Petrol boru hattı anlaşması imzalandı

Bu yılın Ağustos ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ankara'da temellerini attığı Samsun-Adana Ceyhan Boru Hattı Projesi'nin mutabakat metninin İtalya'nın Milano kentinde imzalandığı bildirildi.

Yayınlanma: 19.10.2009 - 10:10
Abone Ol google-news

Çalık Holding'den yapılan açıklamada, Milano Valisi Gian Valerio'nun ev sahipliğinde, Valilik Sarayı'nda yapılan imza törenine,Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın Enerjiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Igor Ivanovich Sechin ve Enerji Bakanı Sergey Shmatko ile İtalya'nın Ekonomik Gelişmeler Bakanı Claudio Scajola'nın yanı sıra projeyi geliştiren Çalık Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Rus Rosneft ile Transneft ve İtalyan ENI'den yetkililerin katıldığı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:
"Türkiye'nin jeostratejik konumunu, stratejik avantaja dönüştürmede ve uluslararası enerji sektöründeki konumunu güçlendirmede büyük öneme sahip olan ve kamuoyunda Samsun-Adana-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi olarak bilinen TAPCO, ham petrolü Karadeniz kıyısındaki Samsun limanı yakınında bulunan tesislerden Akdeniz'deki Ceyhan terminali tesislerine taşıyacak ulaşım sisteminin tasarımını, inşaat ve işletmesini kapsıyor.

Proje kapsamında, Samsun'da yeni bir yükleme terminali ve Ceyhan'da petrol depolama tesisleri dahil olmak üzere, 550 kilometrelik petrol boru hattı yapılacak. Boğazların güvenliğine çözüm olacak ve 2.5 milyar dolara mal olacak proje bittiğinde hattın kapasitesi günde 1,5 milyon varil petrol olacak".


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler