unsuru yaran” grupları dağıtmak için, ellerindeki tüplerle göz yaşartıcı gaz sıktı. İtiş-kakışın ardından, sert müdahale geldi.

Plastik mermi yaylımı

Polis müdahalede, tüfekle atılan gaz bombalarının yanında, elle atılan gaz bombası da kullandı. Tonlarca boyalı, tazyikli suyun sıkıldığı, ses bombalarının atıldığı müdahaleden kaçmak isteyen eylemciler Karanfil Sokak ya da Tunus Caddesi yönüne kaçmak istedi. Ancak Tunus Caddesi yönünde kendilerini bekleyen “plastik mermi unsuru” üzerlerine onlarca plastik mermi sıktı.

2 gazeteci yaralandı

Müdahale sırasında çok sayıda eylemcinin yanında Ulusal Kanal muhabiri Hüsna Sarı ve Halk TV kameramanı Özbey Özay ile İşçi Partisi İstanbul Il Sekreteri Recai Altıntaş’ın yaralandığı öğrenildi. Polis ara sokaklarda 2 eylemciyi gözaltına aldı. Hastaneye kaldırılan kameraman Özay’ın plastik mermi nedeniyle gözünde ağır hasar meydana geldiği bildirildi. Birçok eylemci de kameraman Özay gibi plastik mermi sonucunda gözünden veya yüzünün çeşitli bölgelerinden yaralanırken, bir eylemcinin ise burnunun kırıldığı öğrenildi.

Eylemciler sert müdahalenin ardından tekrar toplanarak basın açıklamasını Meclis’te değil, polis barikatlarının önünde yapmak zorunda kaldı. Buradaki açıklamasında Çağdaş Cengiz, “Bizim olay çıkarma niyetimiz olsaydı, bırakın polisinizi, TOMA’larınız bile altına kaçırırdı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler