Perinçek'in avukatlarına meslektaşlarından destek

Avukat Mehmet Cengiz, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin aldığı kararlarla avukatların savunma haklarının kısıtlandığını belirtti.

Yayınlanma: 07.10.2011 - 12:22
Abone Ol google-news

Ergenekon Davası'nın tutuklu sanıklarından Doğu Perinçek'in Avukatı Hasan Basri Özbey'in İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmalara alınmaması kararına avukatlardan tepki geldi. Ankara Barosu Eğitim Merkezi'nde bir araya gelen Ankara Barosu'na bağlı avukatlar cübbelerini giyerek, mahkemenin özel bir oturumda aldığı kararlara tepki gösterdi. "Savunma tehdit altında, buna boyun eğmeyeceğiz" diyen Avukat Mehmet Cengiz, birinci Ergenekon Davasında, Perinçek'in avukatı Hasan Basri Özbey'in, 16 duruşmaya alınmamasına ve hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiğini belirtti. Kararı protesto eden avukatlar adına konuşan Cengiz, "Ankara Barosu üyeleri, meslektaşımız Hasan Basri Özbey'in arkasındayız. Bu tehdide boyun eğmeyeceğiz. 'Ergenekon', 'Balyoz' ve benzeri adlarla açılan bu davalarda görev yapan biz avukatlar, oynanan bu oyunun bir parçası olmayı kabul etmiyoruz. Silivri tiyatrosunda figüran olmayacağız" dedi.

Savunmasız yargı isteniyor

Cengiz, İstanbul 13. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararının gerekçesinin, 9 Eylül 2011 tarihinde yapılan duruşmada, davayı izlemeye gelenlerin dışarı çıkartılmasına Özbey'in karşı çıktığını, duruşmada itiraz nedenlerini açıklamak istediğini ancak kendisine söz verilmemesi üzerine konuşmakta ısrar edince, duruşmadan çıkarılmak istendiğini ifade etti. Avukat Cengiz, meslektaşı Özbey ile diğer avukatların uygulamaya karşı çıktığını, asker zoruyla duruşma salonundan çıkartılmaya çalışıldıklarını, direnince de duruşmanın yaklaşık 2 ay sonraya ertelendiğini savundu. Mahkeme heyetinin 3 Ekim 2011 günü duruşma dışı toplandığını ve Perinçek'in avukatı Özbey'in, 16 duruşmaya alınmamasına ve hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiklerini kaydetti. Alınan kararın Özel Görevli Mahkemelerin niteliğini gösteren yeni bir olgu olduğunu belirten Cengiz, sözlerine şöyle devam etti:

"Yerleşim yerinden kilometrelerce uzakta, cezaevi kampusu içinde yargılama yapacaksınız. Bunca yolu tepip gelen insanları duruşma salonundan çıkaracaksınız. Kapıda bekleyen binlerce insanı, aleni olması gereken duruşmaya almayacaksınız. Kapıları kapatıp, gizli yargılama yapmaya çalışacaksınız. Buna itiraz eden savunmaya yaptırım uygulayacaksınız. Gizleyecek bir şeyiniz yoksa neden korkuyorsunuz? Savcısı özel görevli, yargıcı özel görevli olan bu mahkemeye özel görevli avukatlar mı istiyorsunuz? Savunmasız 'yargı' İsteniyor."

Mahkemenin ara kararında "Bundan böyle, seri olarak yapılan bir hafta veya üzeri devam eden duruşmaların en son günü olmak üzere, her bir sanığa ve müdafiine, talep ve beyanda bulunması için 15'er dakikalık süre verilmesine" denildiğini kaydeden Cengiz, savcıların 2 bin 500 sayfalık iddianameler hazırladıklarını ancak avukatlara ayda 15 dakikalık savunma hakkı tanındığını belirtti. Cengiz, "Uygulamalar gösteriyor ki, Özel Görevli Mahkemeler, iktidara karşı olan siyasi partiler, sendikalar, kitle örgütleri, aydınlar, sanatçılar ve bütün yurtseverler için değil, savunma için de bir tehdittir. Özel Görevli Mahkemeler derhal kaldırılmalıdır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler