Özür dileyin, planları geçirelim

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde, dün Bayrampaşa Sağmacılar Cezaevi’nin yerine yapılan kentsel dönüşüm projesinin imar planları tartışma yarattı.

Yayınlanma: 30.11.2019 - 02:00
Özür dileyin, planları geçirelim
Abone Ol google-news

İBB, Bayrampaşa İsmetpaşa Mahallesi’ndeki binaların 2015 yılında Sağmalcılar eski cezaevi alanı üzerinde yapılacak yeni binalar ile takas edilmesi için proje çalışmalarına başlamıştı. Önceki dönem CHP ve Şehir Plancıları Odası, bu projeye ilişkin hazırlanan imar planlarına yapı ve nüfus yoğunluğunu artırdığı gerekçesiyle dava açmış, dava sonucunda da imar planları iptal edilmişti. Söz konusu alan plansız kaldı. Eski cezaevi alanında inşaatlar tamamlandı, ancak iskân alınmadı. Alana ilişkin hazırlanan yeni planlar da İBB Meclis gündemine geldi. Planlar, iptal gerekçelerinin teklif edilen planla devam ettiği belirtilerek tekrar değerlendirilmek üzere Planlama Müdürlüğü’ne oybirliği ile iade edildi. 

İmar planlarının oylanması sırasında ilginç bir tartışma yaşandı. AKP’li meclis üyeleri Bayrampaşa’daki planlara iptal davası açan Şehir Plancıları Odası’nın o dönemki başkanı Başkanı Tayfun Kahraman’ın yeni dönemde İBB’nin Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı olduğunu anımsattı. AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, “Önceki dönemde ısrarla mahkemeye giden şahıs, şimdi mahkemeye taşıdığı planı onaylamamızı istiyor. Biz AKP grubu olarak bu hukuki sorunları çözeceğiz, düzelteceğiz” dedi. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun AKP’li başkanı Yüksel Akyol da “CHP’liler, AKP grubu ve Bayrampaşa halkından açıkça hata yaptıklarını kabul edip özür dilesinler ve biz de komisyon kararını değiştirip planı kabul edelim. Daire başkanı hem davalı hem davacı. Biz davayı geri çekmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı da Akyol’un ifadelerine tepki göstererek “Daire başkanımız kendi başına dava açmadı, Şehir Plancıları Odası adına dava açıldı. Her iptal kararı sonrasında da planlarda olumlu değişimler yapıldı. 10 bin metrekare ticari alan kamuya döndü. 2.5 emsal 2 emsale düşürüldü. Ama siz plansız yere konutlar yaptınız, sattınız. Şimdi oradaki insanları mağdur etmeden bu işi bir plana bağlamak lazım” dedi. CHP’li meclis üyeleri de “Siz imar planlarını bu anlayışla mı yapıyorsunuz? Mağdur olan Bayrampaşa halkına da ‘CHP özür dilemedi, biz de planları yapmadık’ dersiniz” karşılığını verdi. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler