Paris’e gitmeye tenezzül etmeyen Obama işi gücü bırakıp Riyad’a koşuyor

Charlie Hebdo katliamının ardından Paris yürüyüşüne katılmaya tenezzül etmeyen, ilkin Riyad’a Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı göndereceğini açıklayan ABD Başkanı Barack Obama, Kral Selman ile işi baştan sıkı tutmakta karar kıldı.

Yayınlanma: 25.01.2015 - 01:05
Abone Ol google-news

Suudi Arabistan’da ölen Kral Abdullah için Vahhabilik uyarınca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dahil Müslüman liderlerin katılabildiği cenaze töreninin ardından, tüm dünyadan liderler Riyad’a akın etmeye başladı. Amaç, taziye sunarken yeni Kral Selman ile tanışmak ya da ilişkileri daha da ilerletmek. ABD Başkanı Barack Obama da çok önem atfedilen Hindistan ziyaretini kısa kesip Riyad’a geçecek. Yarın Cumhuriyet Günü’ne katılmasının ardından salı günü First Lady Michelle ile Tac Mahal’de sevgi dolu pozlar vermesi planlanan Obama, onun yerine Ortadoğu’daki en önemli ABD müttefiklerinden birinde asayişin berkemal olup olmadığına bakacak. Charlie Hebdo katliamının ardından Paris yürüyüşüne katılmaya tenezzül etmeyen, ilkin Riyad’a Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı göndereceğini açıklayan Obama, Kral Selman ile işi baştan sıkı tutmakta karar kıldı.

Suudi Arabistan’da Vahhabilik uyarınca yas ilan edilmedi, bayraklar yarıya indirilmedi, dükkânlar açık ve hayat normal akışında. Kraliyet Sarayı önünde kuyruk olan Suudi elitler, yeni Kral Selman’ın elini öperek biat etmekle meşgul. Veliaht Prens Mukrin’in ardından, 2. Veliaht atanan kurucu Kral Abdülaziz’in torunlarından, yani 2. kuşaktan Prens Nayif ve Selman’ın savunma bakanlığına getirdiği 34 yaşındaki oğlu Prens Muhammed de yakından takip ediliyor. Kraliyet ailesinde Abdullah’ın ölümüyle birlikte Şimmeriler cenahının yerine 10 yıl aradan sonra rakip cenah Sudeyrilerin iktidarı yeniden ele geçirdiği belirtiliyor.

 

Cameron, Prens Charles, Hollande, Zarif...

Britanya’da yas ilan ettirip parlamento dahil resmi binalar ve diplomatik temsilciliklerde bayrakları yarıya indirterek şimşekleri çeken Başbakan David Cameron Suudi Arabistan’ın yolunu tutanlar arasında. Kendisine İslam sevgisiyle tanınan Prens Charles eşlik ediyor. İki ülke arasında savunma ve petrol sektörlerinde çok büyük meblağlı anlaşmalar var. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da soluğu Riyad’da aldı. Ancak en dikkat çeken ziyaretçi, Suudi Arabistan’ın “can düşmanı” bellediği İran’ın Dışişleri Bakanı Cevad Zarif oldu. Zarif’in taziyelerini sunarken görüntüleri TV’de yayımlandı. Suudi kraliyeti ziyaretçilerini kahve ikram ederek ağırlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler