Patlayıcı sakladığı iddiasıyla 19 ay tutuklu kaldı, 2 milyon tazminat istiyor

Diyarbakır'daki hendek-barikat operasyonlarında evinde silah ve patlayıcı sakladığı iddiasıyla tutuklanan ve tutukluğu kaldığı süre içinde eşi tarafından terk edilip 4 çocuğu ortada kalan 33 yaşındaki Ferhat Pılğıs, yargılandığı davada beraat edince Hazine hakkında, Haksız tutukluluk gerekçesiyle 2 milyon liralık tazminat davası açtı.

Yayınlanma: 16.03.2018 - 12:00
Abone Ol google-news

<video:943552>

19 ay tutukluluğun ardından özgürlüğüne kavuşan Pılğıs, 4 çocuğuyla birlikte küçük bir eve yerleşti. Eski bir arkadaşının yardımı ile yeniden hayata tutunmaya çalışan Pılğıs, komşularının verdiği yemeklerle çocuklarına bakmaya çalışıyor. Pılğıs, haksız yere tutuklandığını belirterek, Kendimi ifade edene kadar 2 yıl geçti.dedi. Pılğıs'ın avukatı İbrahim Halil Gökalp, müvekkilinin gözaltına alındığında kötü muameleye maruz kaldığını, tutuklandığı için eşi tarafından terk edildiğini, 4 çocuğunun 19 ay ortada kaldığını ve kalıcı psikolojik rahatsızlık nedeniyle bir iş yapamadığını söyledi.

Merkez Sur ilçesinde 2015 yılında başlayan hendek olayları nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, özel sektörde çaycılık yapan 33 yaşındaki Ferhat Pılğıs da 4 çocuğu ve eşi ile birlikte Fatihpaşa Mahallesi'ndeki evinde mahsur kaldı. Çatışmalar nedeniyle bir aydan fazla evden çıkamayan Pılğıs,10 Ekim tarihinde evinin sokaktan girilebilen avlusuna silah ve mühimmat dolu iki çanta bırakıldığını gördü. Durumu güvenlik güçlerine bildirmek isteyen Pılğıs, telefon şebekeleri engellendiği için 155'i arayamadı. Çatışmaların sürdüğü 11 Ekim 2015 tarihinde güvenlik güçleri, Fatihpaşa Mahallesi'ne operasyon yaptı. Mahalleye gelen polislere evin avlusunda silah ve mühimmat olduğunu bildiren Pılğıs, gözaltına alındı. İddiaya göre; gözaltına alınırken darp edilen Pılğıs, Terörle Mücadele Şubesi'nde 2 gün sorgulandı. Sorgusunun ardından tutuklanan Pılğıs hakkında soruşturma başlatıldı.

ÖRGÜT MENSUBU OLARAK SUÇLANDI, 15 YIL HAPİS İSTENDİ

Soruşturmayı 11 Nisan 2016 tarihinde tamamlayan savcılık, Pılğıs hakkında 'Terör örgütüne silah sağlama' suçundan 15 yıl hapis istemiyle iddianame hazırladı. İddianamede, silah ve mühimmatların güvenlik güçlerine karşı kullanıldığını belirten savcı, Pılğıs'ın bölgedeki eylemlere devamlı ve sistemli şekilde, aktif olarak katıldığını ifade etti.

AİLESİ DIŞLADI, EŞİ TERK ETTİ, 4 ÇOCUĞU SOKAKTA KALDI

Ferhat Pılğıs, terör suçundan tutuklandığının duyulması üzerine, çok sayıda güvenlik korucusunun bulunduğu ailesi tarafından dışlanırken, 10 yıllık eşi Ç.P. tarafından da terk edildi. Annelerinin başka biriyle kaçması üzerine İbrahim (3), Meryem (5), Helen (10) ve Mushap Pılğıs (13) ortada kaldı. Surdaki evleri yıkıldığı için gidebilecekleri yer kalmayan çocuklar, uzun süre dilencilik ve çöpçülük yaparak yaşamaya çalıştı. Terör suçundan tutuklandığı için ailesinin dışladığı, eşi tarafından terk edilen ve 4 çocuğu sokakta kalan Pılğıs, cezaevinde kalıcı psikolojik rahatsızlık geçirdi.

"BAYRAK ÜZERİNE AND İÇTİM"

İddianamenin kabulünün ardından Pılğıs'in yargılaması 2016 yılında 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. İfadesinde, çantaları kimin bıraktığını bilmediğini söyleyen Pılğıs, "Güvenlik güçlerine haber vermek istedim. Telefonlar çalışmıyordu. Silah sesleri geldiği için çıkmaya korktuk. Güvenlik güçlerinin kapıları kıra kıra geldiklerini duyunca sevindim. Eşyaları dışarı atma fırsatım vardı. Fakat teröristlerden biri alsa ve güvenlik güçlerine karşı kullansaydı bu beni vicdanen rahatsız ederdi. Hepimiz vatanın evladıyız. Bulunduğum eve gelen ilk güvenlik görevlisine avluda malzeme olduğunu söyledim. Evime koşmaya başladılar ve beni çocuklarımın gözü önünde yere yatırıp, darp ettiler. Ben kendi halinde işten eve giden biriyim. Askerde bayrak üzerine and içtim. Bu benim sivil hayatımda da geçerlidir" dedi.

2 YIL 4 AY SONRA SUÇSUZ BULUNUP, BERAAT ETTİ

19 ay tutuklu kalan Ferhat Pılğıs, 2 Mayıs 2017 tarihinde serbest bırakılırken, 2018 yılının Şubat ayında suçsuz bulunarak beraatine karar verildi. Ailesinde güvenlik korucuları bulunan ve kuzeni şehit olduğu için terör suçlularının kaldığı cezaevinde psikolojik rahatsızlık geçiren Pılğıs, eşinin terk ettiği 4 çocuğunu bularak Bağlar ilçesinde küçük bir eve taşındı. Bu sürede eşinin kendisine boşanma davası açtığını öğrenen Pılğıs, rahatsızlığı nedeniyle herhangi bir işte çalışamadı. İş bulamayan Pılğıs'a eski arkadaşı ve komşuları sahip çıktı. Son zamanlarda aldığı kira yardımı da kesilen Pılğıs, komşularının yaptığı yemeklerle çocuklarına bakmaya başladı.

2 MİLYON LİRA TAZMİNAT İSTEMİ

Pılğıs'ın beraat etmesinin ardından, avukatı İbrahim Halil Gökalp Hazine aleyhine 2 milyon lira tazminat davası açtı. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdiği dilekçesinde müvekkilinin ailesi ile kıt kanaat geçinip, mutlu bir hayat sürdüğünü belirten Gökalp, "Müvekkilin ailesinden bir çok kişi korucudur ve korucu kuzeni şehit olmuştur. Müvekkilimin gözaltı süreci çok zorlu ve şiddetli olmuştur. Tutuklandığı için yuvası dağılmış, çok sevdiği eşi başkasına kaçmıştır. Sokakta kalan 4 çocuğu ise dilencilik ve çöpçülük yapmaya başlamıştır. Tutuklama nedeniyle telafisi imkansız sonuçlar doğmuştur. Müvekkil, başka bir dünyada yaşıyormuş gibi yaşama sevinci elinden alınmış bir hal içersindedir. Tutuklanmasaydı eşi başkasına kaçmayacaktı. En muhteşem karar bile, hayatını, eşini, mutluluğunu, huzurunu, yaşama sevincini asla geri getirmeyecektir. Masumiyeti kesinleşmiş müvekkilimiz şu an hayata tutunmak için büyük çaba göstermektedir. Yaşama sevinci kalmayan birinin, yaşaması için büyük destek sağlanmalıdır" dedi.

KENDİMİ İFADE EDENE KADAR 2 SENE GEÇTİ

4 çocuğu ile birlikte Bağlar ilçesinde küçük bir eve yerleşen Ferhat Pılğıs, cezaevinde geçirdiği günleri unutup, yeniden hayata tutunmaya çalışıyor. Komşularının verdiği yemek ile çocuklarının karnını doyuran Pılğıs, çocuklarının çamaşırlarını da elle yıkıyor. Bağlar ilçesinde oturduğunu, ancak kiranın yüksek olması nedeniyle Sur'a taşındığını söyleyen Pılğıs, "Taşındıktan bir ay sonra ortalık karıştı. Elektrik, telefon şebekeleri kesilmişti. Ekmek, erzak kalmamıştı. Avluya 2 çanta bırakılmıştı. Korkudan dokunamıyordum. Güvenlik güçleri gelince içlerinden biri bana ateş etti. Beni çocuklarımın gözünün önünde aşırı şekilde darp ettiler. Sokakta boş kovan buldular ve onları bizim boynumuza attılar. Şimdiye kadar bir karıncaya zarar vermemişiz. Kulağıma, kafama vura vura beni sersemleştirdiler. Belimde fıtık oluştu. Bir iş yapamıyorum. Pazarda sebze, meyve topluyorum. Eşimin gittiğini duyunca yıkıldım, perişan oldum. Aklım çocuklarda kaldı. Kendimi ifade edene kadar 2 yıl geçti. Eşimle boşandık. Borca ekmek, sebze alıyorum. Kira yardımı alıyorduk. 1.5 aydır alamıyoruz. 2-3 kiramız üst üste bindi. Ağır iş yapamıyorum. Bundan sonra çocuklarıma bakacağım. Onların bir gülümsemesi bana yeter" dedi.

AİLESİ VE EŞİ DIŞLADI

Cezaevinde olduğu dönemde Ferhat Pılğıs'ın çocuklarını bularak sahip çıkan çocukluk arkadaşı Mustafa Aslan ise "Yaşadığı çok ağırdı. Gücüm yettiği kadar yardım etmeye çalışıyorum. Çok zor bir yaşam mücadelesi veriyor. Hepimiz yardım etmeye çalışıyoruz ama yetersiz kalıyor. Ailesi korucu kökeninden gelen bir aileydi. Ailesi ve eşi tarafından dışlandı. Eşi, çocukları bırakıp başkasıyla kaçtı. Bu evi tuttuk ve çocuklarıyla buraya yerleştirdik" dedi.

Hazine aleyhine 2 milyon lira tazminat davası açan Pılğıs'ın avukatı İbrahim Halil Gökalp ise müvekkilinin suçsuz yere 19 ay tutuklu kaldığını, suçsuz olduğu anlaşılınca beraat ettiğini belirterek, "Olayın mağduru olmasına rağmen suçlu gözüyle bakıldı. Suçsuz bulunduktan sonra hukuki süreci başlattık. Müvekkil ve 4 çocuğu çok etkilendi. Hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Büyük bir mağduriyet yaşandı. Bu olaylar filmlerde görülür ama bizzat yaşandı. Hukuki anlamda elden geleni yapacağız. İnşallah başkalarının canı yanmaz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler