Pasif içicilikte kalp hastalığı riski

Başkalarının tütün dumanına sadece 30 dakika maruz kalmak sigara içmeyenlerde kalp hastalığı riskini arttırıyor.

Yayınlanma: 10.06.2012 - 09:26
Abone Ol google-news

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ''Başkalarının tütün dumanına sadece 30 dakika maruz kalmak, uzun süreli sigara içiciliğinde ortaya çıkanlarla aynı fiziksel etkileri ortaya çıkarmakta ve sigara içmeyenlerde kalp hastalığı riskini arttırmaktadır'' dedi.

Tütün dumanının dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olduğunu ifade eden Özlü, ''Bu duman karışımı, formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum ve aseton gibi 4 bin kimyasal madde içerir. Arsenik, benzen, vinil klorür gibi en az 40 tanesi kanserojen olan bu kimyasal karışımlar, tütün dumanında, sigarayı içen kişinin doğrudan içine çektiği dumandan çok daha fazla bulunur'' diye konuştu.


''Dumana maruz kalmak, hastalık riskini arttırıyor''

Prof. Dr. Özlü, tütün dumanına maruz kalmanın kanser, amfizem ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa neden olabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastırlar. Tütün dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça artmaktadır. Başkalarının tütün dumanına sadece 30 dakika maruz kalmak, uzun süreli sigara içiciliğinde ortaya çıkanlarla aynı fiziksel etkileri ortaya çıkarmakta ve sigara içmeyenlerde kalp hastalığı riskini arttırmaktadır. Başkalarının tütün dumanını solumaktan kaynaklanan kanser ölümlerinin oranı, asbest, radyoaktif nükleid, arsenik, benzen, vinil klorür, radyasyon, pestisid, tehlikeli atıklar, içme suyunda bulunan kimyasallar, endüstriyel kimyasallar ve madeni atıkların hepsinin toplamından kaynaklanan kanser ölümleri oranından daha fazladır.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler