'Pekünlü yeniden yargılansın'

İnfaz ertelenmezse 20 Kasım'da cezaevine girecek olan Prof. Dr. Rennan Pekünlü'ye bilim ve akademi çevrelerinden destek.

Yayınlanma: 17.11.2014 - 13:00
Abone Ol google-news

Uzay Bilimleri ve Astronomi Profesörü Rennan Pekünlü’ye türbanlı öğrencileri derslere almadığı savıyla verilen hapis cezasının kaldırılması için bilim ve akademi çevreleri ayaklandı. Aralarında YARSAV, Eğitim-Sen ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nin olduğu 19 örgüt, cezanın kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Change.org adlı internet sitesinde “Pekünlü’nün infazının durdurulması” için açılan imza kampanyasında da 5 günde 3 bin 583 imza toplandı. Toplanılan bu imzalarla Adalet Bakanlığı’na, Pekünlü’nün cezasının kaldırılması ve yeniden yargılanması için başvuruldu. İnfaz ertelenmezse Pekünlü, 20 Kasım’da cezaevine girecek.

Ege Üniversitesi’nde öğretim üyeliği görevini yürütürken Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını uygulayarak öğrencilerin türbanla derslere girmesini engellediği savıyla İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nce 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan Pekünlü, 4 ay 16 günlük hapis cezasını çekmek için 20 Kasım’da cezaevine girecek.

İnfazın ertelenmesi amacıyla change.org adlı internet sitesinde imza kampanyası başlatan Prof. Dr. Atilla User ve Prof. Dr. Kayhan Kantarlı 5 günde 3 bin 583 destek imzası topladı. Kantarlı, Pekünlü’nün Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uyguladığını ve bu eylemden dolayı hiçbir öğrencinin “öğrenim hakkının engellenmediğini” belirtti. Kantarlı, Adalet Bakanlığı’na yeniden yargılanma başvurusu yaptıklarını kaydederek dilekçede şunları vurguladıklarını açıkladı: “Pekünlü, 2 yıl 1 ay hapse mahkûm edildi. Ancak, bu süreçte davanın sonucunu değiştirebilecek nitelikte kanıtlar ortaya çıkmıştır. Bu nedenle infaz durdurulmalı ve adaletin sağlanabilmesi için yeniden yargılanması gerekmektedir.”

Verilen hapis cezasına isyan eden aralarında YARSAV, Tüm Öğretim Elemanları Derneği ve Eğitim- Sen’in de olduğu 19 örgüt ortak açıklama yaparak Pekünlü’nün kararının geri çekilmesi gerektiğini dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler